Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomu žinoti: kaip veikia meilės hormonai feromonai

1942 m. būsimasis Nobelio premijos laureatas, šveicarų chemikas Vladimiras Prelogas išskyrė androsteroną – medžiagą, kuri gaminasi vyrų organizme vien tam, kad pritrauktų moterų dėmesį.
Pora
Įdomu žinoti: kaip veikia meilės hormonai feromonai / Shutterstock nuotr.

V. Prelogo atradimas paskatino tolimesnius mokslininkų tyrimus, ir štai jau niekam ne paslaptis, kad mūsų seksualinį potraukį sukelia paslaptingos nematomos medžiagos – feromonai. Jie gaminasi ir moterų, ir vyrų organizmuose, apokrininėse liaukose. Nesigilindami į sudėtingą feromonų gamybos ir poveikio kitam asmeniui mechanizmą, galime sakyti paprastų mirtingųjų kalba: mes vieni kitus surandame pagal kvapą.

Kuo sveikesnis, tuo patrauklesnis

Pasak mokslininkų, moterų organizmas feromonus intensyviausiai gamina 14–ąją ciklo dieną, t. y. per ovuliaciją, kai tikimybė pastoti yra didžiausia. Šiuo laikotarpiu gerokai sustiprėja ir moters noras mylėtis. Taip sutvarkyta išmintingosios gamtos: pritraukti vyrą, pastoti ir pratęsti giminę. Taigi daroma prielaida, kad vyrą labiausiai seksualiai traukia ne moters kūno formos, o jos organizmo būklė, t. y. ar ji nusiteikusi intymiai suartėti.

Vyro organizme feromonus skatina gamintis stresas. Tiksliau, situacijos, kuriose jis turi įtempti fizines arba protines galias. Organizmas tarsi stengiasi pademonstruoti, kad vyras yra pats geriausias, sumaniausias iš visų varžovų, todėl moteris turėtų rinktis būtent jį. Amerikiečių seksologai, atlikę daugybę eksperimentų, nustatė: kuo vyro sveikata geresnė, tuo stipriau jo kvapas traukia moteris. Įdomu ir tai, kad jokie kvepalai negali užgožti patrauklaus vyro feromonų kvapo.

Perversmas parfumerijoje

„Athena Pheromone 10:13“
„Athena Pheromone 10:13“

Feromonų ir jų neįtikėtino poveikio žmonėms atradimas sukėlė tikrą revoliuciją parfumerijos pramonėje. Praėjusio šimtmečio viduryje kvepalų gamintojai pradėjo eksperimentuoti ir į kvepalų sudėtį įtraukė gyvūnų (laukinių kačių, bebrų, banginių) feromonų, tiesa, pakeistos molekulinės struktūros, maksimaliai priartintos prie žmogaus feromonų struktūros. 1986 m. amerikiečių biologei Winnifred Cutler pavyko išskirti moterų prakaito feromoną (ši technologija iki šiol laikoma paslaptyje), kuris tapo pirmųjų kvepalų su moteriškaisiais feromonais „Athena Pheromone 10:13“ sudėtine dalimi.

O gal kvepėti... savimi?

Daugelis žmonių pripažįsta tokių kvepalų veiksmingumą – vieniems pavyksta pagerinti intymiojo gyvenimo kokybę, antriems rasti antrąją savo pusę, tretiems – tapti patrauklesniems. Kvepalų su feromonais aromatas laikosi 6–8 val. Jais patariama kvėpintis vietas, kuriose kraujagyslės yra arčiausiai odos – riešus, kaklą, vidinę alkūnės linkio pusę. Parfumeriai pataria – tam, kad sustiprintum savųjų feromonų poveikį, geriausia nešioti drabužius iš natūralių audinių, nenaudoti antiperspirantų  ir… dažniau bučiuotis. Bučiniai – pats tiesiausias kelias į mylimojo širdį. Užtenka vieno apsikabinimo ir bučinio, kad suprastum – savas, artimas tau šis žmogus ar ne.

Neištikimybę galima užuosti!

Mokslininkai teigia, kad palyginti su gyvūnais žmonės ne taip aktyviai reaguoja į priešingos lyties feromonus. Štai liūtės, užuodusios sveiko, galinčio apvaisinti patino kvapą, gali įveikti dešimtis kilometrų, o mūsų seksualinis potraukis yra visiškai valdomas. Tačiau uoslės jautrumas ne mažesnis. Štai kodėl moterys savo vyro neištikimybę tiesiog užuodžia. Kaip neužuosi, jei kitos moters feromonais vyro kūnas, ypač plaukai, gali kvepėti iki 24 val., nors jis pats net neįtaria apie tai! Nors, žinoma, narpliojant skaudžius santuokinės neištikimybės klausimus vien nosimi pasikliauti negalima…

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius