-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką pasakytų Froidas? Psichiatras paaiškino, kokios moterys tampa meilužėmis

Portalo 15min populiariosios psichologijos laidoje „Ką pasakytų Froidas“ psichiatras Jonas Fugalis atskleidžia, kokie veiksniai vaikystėje lemia, kad moteris vėliau nuolat atsiduria meilės trikampyje ir tampa meiluže, kokią kainą ji už tai sumoka ir ką daryti, norint išeiti iš šio užburto rato.

Kuo čia dėta vaikystė?

Pasak laidos pašnekovo, mes visi susiformuojame maždaug iki šešerių metų. Vėliau tik augame. Labai svarbus dalykas, kurį mes visi turime patirti vaikystėje, kad tėtis ir mama myli vienas kitą šiek tiek labiau negu mane. Kitaip tariant, vaikas turi matyti, kad tėvai gyvena ne dėl jo, o pirmiausiai dėl vienas kito. Ir būtent čia yra meilužės arba meilužio formavimosi pradžia.

„Kalbant apie moteris, jeigu tėvai, ypač tėtis dukrą augina labiau sau nei ruošia kitai šeimai, dukrai būna artimesnis negu mamai, natūralu, kad vėliau mergaitei bus daug sunkiau atsiskirti. Ir lygiai taip pat, jeigu negauna fizinio ir emocinio artumo iš tėčio ar mamos, tėvai nėra emociškai prieinami, užaugusi dukra bent kurį laiką bus nepajėgi kurti emociškai artimų santykių, todėl gali atsidurti santykiuose, kurie netenkina arba netenkina racionaliame lygmenyje, o giliame, pasąmoniniame lygmenyje toks neprieinamas santykis su vyru gali kaip tik labai tenkinti, nes iš tiesų jai baisu turėti visą vyrą tik sau. Mat tai reikštų, kad iš mergaitės aš turiu tapti moterimi, o to visai nenoriu.

Gali būti ir tokia situacija, kad žmogus labai trokšta ryšio, bet augdamas neįgavo darnios šeimos kūrimo principų, nematė darnios šeimos pavyzdžio, šeimoje buvo nepaisoma jo poreikių, galiausiai tėvai nepaisė ir savo poreikių. Tokiu atveju, nepaisant stipraus artimo ryšio poreikio, jis nepasiruošęs emociškai brandiems santykiams. Taip būna, kai, pavyzdžiui, tėtis priklausomas nuo alkoholio“, – teigė psichiatras.

Jonas Fugalis / kadras iš laidos filmavimo
Jonas Fugalis / kadras iš laidos filmavimo

Ar meilužė pranašesnė už žmoną?

Paklaustas, ar iš tiesų meilužė gali jaustis pranašesnė ir geresnė už savo partnerio žmoną, kaip dažnai moterys dalinasi įvairiose platformose, J.Fugalis tikino, kad jos nemato arba nenori matyti vieno svarbaus dalyko – kad vyras, kritikuodamas savo žmoną, iš tiesų kalba ne apie ją, o apie save. Kitas dalykas, kuris neįvertinamas, kad net jeigu žmogus turi dvigubą santykį, tai rimta informacija apie jį ir jo elgesys, tikėtina, nepasikeis netgi išsiskyrus žmona. Kitaip tariant, jis ir vėl susiras meilužę.

„Taip, klausydama, kokia bloga jo partnerio žmona, moteris laikinai pakelia savo savivertę, bet tai netikras laimėjimas ir savivertė kaip tik yra esminis klausimas, su kuriuo reikia dirbti žmogui, patekusiam į meilės trikampį, nes, panašu, jis savęs pakankamai nevertina“, – svarstė laidos pašnekovas.

Kokią kainą tenka sumokėti?

Pasak J.Fugalio, net jeigu įvyks toks stebuklas, kad vyras dėl meilužės išsiskirs su žmona, tai nereiškia, kad santykiai toliau klostysis gerai. Mat meilužės vaidmenį pasirinkusi moteris pasąmoningai ir nenori turėti viso vyro. Ką tik ji turėjo Dankaną Maklaudą ir staiga jos herojus dingsta, o pasirodo žemiškas vyras, su visomis teigiamomis ir neigiamomis savybėmis. O ir vyrui išsiskyrimas su žmona dėl meilužės turi stipraus konflikto atspalvį, tad nuspalvins būsimus santykius.

„Moteris gali net nesuprasti, kodėl ji nuolat atsiduria situacijose, kuriose vyras jai iki galo emociškai neprieinamas. Bet tai susiję su mano anksčiau minėtu nepasiruošimu emociškai brandiems santykiams. Gal ji nevertina savęs taip, kad leistų sau susirasti emociškai prieinamą žmogų, gal mačiusi tik tokius santykius vaikystėje, todėl natūraliai jai patinka tik „blogiukai“, o jeigu vyras yra geras, jis nuobodus.

Ką patarčiau toms, kurios nori išsilaisvinti iš tokių santykių? Suvokti, kad šios situacijos negalima vadinti meile, tik įsimylėjimu. Meilė yra dviejų žmonių santykis, o ten, kur dangstomasi ir slepiamasi, negali būti nuoširdžios meilės. Beje, įsimylėjimą galima pavadinti psichikos sutrikimu – tuomet visas pasaulis mums atrodo pūkuotas ir rožinis. Ir tai normalu, nes tai padeda sukurti ilgalaikius santykius. Tačiau ne šiuo atveju.

Pagrindinė žinutė, kurią norėčiau perduoti, kad jeigu žmogus pastebi, jog vėl ir vėl patenka į tas pačias situacijas ir nesupranta kodėl, mano rekomendacija būtų pasvarstyti apie nuoseklią psichoterapiją. Mokslo įrodyta, kad artimi santykiai su kitais žmonėmis yra vienas pagrindinių psichikos sveikatos elementų. Turėdami sveikus santykius, mes jaučiamės saugesni, laimingesni ir sveikesni“, – pasakojo J.Fugalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius