Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip dažnai laimingos poros užsiima seksu? Santykių ekspertų įžvalgos

Kad ir kaip būtumėte patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, natūralu pasilyginti su kitais. Ar seksu užsiimate taip pat dažnai, kaip ir jūsų draugai? Ar taip pat dažnai eksperimentuojate su sekso žaisliukais? Ar reikėtų paišdykauti už miegamojo ribų?
Pora miegamajame.
Pora miegamajame. / Shutterstock nuotr.

Tiesa ta, kad nustatyti, kas yra „normalu“ jūsų seksualiniam gyvenimui, yra pakankamai sudėtinga, kadangi tai, kas jums yra normalu, gali skirtis nuo to, kas normalu kitam žmogui, rašoma prevention.com.

„Vienas bendras dalykas, kuriuo tiki kiekviena susituokusi pora – visi kiti seksu užsiima dažniau, nei jie, – sako Paulas Hokemeyeris, mokslų daktaras, licencijuotas santuokos ir šeimos terapeutas bei knygos „Fragile Power: Why Having Everything Is Never Enough“ autorius. – Nors sekso dažnis kiekvienoje santuokoje skiriasi, priklausomai nuo partnerių amžiaus ir santuokos trukmės, vidutiniškai seksu poros užsiima vieną kartą per savaitę.“

Tačiau, kai lovos reikalai sustoja, gali kilti nerimas. Todėl klausimas išlieka: kaip dažnai laimingos poros turėtų mylėtis? Prevention.com pakalbino kelis santykių ekspertus, norėdamas išsiaiškinti šį magišką skaičių, kodėl jis kinta, ir kaip turėtų atrodyti sveikas seksualinis gyvenimas.

Kodėl gi užklumpa seksualinė „sausra“?

Norime, kad žinotumėte – seksualinė sausra yra labai dažnas reiškinys. „Kiekvieni santykiai be išimties patiria seksualines sausras, ir jas sukelia įvairios priežastys“, – sako Jess O‘Reilly, mokslų daktarė, @SexWithJess Podcast vedėja.

Kai kurių žmonių seksualinis aktyvumas didėja didėjant stresui, tačiau daugumą stresas veikia priešingai.

Vaikai, darbų virtinė, stresas, sveikatos problemos, nuovargis, miego trūkumas, tam tikrų vaistų (pavyzdžiui, antidepresantų) vartojimas – visa tai gali paveikti jūsų libido, sako moteris.

Davidas Ley, mokslų daktaras, klinikinis psichologas su seksualinių problemų specializacija iš Albukerkio (Naujosios Meksikos), sako, kad stresas yra vienas didžiausių sausrų veiksnių. „Kai pasaulis sukelia tiek daug streso, daugumai žmonių sunku galvoti apie seksą, – sako vyras. – Kai kurių žmonių seksualinis aktyvumas didėja didėjant stresui, tačiau daugumą stresas veikia priešingai.“

Kartais „gyvenimas kiša pagalius į ratus, – sako Logan Levkoff, mokslų daktarė, sertifikuota sekso ugdytoja. - Žmonės yra užsiėmę, išsekę, skiria prioritetą kitiems žmonėms ir dalykams, tik ne savo partneriui.“

Tačiau, prideda moteris, „jei taip nutinka, nereiškia, kad to negalima ištaisyti. Šiek tiek intymumo gali padaryti stebuklus“.

Reguliaraus sekso su partneriu nauda

Kaip galite nuspėti, reguliarus seksas su partneriu yra naudingas. „Dažnas intymumas su partneriu leidžia suartėti ir užmegzti stipresnį ryšį, – sako Debra Laino, sertifikuota santykių terapeutė ir sekso ugdytoja. – Santykiuose tai labai svarbu. Kiekvienam asmeniui tai leidžia pasijusti trokštamam ir mylimam.“

Reguliarus seksas taip pat siejamas su nauda sveikatai, pavyzdžiui, didesniu laimės pojūčiu ir net ilgesniu gyvenimu, sako moteris. Tyrimai rodo, kad seksas sumažina stresą ir pagerina miegą, sumažina įtampą santykiuose ir suteikia didesnį norą aptarti savo seksualinius troškimus, fantazijas ir lūkesčius, papildo J.O‘Reilly.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

„Turime nepamiršti, kad seksas yra bendravimo forma“, – prideda P.Hokemeyeris. Kai su partneriu reguliariai esate intymūs, galite jam išreikšti, kad matote, girdite ir vertinate jį. Kai sustreikuoja ši komunikacijos forma, santykius ištinka krizė, sako vyras.

Galiausiai seksas suteikia pasitenkinimą. „Malonumas gimdo daugiau malonumo. Vienas orgazmas gali sukelti kitą“, – sako L.Lekoff.

Taigi, kaip dažnai laimingos poros užsiima seksu?

Nėra griežtų taisyklių, nurodančių, kaip dažnai turėtumėte mylėtis. „Viskas priklauso nuo kiekvieno partnerio libido, bei abiejų partnerių sugebėjimo kalbėtis ir derėtis“, – sako D.Ley.

Verta pažymėti, kad jaunesnės poros mylisi dažniau už vyresnes, kurios kartu prabuvo kelis dešimtmečius ir yra vėlyvesnėse gyvenimo stadijose, sako P.Hokemeyeris. Vyresnės poros mylisi rečiau ir dažnai yra išvysčiusios kitas intymumo išraiškos formas santuokos palaikymui, sako vyras.

„Kai kurioms poroms svarbiau kokybė, o ne kiekybė, – papildo J.O‘Reilly. – Patys sukuriate savo sveiko seksualinio gyvenimo apibrėžimą. Jūs nusprendžiate, kas tinka jums.“

Nors yra labai daug sveiko seksualinio gyvenimo „variacijų“, D.Laino sako, kad vidutinė pora (amžius nuo 26 iki 55) mylisi kartą per savaitę. 2015-siais žurnale „Social Psychology and Personality Science“ publikuotas tyrimas parodė, kad iš 30 000 tyrime dalyvavusių porų tos, kurios mylėjosi daugiau nei kartą per savaitę, nesijautė nė kiek laimingesnės už tas, kurios mylėjosi tik kartą per savaitę. Poros, kurios mylėjosi rečiau kaip kartą per savaitę jautė, kad santykiuose kažko trūksta.

Tačiau nepamirškite, kad šie skaičiai nėra taisyklė. „Svarbiausia idealiai situacijai yra bendravimas bei abiejų pusių sutarimas dėl sekso dažnumo, – sako D.Laino. – Bendravimas apie lūkesčius, poreikius ir troškimus yra labai svarbus.“

Svarbu ne tik seksas, sako L.Lekoff, laikymasis už rankų, bučiniai ir prisilietimai taip pat yra labai svarbūs.

Kada reikėtų susirūpinti dėl sekso trūkumo?

Visiškas sekso nenorėjimas, partnerio nenoras mylėtis bei šaltakraujiškas požiūris į tai, ar kada nors išvis besimylėsite, yra rimti pavojaus signalai. Susirūpinimą gali kelti ir tai, kad nebepamenate, kada paskutinį kartą su partneriu patyrėte intymumą (įskaitant laikymąsi už rankų ar bučiavimąsi), arba jaučiatės atitolę vienas nuo kito, sako L. Lekoff.

Fotolia nuotr./Intymi akimirka.
Fotolia nuotr./Intymi akimirka.

Visa tai gali reikšti, kad laikas „pasitikrinti“, sako moteris. Ir jeigu jaučiate, kad netinkamai bendraujate šia tema, arba pokalbis tampa agresyvus ir nesveikas, gali tekti apsilankyti pas terapeutą, kuris padės jums viską išsiaiškinti.

Bendravimas apie lūkesčius, poreikius ir troškimus yra labai svarbus.

Pasikartosime, sausrą ar sumažėjusį libido gali sukelti daugybė veiksnių, įskaitant santykių problemas, stresą ir net sveikatos problemas, tokias kaip miego sutrikimas ar depresija. Todėl nelyginkite savo „normalu“ su kitų porų „normalu“, pataria P.Hokemeyeris.

Tačiau atminkite: svarbu atkreipti dėmesį į tai, kada jaučiate, kad kažkas ne taip, kad galėtumėte išspręsti problemą ir kuo greičiau grįžti prie sveiko seksualinio gyvenimo.

Svarbiausia: tik jūs ir jūsų partneris galite nuspręsti, kaip dažnai turėtumėte mylėtis. Tai reiškia, kad jei draugė pasigiria, kad su savo partneriu mylisi kelis kartus per savaitę, o jūs su savo partneriu mylitės kartą per dvi savaites ir jaučiatės laimingi – neimkite to į galvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius