-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jam reikia tik sekso, o man – daugiau. Pataria santykių ekspertai

Į klausimą atsako Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Žibintas
Žibintas / Fotolia nuotr.

Laba diena. Norėtųsi blaivaus žvilgsnio iš šono. Man – 36-eri, jam – 44-eri. Susipažinau su šiuo žmogumi prieš ketverius metus. Jis prieš kokius metus per trumpą laiką palaidojo žmoną ir tėvą, o aš prieš keletą mėnesių per savaitę – mylimus tėvą ir tetą. Tame pačiame kape. Tuo metu man labai reikėjo draugo. Tokio, kuris suprastų ir prieš kurį nereikėtų vaidinti stiprios. Taip bendravome pusmetį. Daug kalbėdavomės, sėdėdavome šalia. Be jokio seksualumo. Per tą laiką įsimylėjau jį. Tyliai, ramiai, užtikrintai.

Vieną dieną jis panoro oralinio: pirma padaryti man, paskui gauti sau. Būtų prašęs žodžiais, turbūt būčiau atsisakiusi. Bet veiksmais kažkaip neišėjo. Tas žmogus man labai patiko. Po tokių dalykų neiškenčiau nepaklaususi apie jo jausmus man. Gavau atsakymą, kad jaučia simpatiją, bet ne daugiau. Pasijutau nejaukiai,  nes, manau, bet kuri sekso rūšis turėtų ateiti po didelių simpatijų. Bendravimas nutrūko, mat jaučiausi nereikalinga kaip žmogus – tik kaip sekso objektas. To buvo maža. O jis teigė, kad be sekso negali bendrauti. Po metų netyčia sutikau jį teatre. Praėjau pro šalį nepamačiusi. Jis sustabdė. Po kelių dienų susirado mane. Pajutau, kaip beprotiškai jo pasiilgau. Buvau tikra, kad ir jis mane ne šiaip susirado. Bendravome kelis mėnesius. Paklausiau, ar patinku jam labiau nei prieš metus. Nusijuokė ir atsakė: „Nesakysiu.“ Kartą pasimylėjome. Sekso reikaluose esu drovi. Jam tai užkliuvo. Bandžiau pasakyti, kad drovumą didina tai, jog negirdžiu, kad patinku ir pan.

Baigėsi tuo, kad esą mūsų nesieja bendra ateitis: aš gyvenu su mama ir kaime, tad jam būtų sunku prisitaikyti, jis negalėtų gyventi taip, kaip nori. Be to, jis jau turi sūnų. Turėjo žmoną. Jam to nebereikia. Purkštavau, kad man reikia žinoti, jog patinku, reikia bučinių, apsikabinimų bet kada, o ne tik sekso metu. Bendravimas vėl nutrūko. Keliems mėnesiams. Paskui jis ir vėl pats atsirado, o aš vėl nesugebėjau likti nuošalyje. Bendraujame porą mėnesių. Dabar jis sako, kad niekada nėra vėlu turėti vaikų. Kad daug keisis jo gyvenime, kai vaikas baigs studijas – liko paskutinieji metai.

Kai būnam kartu, nesimylim. Jis nebereikalauja sekso. Kalbamės apie tai, ko ir kodėl man drovu. Nesusilaikiau ir pasakiau, kad jau seniai esu įsimylėjusi jį. Jis ir toliau, nors mane apkabinęs, sako, kad nėra ateities ryšių. Tai mane erzina. Mes pažįstami gana ilgai, tačiau aš nepažįstu nė vieno jo šeimos nario ar draugo. Nė karto nebuvau jo namuose – tik darbe arba pas mane namuose. Nieko kartu neveikiame, niekur neiname. Tik būname šalia ir kalbamės. Prašiau supažindinti su sūnumi. Sutiko, bet esą reikia progos. Praėjo kelios savaitės, aišku, progos nepasitaikė.

Kai esu šalia, pamirštu visas šitas velniavas – tiesiog esu šalia jo. O vos pametusi jį iš akių, būnu apnikta krūvos abejonių, ar apskritai kada nors prisileis prie savęs. O jei nenori prisileisti, dėl ko tuomet manęs ieško?..

Sveiki, pirma norime suteikti jums aiškumo vienam jūsų įsitikinimui, kad intymūs santykiai gali prasidėti tik esant didelei simpatijai. Tai yra tiesa tik moterų atveju. Vyrams, kad pradėtų intymius santykius, užtenka to, kad moteris būtų gana patraukli. Jokių stipresnių jausmų gali ir nebūti. Taip gamtos sutverta, nes moteris yra ta, kuri renkasi sau gyvenimo partnerį ir savo vaikų tėvą. Kaip tik todėl pirmiausia ji pasitikrina, ar vyras jai tinkamas, bendraudama, užmegzdama emocinį ryšį ir pan., ir tik tada, kai pasijunta saugi, eina su juo į intymius santykius. Vyrui šis mechanizmas neaktualus: jam, norint intymių santykių, nereikia iš pradžių pažinti moterį ar pradėti jai jausti stipresnius jausmus.

Prisirišimas, viltis, kad bus kitaip, baimė prarasti artimą žmogų, šilumos ir artumo stygius sutrukdo dviem netinkamiems būti kartu žmonėms išsivaikščioti savais keliais. Galiausiai vienas jų ar abu lieka įstrigę santykiuose be ateities, užuot ieškoję žmogaus, su kuriuo galėtų kurti gražius, tenkinančius santykius.

Jūsų atveju artimesni santykiai ir ateitis su jumis gali tiesiog nedominti jūsų draugo – to jis ir neslepia. Ateitis, saugumas, santykiai, kuriems partneris būtų įsipareigojęs, yra svarbiau ir aktualiau moteriai. Tai yra esminiai vyro ir moters skirtumai, kurie padeda į porą sueiti patiems tinkamiausiems žmonėms ir sukurti darnius santykius. Jei darnūs santykiai nesiklosto, tie skirtumai vyro ir moters psichikoje išskiria juos kaip potencialiai netinkamus partnerius. Deja, prisirišimas, viltis, kad bus kitaip, baimė prarasti artimą žmogų, šilumos ir artumo stygius sutrukdo dviem netinkamiems būti kartu žmonėms išsivaikščioti savais keliais. Galiausiai vienas jų ar abu lieka įstrigę santykiuose be ateities, užuot ieškoję žmogaus, su kuriuo galėtų kurti gražius, tenkinančius santykius.

Panašu, kad perskaitytoje jūsų istorijoje yra kaip tik toks atvejis, kai prisirišimas ir artimo žmogaus trūkumas laiko jus šalia netinkamo žmogaus, kuris labai aiškiai pasakė, kad nenori su jumis ateities ir nieko stipresnio jums nejaučia. Tam gali būti aibė priežasčių, taip pat ir tam, kodėl jis jus nuolat susiranda. Šiuo atveju aktualesni klausimai yra tie, kurie liečia jus pačią. Ar jus tenkina tokie santykiai? Ar jums tinka būti su vyru, kuris teigia, kad nėra bendros ateities? Puiku, kad jūsų bendravimas apsiriboja apsikabinimais ir bučiniais. Intymūs santykiai gali paskatinti jį vėl susirasti jus, jei bendravimas kuriam laikui nutrūks. Tačiau ilgalaikiams santykiams kurti tai turės daugiau žalos nei naudos. Be to, pati jaučiate, kad bendravimas tik dėl intymių santykių jums nepriimtinas.

Skaudi tiesa, kurią matome mes iš to, ką parašėte, yra ta, kad šis vyras paprasčiausiai nemyli jūsų. Panašu, kai labiausiai reikėjo, likimas jums atsiuntė žmogų, kuris palaikytų ir padėtų ištverti sunkų gyvenimo periodą. Gavote žmogų, kuris buvo skirtas palaikyti ir išklausyti bei puikiai tam tiko, tačiau kaip vyras santykiams jis yra visiškai netinkamas. Visas jūsų laiškas yra apie tai, kad vyras vengia įsipareigojimo, nenori įsileisti jūsų į savo gyvenimą ir aiškiai sako, kad nenori bendros ateities.

Moteriai sunkiau suvokiama, kaip žmogus, kuris nenori būti kartu, visgi tęsia ar inicijuoja bendravimą. Jos sąmonėje kiekvienas patinkantis vyras iš karto nejučia pavirsta partneriu, sutuoktiniu, vaikų tėvu... Moteris per kelias sekundes mintyse susituokia, nugyvena su juo gyvenimą ir sulaukia kartu senatvės. Tai visiškai natūralu moteriai, tačiau svetima vyrui. Jis ilgus metus gali palaikyti santykius, netgi kartu gyventi, tačiau neturėti jokių ketinimų rimtai įsipareigoti. Moteris, esant tokiems santykiams, paprastai jaučiasi nei pagauta, nei paleista, nes tai priešinga jos prigimčiai.

Taigi moters pareiga bendraujant su vyrais – ne tik jausmais ir emocijomis, bet ir šaltu protu atmesti netinkamus kandidatus, kad į jos gyvenimą galėtų ateiti tas, kuris bus pasiruošęs įsipareigoti ir su kuriuo bus galima kurti porą ir šeimą. Vyras visapusiškai (ne tik antspaudu pase) įsipareigoja tik tada, kai yra tam pasiruošęs pats savyje ir kai sutinka tinkamą moterį. Aišku, dalį vyrų galima priversti įsipareigoti, bet tokiu atveju galiausiai kentės moteris arba abu. Jei vyras neskuba įsipareigoti, tuomet arba jis tam nepasiruošęs, arba nesate ta moteris, dėl kurios jis sutiktų keisti savo gyvenimą.

Jus abu sieja emocinis ir kūniškas ryšys, tačiau ne daugiau. Panašu, kad tą vyrą tokie santykiai visiškai tenkina. Mūsų patarimas: jei norite sukurti visaverčius santykius – nutraukite bet kokius ryšius su šiuo vyru visiems laikams. Nors nutraukti emocinius saitus bus skausminga, tai yra vienintelis būdas jums sutikti žmogų, su kuriuo turėsite galimybę sukurti norimus santykius.

Nutraukusi santykius, pasistenkite susitikinėti su kitais vyrais, vaikščiokite į pasimatymus ir pradėkite ieškoti tokio vyro, kuris bus pasiruošęs jums įsipareigoti. Bet koks ryšio palaikymas su dabartiniu draugu labai apsunkins, jei apskritai paliks galimybę sukurti santykius su kitu vyru. Prie vyro prisirišusi moteris po truputį tampa ištikima jam, nepaisant to, kad nėra jokių santykių. Jei moteris prie vyro prisiriša emociškai, jis moters sąmonėje tampa sutuoktiniu, nepaisant to, kad realybėje taip nėra ir niekada to nebus. Tik visiškas išsiskyrimas atveria galimybę naujiems sveikiems santykiams.

Tekstas Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius