-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pačiam sureguliuoti darbo laiką? Padės 15 minučių sistema

Mūsų aplinkoje sukasi žmonės, kurie, rodos, negali mums skirti net 5 min. „Vienu metu aš valgau, atsakinėju į elektroninius laiškus ir dar telefonu kalbu“, – dažnas pasakys. Žmonėms prioritetu tampa darbas iš baimės prarasti finansinį stabilumą, todėl daugelis vienu metu dirba kelis darbus.
Paskendusi darbuose
Paskendusi darbuose / Vida Press nuotr.

„Pseudomodernistinis žmogus tampa daugiafunkciniu, kuriam išnyksta laiko ir erdvės nuovoka“, – sako psichologas ir Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius.

Vis mažiau žmonių laiką griežtai skirsto šeimai, laisvalaikiui, darbui. Dabar viskas persipynę: dirbame namie ir tarsi laiką leidžiame su šeima, o pomėgiai iš viso užmiršti. Tačiau juk dirbti ir ilsėtis, leisti laiką su šeima ir dirbti – vienu metu neįmanoma.

Pasekmės: vienalaikiškumas iškreipia pasaulio suvokimą. Mes įprantame vienu metu daryti visus įmanomus darbus, ir kuo toliau, tuo labiau gyvenimo tempas didėja, bet kokybė mažėja. Pradedame darbus, bet jų neužbaigiame ir neįprasminame. Mažiau laiko lieka kažkuriai gyvenimo sričiai (šeimai, draugams, pomėgiams ir kt.), o galiausiai ir prarandame daug mums svarbių dalykų.

Ką daryti? Spręsti problemą planuojant laiką – skirstyti dieną ne valandomis, o 15 minučių tarpsniais. Šio planavimo esmė – per 15 minučių pradėti ir užbaigti darbą, susikoncentruojant į užduotį visu šimtu procentų! Labai svarbu išlaikyti dėmesį tam, kad užduotis būtų pabaigta ir išvengta blaškymosi.

Pratimas: susiskirstykite darbus po 15 minučių. Pavyzdžiui, 15 minučių atsakinėsite į elektroninius laiškus, 15 minučių skambinsite klientams ir pan. Jeigu kuris nors darbas reikalauja daugiau laiko – „suskaldykite“ į mažesnes dalis. Tarkime, 15 minučių jūs atsakinėjate į laiškus ir nespėjate. Tada skambinkite klientams ir po šios užduoties vėl atsakinėkite į laiškus. Kol įsisavinsite sistemą, įsijunkite žadintuvą, kuris kas dešimt minučių įspėtų apie laiko pabaigą.

„Žmonės, nespėdami atlikti darbų, juos tiesiog numeta arba viską daro vienu metu. Todėl dirbant daugybę darbų vienu metu, gerai nepadaromas nei vienas. Šią problemą išspręsti padės 15 minučių sistema“, – sako psichologas Tomas Lagūnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius