Ką pasakytų Froidas? Norite rasti partnerį – draugaukite su keliais kandidatais

Greitų pasimatymų laikais, kai viskas atrodo pasiekiama ir galimybių rinktis yra labai daug, ryškėja problema, kuri kankina daugelį moterų. Jos susirašinėja, eina į romantiškus susitikimus, permiega, o potencialūs jaunikiai tiesiog dingsta. Kodėl taip vyksta, laidoje „Ką pasakytų Froidas?“ aiškinasi jos autorė ir vedėja Viktorija Kuliomina bei soc. m. dr. psichologijos ir filosofijos magistras Tomas Lagūnavičius.

Vienu metu reikia turėti bent penkis kandidatus?

Pasak laidos autorės V.Kuliominos, moterys tokioje situacijoje dažnai užstringa skausmo taške, padaro klaidingas išvadas, aptaria su draugėmis, koks tas vyras „kiaulė“, arba randa milijonus pateisinimų, kas jam galėjo nutikti. Dar daugiau: dažnai jos kaltina save ir klausia – kas su manimi negerai? „Tokie spąstai nutolina moteris nuo jų tikslo sutikti sau tinkamą vyrą, nors tokie kaltinimai, kurie būna nukreipti į save arba į išorę, dažnai neturi nieko bendra su tuo, kas įvyko tarp dviejų žmonių“, – svarsto laidos vedėja.

Partnerio ieškančioms moterims psichologas T.Lagūnavičius pateikia netikėtą ir gana drastiškai skambantį pasiūlymą: vienu metu draugaukite su penkiais ar šešiais kandidatais.

„Neteisinga pati partnerio ieškančių moterų strategija. Eidamos į pasimatymą, jos iš karto tikisi su tuo vyru užmegzti santykius, tačiau taip būna tikrai ne visada. Todėl patariu: draugaukite su kokiais penkiais-šešiais iš karto ir fiksuokite kiekvieną judesiuką. Tuomet niekada nesijausite nusivylusi ir įskaudinta, nes vienam atkritus liks dar keletas.

Kodėl taip reikia daryti? Nes didžioji dauguma vyrų, su kuriais susitinkate per pažinčių svetaines ar kitaip, jums visiškai netinka. Kaip juos atpažinti? Pirmas svarbus kriterijus – jie nenori dalintis tuo, ką turi. Kalbu apie materialius resursus plačiąja žodžio prasme – neskiria pakankamai laiko, nevežioja į gražias vietas, o susitikę yra be energijos (piniginės, bendravimo ir pan.). Jeigu tik tai pajutote, tuoj pat išbraukite tokį vyrą iš sąrašo“, – tikino laidos svečias.

Skausmas atsiranda dėl per greito investavimo

Pasak psichologo, jeigu moterį traukia būtent tokie vyrai, ji nori būti vyrui motina, nes greičiausiai šeimoje prisižiūrėjo, kad vyrais taip reikia rūpintis. Tai mąstymo klaida arba įprotis tam tikru būdu bendrauti su vyru.

„Aš patariu moterims būti maksimaliai savarankiškoms. Atėjote, pamatėte, kad ne tas, numetėte 10 eurų ir išėjote pakelta galva. Ir, svarbiausia, iš karto paskambinote kitam iš sąrašo bei susitarėte, kada susitiksite. Jūs pačios nusprendžiate, ką jaučiate. Jeigu norite jausti skausmą, visada rasite priežastį jį jausti. Nors iš tiesų toje pačioje situacijoje jūs galite jausti džiaugsmą. Aš su juo susitikau tik vieną kartą ir jis pabėgo. Kaip gerai! O jeigu būčiau su juo draugavusi trejus metus ir tuomet jis būtų dingęs? Kaip man pasisekė!

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Kuliomina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Kuliomina

Taigi nesvarbu, kas vyksta jūsų gyvenime, svarbiausia, kaip jūs tą įvykį interpretuojate. Todėl visada rasite priežastį jausti tiek skausmą, tiek džiaugsmą. Jūs visada turite galimybę pasirinkti, kaip jaustis: tereikia atidaryti dureles ir vienas mintis bei jausmus išmesti lauk, o kitus įsileisti. Taigi, užuot po vyriškio dingimo gulėjus lovoje skausme prie serialų, verta nuimti iliuzijas ir suvokti realybę. Ir prisiminkite pirmą taisyklę – visada galite paskambinti kitam, kuris yra jūsų sąraše. Jeigu laikysitės šios taisyklės, joks vyras jūsų neįskaudins“, – tikino T.Lagūnavičius.

Pasak jo, pagrindinė moterų klaida, vertinant iš prisirišimo teorijos, kad jos investuoja anksčiau negu reikia, kai dar neaišku, kokios akcijos, o gal jų apskritai nėra. Natūralu, kad tuomet dėl praradimo labai skauda.

„Todėl visada sakau: kol dar neįsimylėjote, susitikinėkite neįpareigojančiai. Susitikite kavinėje puodeliui kavos, tarp žmonių, išlaikydamos atstumą. Taip geriau pažinsite vyro neverbalinę kalbą ir turėsite mažiau iliuzijų, matysite situaciją realiau. Pagaliau, turėdamos ne vieną kandidatą, galėsite juos palyginti, su kuriuo jaučiatės geriausiai“, – aiškino T.Lagūnavičius.

Eiti į pasimatymus per prievartą

Pasak jo, situacija, kai moteris dėl vyro dingimo užsidaro skausme, kuris trukdo jai užmegzti naujus santykius, vadinama patyrimine introekcija, t. y. kai aš patiriu ką nors neigiama, man užsifiksuoja, kad tai yra blogai, kad daugiau taip nereikia daryti, ir vėliau pradedu projektuoti, kad visi vyrai tokie ir aš nerizikuosiu dar kartą užmegzti santykių.

„Kaip išeiti iš patyriminės introekcijos? Patirti naują patyrimą. Aš tai vadinu – eiti per prievartą į pasimatymus ir patirti naują malonų buvimą su kažkuo, prieš tai sau pasakius, kad ankstesnis vyras, kuris taip staiga dingo, buvo ne mano.

Įsidėmėkite: jis man netinka, o ne aš jam netinku. Jis išėjo todėl, kad suprato, jog su manimi jam nieko neišeis. Jis negalės patenkinti mano poreikių, negalės būti su manimi. Ir tuomet ateina džiaugsmas dėl to, kad mes su juo ilgiau nebendravome. Ir kuo greičiau susitiksite su kitu, tuo mažiau užsifiksuos neigiama patirtis. Tereikia išeiti į kitą erdvę su kitu žmogumi ir viskas keičiasi“, – svarstė psichologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius