Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip investuoti į darbuotojų emocinę sveikatą? Praktikoje puikiai suveikę patarimai

Skaičiuojame antrą antrojo karantino mėnesį. Būsiu atviras – nuotolinis darbas vargina. Pastarosiomis savaitėmis mūsų įmonės emocinės pagalbos linijoje padaugėjo signalų, kad darbuotojų savijautai kenkia karantino apribojimai, nerimas dėl augančių atvejų skaičiaus, ekonominės situacijos ir metų pabaigos iššūkiai. Artėja Kalėdos, tačiau dažnai girdžiu, kad žmonės dėl nerimo nejaučia šventinės nuotaikos. Ką galima padaryti, kad darbuotojų emocinė savijauta pagerėtų?
Darbuotojai
Darbuotojai / 123RF.com nuotr.

Idėjų, kaip kūrybiškai organizuoti įmonės šventę, internete netrūksta – juokaujama, kad šiemet visi darbuotojams dovanoja nuotolinę alaus degustaciją ir žymaus komiko vedamą protmūšį. Tačiau susikaupusio nerimo ir nuovargio vienas, kad ir labai geras vakarėlis neišspręs.

Todėl šiemet savo „Baltic Amadeus“ darbuotojams pasiūlėme „Keturias džiaugsmo savaites“ – dvidešimt keturių dienų advento kalendorių, kurio tikslas yra stiprinti bendruomenę, gerinti emocinę savijautą ir įgalinti kolektyvą dalyvauti socialinių problemų sprendime. Kurdami šį kalendorių vadovavomės trimis principais, kurių veiksmingumu jau įsitikinome per pirmąsias advento dienas. Liko dar kelios Kalėdų laukimo dienos – dabar pats laikas ir jums žengti paprastus žingsnius ir pagerinti kolektyvo savijautą.

Paklauskite, ko jūsų darbuotojams reikia

Kai aplinkoje daugėja draudimų, mes įgalinome savo darbuotojus svajoti. Trečiąją advento kalendoriaus dieną kiekvienam įteikėme po vieną norą, o mėnesio pabaigoje įsipareigojame burtų keliu išrinktą norą įgyvendinti. Vieną norą tikimės įgyvendinti nelaukdami burtų traukimo – kaip galima pasakyti „ne“ prašymui bent per vieną nuotolinį susitikimą visiems dalyvauti įsijungus kameras. Kaip sako noro autorė, „juodi ekranai užkniso juodai“.

Darbuotojų norai geriausiai atskleidė jų rūpesčius ir lūkesčius – nuo materialių, buityje pritaikomų dalykų, elektronikos priemonių, sporto inventoriaus, iki priemonių, reikalingų naujiems asmeniniams iššūkiams pasiekti. Kolega, išėjęs į vaiko priežiūros atostogas, sugalvojo iniciatyvą kartu su kūdikiu bėgioti pusmaratonius – ir tam nori specialaus vežimėlio. Jo tikslas – pusmaratonius konvertuoti į eurus ir tą sumą paaukoti „Niekieno vaikai“ projektui – gerokai peržengia tradicinio noro ribas ir primena, kad laimingiausi esame tada, kai dalinamės ir dovanojame kitiems.

Pildykite norus – ne tik savo, bet ir kitų

Skaitydamas mūsų darbuotojų norus džiaugiuosi matydamas, kiek daug jų siekia padėti kitiems. Vienas kolega svajoja pagelbėti nuo gaisro nukentėjusiai šeimai, kuri neteko savo namų, o dėl turimo ūkio su gyvuliais negali niekur kraustytis: „Noriu, kad ši šeima jaukiai sutiktų šventes ir žiemą pragyventų šilčiau...“.

Ką gali padaryti įmonė, kai darbuotojų norai peržengia tradicines kalėdinių dovanų ribas? Atliepti tendenciją ir pasiūlyti įsitraukti į socialinės atsakomybės veiklas.

Advento kalendoriuje darbuotojams pasiūlėme galimybę patiems išpildyti kažkieno norą, suteikti džiaugsmo ir sudalyvauti projekte „100 šypsenų daugiau“. Kolektyvo susidomėjimas pranoko lūkesčius – atrodo, kad geriausią kolektyvinę emociją sukuria galimybė padėti kitiems.

Atrodo, kad geriausią kolektyvinę emociją sukuria galimybė padėti kitiems.

Tą įrodė ir JAV mokslininkai, atlikę įdomų eksperimentą: grupei žmonių buvo įteikti vokai su skirtingomis sumomis, kurias buvo galima išleisti arba asmeninėms reikmėms, arba perkant dovaną kitiems. Nepaisant to, kokia suma buvo gauta, laimingiausi buvo būtent tie eksperimento dalyviai, kurie investavo į dovaną kitiems.

Į kasdienines veiklas įtraukite visus

Iš pokalbių su darbuotojais girdžiu, kad kolektyvas yra pasiilgęs vienijančių veiklų, kurios nėra susijusios su darbu, todėl kasdien pasiūlome naują veiklą, iššūkį, idėją, kurios įgyvendinimui būtinas visų įsitraukimas.

Visi mėgstame žaisti komandinius žaidimus, todėl tą patį principą taikome planuojant kolektyvo veiklas: kuo daugiau, tuo smagiau. Žiūrėsime net du filmus – ačiū „Kino pavasariui“ už pagalbą išsirenkant, „Kartu smagiau“ principą pritaikėme žaisdami strateginį vaidmenų žaidimą „Dungeons & Dragons“ – nustebsite, kaip mielai darbuotojai įsitraukė į elfų, burtininkų ir kitų magiškų sutvėrimų vaidmenis.

Atrodo, kas trukdo panašias veiklas daryti laisvu nuo darbo metu? Niekas. Tačiau pastebėjome, kokį teigiamą emocinį efektą pasiekėme, kai į tas pačias veiklas įsitraukė visas 200 žmonių kolektyvas – nuo naujokų iki įmonės vadovų.

Gyvendami bendromis nuotaikomis galima koncentruotis į tai, kas mus padaro stiprius. Pasirodo, tas bendras laukimas svarbus net ir suaugusiems!

P. S. Susipažinti su šeimos iš Biržų istorija galima čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius