Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilgiuosi savo vaikino. Pataria santykių ekspertai

Į klausimą atsako santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Veideliai
Veideliai / Fotolia nuotr.

Sveiki, gyvenau su partneriu beveik trejus metus. Tarp mūsų buvo visko: ir gražių, ir blogų akimirkų. Skyrėmės ir vėl taikėmės. Pykdavomės dėl smulkmenų, dėl nereikšmingų dalykų, pavyzdžiui, mitybos, aprangos. Visa tai pradėjo kartotis dažnai. Santykiai ėjo tik blogyn. Jis sakydavo, kad esame skirtingi, savaip suprantame ir įsivaizduojame ateitį, kad gerus prisiminimus užgožė blogieji. Tada nusprendėme vienas kitam duoti laiko ir viską apmąstyti, kaip geriau būtų mums abiem. Situacija dabar yra tokia: abu gyvename atskirai du mėnesius. Man pakako laiko nuspręsti, o jam vis dar ne. Be galo ilgiuosi ir nežinau, ką galvoti, kaip išsaugoti santykius?

Sveiki. Pradėsime nuo dabartinės situacijos, kurioje esate. Santykiai – tai dviejų žmonių kūryba, ir abu turi norėti ja užsiimti. Išsaugoti santykius įmanoma tik tuo atveju, jei abu norėsite juos išsaugoti. Antraip tai bus manipuliacija žmogumi ir jo jausmais, kad gautumėte tai, ko norite. Geriausia, ką galite padaryti šiuo metu, tai aiškiai pasakyti draugui, kaip jaučiatės santykių atžvilgiu, ko norite ir kad laukiate jo sprendimo. Pasakykite ir tai, jog nelauksite atsakymo amžinai, nepaisant to, kad tai ištarti gali būti gana sunku. Būtu puiku, jei jums pavyktų draugiškai pasikalbėti apie tai, ko tikitės iš santykių, iš vienas kito, kas paskatintų jus abu pasistengti, kad sukurtumėte kažką gražaus.

Deja, realybė dažnai būna tokia, kad partneriai prastai komunikuoja tarpusavyje ir pokalbis dažniau išsivysto į konfliktą nei į pozityvius sprendimus. Jei duosite jam suprasti, kad negalite jo sprendimo laukti amžinai ir nustatysite konkretų laiką, kiek ilgai to lauksite, tikėtina, kad draugas sprendimą dėl santykių priims greičiau. Tačiau negalime pažadėti, kad jo priimtas sprendimas bus jūsų naudai. Šiaip ar taip, likti santykiuose, kuriuose jausitės nei pagauta, nei paleista, nėra prasmės. Konkretus atsakymas, kad ir koks nemalonus būtų, yra geriau nei „gumos tempimas“ ir atidėliojimai, kurie, laikui bėgant, pradės dar labiau skaudinti.

Konfliktai, kai jų metu pyktis ir nepasitenkinimai būna nukreipti vienas į kitą, lėtai, bet užtikrintai žudo meilę ir norą būti kartu. Vyrai paprastai būna jautresni faktui, kad nemalonių akimirkų poroje yra daugiau nei malonių ir praranda suinteresuotumą santykiais. Didelė žala padaryta ir tuo atveju, jei bandėte keisti vienas kitą, ypač jūs jį. Vyras visomis jėgomis stengsis pabėgti nuo santykių, kuriuose verčiamas būti kitoks nei yra. Tai, kas jums atrodo smulkmena, nereikšmingas dalykas – apranga ar mityba, vyrui yra kėsinimasis į jo asmenybę, į jį patį. Moteris paprastai lengviau ir ilgiau toleruoja vyro bandymus pakeisti ją pagal savo norus, bet laimės santykiams tai taip pat neprideda.

Vyras lieka su moterimi, tuomet, kai būti su ja jam yra gera ir kai jis nėra visiškai tikras, kad jos nepraras. Vyrui gera su moterimi tada, kai jis jaučiasi reikalingas, laisvas ir yra priimtas toks, koks yra. Reikalingas, reiškia, kad moteris leidžia ja pasirūpinti ir išsako dėkingumą už vyro pastangas.

Dar vienas aspektas, kodėl jis neapsisprendė taip greitai kaip jūs, – moteris linkusi prisirišti prie konkretaus vyro ir gali pakelti daug nemalonių potyrių, kad galėtų būti su juo. Vyrai paprastai nėra tokie prieraišūs. Jie linkę būti su moterimi tik tada, kai būti be jos yra mažiau malonu nei su ja. Žinoma, yra išimčių, tačiau tuomet kalba eitų apie psichologiškai silpnus vyrus. Jei jūsų draugui santykiai nebuvo labai malonūs, jis gali nebematyti priežasčių grįžti į juos, nepaisant to, kad šilti jausmai jūsų atžvilgiu dar gali būti išlikę arba jis taip pat priprato prie buvimo su jumis.

Kol laukiate draugo sprendimo, patartume pradėti domėtis santykių sritimi, t. y. pastudijuoti bent jau pagrindines žinias apie vyro ir moters psichologiją. Net jei jis nuspręs grįžti į santykius, istorija greičiausiai vėl kartosis, jei nei vienas iš judviejų nepadarysite esminių išvadų ir nenuspręsite imtis svarbių pokyčių savo elgesyje. Be šito po gražaus susitaikymo periodo kažkada vėl prasidės krizė. Sprendžiant iš dabartinės situacijos, labai tikėtina, kad ji bus paskutinė. Jei norite išsaugoti porą, išmokti sugyventi, nepaisant skirtumų, liautis keistis vienas kitą ir mokytis iš tikrųjų mylėti, teks įdėti ir laiko, ir pastangų.

Kitas variantas – eiti savais keliais ir surasti žmogų, su kuriuo turėsite daugiau panašumų nei skirtumų ir dalis iššūkių santykiuose atkris savaime. Bet kuriuo atveju, jei esate linkusi keisti vyrą ir reikalauti, kad jis būtų kitoks nei yra, užtenka vien fakto, kad būtų verta pastudijuoti santykių žinias. Antraip ir su nauju partneriu darysite šią klaidą ir anksčiau ar vėliau neteksite jo.

Yra posakis, kad gyvenimas kuriamas iš smulkmenų, ir čia yra daug tiesos. Jei nemokate priimti vienas kito smulkmenose, vargu ar mokėsite didesniuose dalykuose. Jei liksite kartu, turėsite ne tokią lengvą pamoką mokytis leisti vienas kitam būti tokiais, kokie esate. Galima išsakyti pageidavimus partneriui, tačiau kiekvienas yra laisvas juos vykdyti ar ne ir turėtų būti vienodai mylimas, nepaisant to, ką pasirinks. Ši, atrodytų, graži idėja, turi vienus spąstus. Galite pradėti per daug stengtis dėl jo ir aukoti savo norus bei keistis jo labui, kad tik būtumėte kartu. Jūs vadinsite tai meile, o iš tiesų tai bus tik baimė jo neteikti ir po kurio laiko toks savęs aukojimas atsisuks prieš jus pačią ir prieš santykius.

Vyras lieka su moterimi tuomet, kai būti su ja jam yra gera ir kai jis nėra tikras, kad nepraras os. Vyrui gera su moterimi tada, kai jis jaučiasi reikalingas, laisvas ir yra priimtas toks, koks yra. Reikalingas reiškia, kad moteris leidžia ja pasirūpinti ir išsako dėkingumą už vyro pastangas; laisvas – kad moteris neverčia vyro nieko daryti ir nenustato tikslaus laiko, kada kas turi būti atlikta, o vietoje to išsako savo pageidavimus ne vieną kartą ir leidžia vyrui rinktis, ką ir kada jis padarys. Priimtas toks, koks yra – kad moteris nebando keisti vyro ir daryti iš jo kažkokio savo svajonių projekto, o žavisi jo jau esamomis savybėmis ir giria jį ten, kur mato jo potencialą augti. Jei draugas grįš į santykius, mokykitės taikyti šiuos principus ir turėsite daugiau galimybių išsaugoti bei sukurti laimingesnius santykius. Sėkmės jums.

Tekstas – Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius