-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 05

Jūsų partneris vyresnis 10 ar daugiau metų? Psichologė atsako, ar tokie santykiai gali būti sėkmingi

Šiais laikais į amžiaus skirtumą poroje žiūrima daug laisviau nei anksčiau, tačiau, nepaisant to, neretai įvairiose diskusijose iškyla klausimas – kiek metų vyresnis partneris dar yra normalu? Kaip aiškina psichologė Sonata Vizgaudienė, santykių sėkmė priklauso nuo daug niuansų, bet tam tikra amžiaus skirtumo riba vis tiek egzistuoja.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Kuria santykius su 10 metų vyresniu partneriu

23-ejų Lina Kazakauskaitė su savo 33-ejų partneriu santykius kuria jau 5 metus, iš kurių 3 yra susižadėję. Kaip sako mergina, dėl to, kad būdama labai jauna įsipareigojo, jai kartais atrodo, jog peršoko vieną iš savo gyvenimo etapų.

„Nesu patyrusi studentiško gyvenimo ar gyvenusi viena. Iš pradžių buvo sunku nusistatyti ribas galvoje, ką galiu ir ko nederėtų daryti. Vis dėlto visur yra pliusų bei minusų, – įsitikinusi L.Kazakauskaitė. – Manau, sunkiausia net ne man, o partneriui. Jis kantriai laukia, kol pasidarysiu karjerą, pasieksiu savo tikslų prieš kuriant šeimą.“

123RF.com nuotr./Pasimatymas
123RF.com nuotr./Pasimatymas

Tarp Linos ir jos sužadėtinio yra 10 metų skirtumas, tačiau, anot jos, dėl to beveik neteko sulaukti komentarų iš aplinkinių.

„Tėvai dėl amžiaus net neužsiminė, nes tarp jų taip pat yra 11 metų skirtumas. Vienintelis žmogus, iš kurio sulaukiau nemalonių replikų, – vaikystės draugė. Tačiau su laiku mūsų draugystė nutrūko. Mano manymu, tikras draugas niekada tokiu atveju tavęs neteis, – sako L.Kazakauskaitė. – Be to, mano partneris atrodo labai jaunai – niekas netiki, kad jam daugiau nei 26–27 metai.“

Linos manymu, didesnis amžiaus skirtumas poroje kaip tik yra privalumas, nes vienas iš partnerių jau yra praėjęs tam tikras situacijas, žino, kaip tinkamai pasielgti.

„Santykiai yra tarsi sunkiausia ir giliausia savęs pažinimo mokykla. Turi mokytis sąmoningumo, empatijos, teisingai kontaktuoti su kitu žmogumi, ugdyti emocinį intelektą“, – pasakoja L.Kazakauskaitė.

Vienintelis žmogus, iš kurio sulaukiau nemalonių replikų, – vaikystės draugė.

Vis dėlto Lina tokiuose santykiuose įžvelgia ir vieną trūkumą – skirtingą gyvenimo tempą.

„Pavyzdžiui, vienas jau turi sėkmingą karjerą, o kitas tik pradeda mokytis universitete. Tačiau, laikui bėgant, visa tai išsilygina“, – teigia L.Kazakauskaitė.

Linos nuomone, nėra vieno skaičiaus, kuris apibrėžtų, koks amžiaus skirtumas poroje gali būti maksimalus. Anot jos, tai priklauso nuo situacijos, partnerių brandos.

„5 metų skirtumas jauname amžiuje jausis labiau nei 20 metų skirtumas, kai jums daugiau nei 30. Žinoma, nemanau, kad 40-mečiai vyrai turėtų kurti santykius su 16–18 metų merginomis. Tačiau, kai abu partneriai yra subrendusios asmenybės, amžius – tik skaičius“, – svarsto L.Kazakauskaitė.

123RF.com nuotr./Pora kelionėje
123RF.com nuotr./Pora kelionėje

Koks amžiaus skirtumas geriausias santykiams?

Psichologė S.Vizgaudienė pastebi, kad lietuviai daugeliu klausimų tampa vis liberalesni – į tai įeina ir amžiaus skirtumas poroje. Kaip pavyzdį ji pateikia anksčiau buvusį įtarų žiūrėjimą, kai santykiuose kur kas vyresnis būdavo vyras. Taip pat dar įtaresnį – jei moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius