Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilgalaikių santykių paslaptys: ar tikrai intymumas yra pats svarbiausias?

Knygų lentynos ir interneto puslapiai tiesiog lūžta nuo visokiausio plauko santykių patarimų. Juos dalinantys psichologai ir mokslininkai vis bando surasti ir atskleisti ilgalaikių santykių paslaptis.
Pora.
Pora. / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Seksas Santykiai

Kokios jos? Kiek santykiuose svarbus intymumas bei ką daryti, kad net ir po ilgų santuokos metų neužgestų meilės kibirkštys?

Kur kas giliau į santykius pažvelgti ir atsakyti į šiuos ilgai kamuojančius klausimus nusprendė daktaro laipsnį turinti psichologė Meg John Barker ir profesorė Jacqui Gabb, atlikusios išsamų tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 5 tūkst. ilgalaikius santykius palaikančių asmenų. Jų atsakymai į esminius ilgalaikių santykių išlaikymo klausimus apibendrino ir svarbiausius meilės ryšio aspektus.

Seksas – ne pats svarbiausias faktorius

Kiek ilgalaikiuose santykiuose svarbus yra intymumas? Tai bene vienas prieštaringiausių psichologų aptarinėjamų klausimų. Daugelis jų tvirtina, kad be intymumo laiko išbandymų neįveiktų net patys tvirčiausi santykiai ir nors normalu, jog bėgant metams jo vis mažėja, daugelis jų tvirtina, kad būtent seksas yra svarbiausias santykių faktorius.

Vis dėlto visiškai kitokią tiesą atskleidė minėtame tyrime dalyvavusios poros. Paklaustos, ką labiausiai vertina savo santykiuose, jos įvardijo visiškai kitus dalykus. Tiesą sakant, seksas netgi neatsidūrė populiariausių atsakymų dešimtuke. Kur kas labiau vertinami buvo emocinis artumas bei bendros poros vertybės.

Štai populiariausi atsakymai į tyrime užduotą klausimą: „Ką labiausiai vertinate savo santykiuose?“:

1. Sugebėjimą juoktis kartu.

2. Bendrus pomėgius ir interesus.

3. Buvimą geriausiais draugais.

4. Juntamą rūpestį ir paramą.

5. Juntamą saugumo jausmą.

6. Laimę būnant kartu.

7. Pasitikėjimą.

8. Artimumą.

9. Sugebėjimą pasikalbėti ir būti išklausytam.

10. Juntamą meilę.

Tie, kurie jaučiasi vertinami savo antrųjų pusių, jautė kur kas didesnę atsakomybę už savo santuoką ar santykius bei turėjo teigiamesnį požiūrį į savo santykius apskritai.

„Esame įtikinėjami, kad santykiai be sekso – tai bene pats blogiausias dalykas, dėl kurio vieną dieną neišvengiamai išsiskirs keliai. Gera naujiena yra ta, kad ši žinia yra absoliučiai neteisinga. Mūsų tyrimas parodė, kad yra daug ilgalaikiais santykiais besidžiaugiančių porų, kurioms intymumas nėra pats svarbiausias, mat jiems kur kas labiau rūpi emocinis ryšys“, – tikina atlikto tyrimo autoriai.

Anot tyrimą atlikusių psichologų, apklaustiesiems kur kas labiau rūpėjo intymumo kokybė, o ne kiekybė, tad ir įsitikinimas, kad „kuo sekso daugiau, tuo ir santykiai geresni“, taip pat buvo sugriautas.

Negana to, net ir rečiau besimylinčios poros nesijautė nepatenkintos savo santykiais, atvirkščiai – seksą jie laikė aktu, kuriuo „malonu mėgautis, bet įmanoma išgyventi ir be jo“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šimtus griūvančių santuokų išgelbėjęs psichologas: „Neištikimybė turi gilias psichologines priežastis“

Su seksu susijusių problemų, kaip parodė apklausos rezultatai, santykiuose kildavo nebent toms poroms, kurių vienas iš partnerių turėdavo didesnį seksualinį libido.

Intymumas vyresniame amžiuje

Nors intymumo dažnumas mažėja porai senstant ar palaikant ilgalaikius santykius, nevertėtų manyti, kad tai taisyklė be išimties. Atliktas tyrimas taip pat parodė, kad kartais bėgant metams poros intymumas išties pasikeičia, tačiau neretai jis pasikeičia kiek kita kryptimi.

„Kai kurios brandaus amžiaus poros prisipažino suartėjančios netgi dažniau nei tai darydavo anksčiau, kuomet buvo kiek jaunesni, mat dabar partneriai neturi stresą keliančių darbų ir nebūna tokie pavargę.

Kiti pasakojo, kad jų seksualinis gyvenimas atgimė tuomet, kai vaikai persikėlė gyventi atskirai. Vyresnio amžiaus poros taip pat itin dažnai pasakojo, kad ir vienas kito pažinimas per metų metus prisidėjo prie kur kas gilesnio ir labiau patenkinančio sekso“, – tikino atlikto tyrimo autoriai.

Kiti ilgalaikių santykių faktoriai

Gottmano instituto  Sietle (Seattle) atliktas kitas tyrimas taip pat atskleidė, kad už intymumą poros santykiuose kur kas svarbiau gerumas, emocinis artumas vienas kitam, taip pat dėkingumas, pagarba ir darbų bei sprendimų pasidalijimas.

Šiame tyrime dalyvavusios poros, kurios vienas su kitu elgėsi pagarbiai, be jokios kritikos ir užgauliojimų, o apibūdindami savo santykius juose visuomet bandydavo ieškoti tik teigiamų aspektų, buvo kur kas laimingesnės ir jų ryšys buvo tvirtesnis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išsiskyrusi ir vieniša mama: kaip gyventi toliau? Psichologės komentaras

Kitas svarbus ilgalaikių santykių aspektas, anot apklaustų porų, yra dėkingumas – tie, kurie jaučiasi vertinami savo antrųjų pusių, jautė kur kas didesnę atsakomybę už savo santuoką ar santykius bei turėjo teigiamesnį požiūrį į savo santykius apskritai.

Kaip itin svarbų santykių aspektą, daugelis apklaustųjų paminėjo ir buities darbų pasidalijimą lygiomis dalimis bei bendrą įvairių sprendimų priėmimą.

Taigi, anot atliktų tyrimų, kuomet kalbama apie ilgalaikius santykius, įvairios emocinės vertybės, juntamas ryšys bei gražus ir darnus bendravimas yra kur kas svarbesni ilgalaikių santykių faktoriai nei intymumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius