-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pritapti naujame kolektyve

Kiekvienam bent sykį gyvenime neabejotinai yra tekę ateiti į naują kolektyvą ir patirti, ką reiškia per nugarą bėgantis šaltas nerimo prakaitas, tiriami naujųjų kolegų žvilgsniai ir pan. Ką daryti, kai toje aplinkoje esi visiškai žalias ir nežinai, nei kokiu ritmu čia viskas vyksta, nei į ką kreiptis, kur eiti ir pan. Svarbiausia – nesutrikti. Žinoma, vien to nepakaks. Bandant be streso įsilieti į naują kolektyvą, pravartu žinoti keletą esminių dalykų. Jūsų dėmesiui – keletas aktualių garsaus britų psichologo Richardo Wisemano patarimų.
Kaip pritapti naujame kolektyve
Kaip pritapti naujame kolektyve / Fotolia nuotr.

► Naujame kolektyve labai aktualu išlaikyti pusiausvyrą – nebūti pernelyg droviam, bet ir per daug neišsišokti. Jei visą dieną susigūžęs tūnosite atokiai ir tylėsite, kolegos pamanys, jog esate mėmė. Tokiu atveju išsikovoti kolektyve deramą vietą bus be galo sunku. Nieko gera ir tada, jei pirmąkart peržengęs naujos darbovietės slenkstį pulsite be galo taukšti, gaudyti paskalas ir reikšti savo nuomonę. Akiplėšos dar labiau nemėgstamos nei mėmės ir neretai tampa pašaipos objektais.

► Naujoje aplinkoje iš pradžių svarbiausia labai aktyviai „darbuotis“ akimis ir ausimis. Stebėkite kiekvieną, net menkiausią niuansą, analizuokite, kas yra kas, įsigilinkite, kaip kolektyve bendraujama ir pan. Juk kiekvienas kolektyvas turi savas taisykles ir normas, kurias perprasti ir jų paisyti tiesiog BŪTINA.

► Nebūkite pernelyg opus ir įsitempęs. Jei kažko nežinote ar nesuprantate, nusižiūrėkite simpatingiausią kolegą, nusišypsokite ir paprašykite, kad jis patartų ar padėtų.

► Kad būtumėte greičiau priimtas į „savą šutvę“, nepataikaukite ir nemeilikaukite. Kad ir kaip būtų, tai yra žema. Verčiau būkite savimi, juk aplinkiniai ne akli – patys sugebės įvertinti gerąsias jūsų savybes.

► Būkite objektyvus ir atsiribokite nuo intrigų. Ko gero, daugelyje kolektyvų atsiranda „kalių intrigančių“, kurios nuolat drumsčia atmosferą ir džiaugiasi kitų nesėkmėmis. Naujus narius tokios gyvatės stengiasi patraukti į savo pusę ir „išplauti“ jiems smegenis. Jei iš pat pradžių įklimpsite į tokią košę, susigrąžinti gerą vardą bus labai sunku.

► Pirmomis dienomis venkite diskutuoti slidžiomis temomis, tarkim, apie religiją ar politiką. Nelaidykite juokelių ir bandydamas sužavėti sąmoju nepasakokite abejotinų anekdotų. Juk nežinote nei kolegų pažiūrų, nei jų humoro pojūčio. Galite skaudžiai prisišnekėti.

► Netikėkite tais, kurie sako, kad į naująją darbovietę reikia ateiti išsipuošus. Esą tai padarys kolegoms įspūdį ir privers jus gerbti. Iš tiesų viskas gali susiklostyti atvirkščiai – bendradarbiai gali pamanyti, jog esate arogantiškas egocentrikas - tokių niekas nemėgsta. Pirmomis dienomis renkitės kuo santūriau ir neutraliau (be abejonės, ir tvarkingai!). Suteikite žmonėms galimybę visų pirma įvertinti jus kaip asmenybę.

! Ruošiatės akistatai su nauju kolektyvu (nesvarbu, kur: darbovietėje, mokslo įstaigoje ar kokiame nors bendraminčių klube)? Įsidėmėkite, jog tai, kaip būsite priimtas ir įvertintas, daugiausia priklausys nuo kelių pirmųjų valandų. Taigi susikurkite tinkamą įvaizdį. Geriausia laikytis aukso vidurio taisyklės. T. y. būkite nei per daug plepus, nei visiškas tylenis, nei pernelyg atsainus, nei perdėtai lipšnus. Ateikite nei per daug išsipustęs, nei apskuręs. Ir... dar vienas dalykas: kantrybės! Neskubėkite užbėgti įvykiams už akių. Viskam savas laikas. Juk ne tik jums reikia apsiprasti su nauju kolektyvu, bet ir kolektyvui su jumis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius