Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip sugyventi priešingybėms?

Vieversys ir pelėda. Realistas ir romantikė. Optimistė ir pesimistas. Priešingybės traukia – tai įrodo ne tik gyvenimiška patirtis, bet ir mokslininkų tyrimai: kitame mes ieškome to, ko mums patiems trūksta. Tačiau jei kartu gyventi nutaria pliusas ir minusas, reikia nusiteikti išbandymams...
Priešingybės traukia
Priešingybės traukia / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Jausmai

Ką šiandien vakare veiki?

Vienas nori dumti į miestą, o kito nė nejudinkite, t. y. duokite ramiai patysoti su knyga ant sofos. Planuodami atostogas atsidursite ant nervų krizės ribos, nes vienam norėsis žygio į kalnus, kitam – pasyvaus poilsio paplūdimyje, o eiliniai savaitgaliai virs mūšio lauku dėl to, ar eiti į audringą draugų vakarėlį, ar, įsisupus į antklodę, ramiai pažiūrėti filmą. Vakarėlių liūtą ar liūtę labai traukia namisėdos stabilumas ir šeimyniškumas, tad jiedu puikiai gali gyventi kartu, tik štai atostogauti geriau atskirai. Didžiausias tokios poros priešas – pavydas. (Jei bus įsivaizduojama, kad sutuoktinis, išsiruošęs į kalnus, ant skardžio krašto glamonės bendražygę, gyvenimas greitai apkars.)

 

Intelektų kovos

Jūs baigėte prestižinį universitetą ir rašote jau antrą disertaciją, o jis – tolimųjų reisų vairuotojas. Jūs skaitote skirtingas knygas, klausotės skirtingos muzikos ir šiurpinate tėvus tokiu keistu gyvenimo partnerio pasirinkimu. Tačiau ar pamenate, kaip močiutė sakydavo vaikystėje: „Svarbiausia, kad žmogus geras būtų.“ Jei vyriškis per pirmąjį pasimatymą jums pataisė čiaupą ir pakeitė perdegusią lemputę, ar labai svarbu, kad jis neskaitė A. Schopenhauerio? Štai teisininkė galbūt būtų puikiai gyvenusi su troleibusų vairuotoju, kuris ją pakerėjo romantiškais proveržiais, bet viską sugadino jos tėvai: pašiurpo išgirdę, ką veikia būsimas žentas, ir tol graužė dukrą, įtikinėdami, kad iš to nieko nebus, kol ši iš nevilties ištekėjo už nuobodos kurso draugo ir vis dažniau padūsauja, jog gyvenimas nenusisekė.

 

Finansai ir romansai

Turite butą ir važinėjate BMW, o naujasis gerbėjas glaudžiasi nuomojamame kambarėlyje ir į darbą vyksta dviračiu. Ir štai pastebite, kad imate įsimylėti jį, bet mintis, ką pasakys kiti, vis neduoda ramybės. Jei jis jums svarbus, psichologai pataria nesistengti pabrėžti savo finansinės padėties. Ir net jei darbe esate vadovė ir visus laikote po padu, būdama su mylimuoju galėtumėte vaidinti kitokį vaidmenį. Kartais darbo problemų nualintos ir užgrūdintos moterys, gana aukštai pakilusios karjeros laiptais, su vyrais irgi elgiasi kaip generolai su kareivėliais. Ypač jei kosmetologei ir verslo pietums išleidžia tokias pinigų sumeles, už kurias taupus jų draugas pragyventų dvi savaites. Dažniausiai gyvenimo užgrūdintos moterys pamiršta savo moteriškumą, o žodžių junginys „moteriškas silpnumas“ joms asocijuojasi su ištižimu. Tad visi jų romanai su šiek tiek žemesnes pareigas einančiais ir kiek mažiau uždirbančiais vyrais patiria fiasko.

 

Karjera ir laisvė

Situacija panaši į ką tik aptartąją, nors šiek tiek skiriasi: jis – karjeristas, o jūs – laisva menininkė arba – atvirkščiai. Vienas iš jūsų svajoja viską mesti ir keliems mėnesiams išvažiuoti prie šiltos jūros, o kitas dreba dėl karjeros ir bijo net savaitei eiti atostogų. Visgi kompromisą galima rasti: kol vienas rūpinasi karjera, kitas gali bandyti atrasti save ir realizuoti. Jei dirbate nekenčiamą administratorės darbą, svajojate mesti jį ir darbu paversti savo hobį, o naujasis draugas labai susirūpinęs savo karjera, jūsų santykiai gali pretenduoti į tvirtą sąjungą. (Jei pasitikite savo bičiuliu, kad jis, išėjus jums iš darbo ir kuriant savo verslą, iš pradžių neduos numirti iš bado.) Po metų kitų jums susituokus, vyriškis namie matys švytinčią sutuoktinę, kuri internete pardavinėja savo kurtus papuošalus, o ne kontorinio darbo nualintą moterį juodais paakiais.

 

 Mėsėdžiai ir vegetarai

Vienas iš jūsų nuolat grūda į šaldytuvą kviečių želmenis, kitas siūlo vakarienei sudoroti riebų kepsnį. Jūs nuolat kivirčijatės dėl to, ar dora valgyti paskersto gyvuliuko mėsą, kiekvienas norite partnerį atvesti „į protą“, bet vis dar gyvenate po vienu stogu, nors ideologiniai konfliktai – nekoks ilgalaikių santykių pagrindas. Vyras kantriai sau kepasi didkepsnius, o jo mylimoji, suraukusi nosį dėl mėsos kvapų virtuvėje, tuo metu atsainiai rupšnoja salotas, svajoja apie mėnesio atostogas Indijos ašrame ir vieną dieną tikisi savo mėsėdį paversti vegetaru, nors jis dar to nežino. O jei žinotų – vis tiek aktyviai priešintųsi. Įtampa tarsi sklando ore, kaupiasi ir vieną gražią dieną gali sprogti...

 

Kaip suderinti nesuderinamus dalykus?

Kartais galima pabandyti partnerį atversti į savo „tikėjimą“. Tai gali įvykti ir savaime. Santykiai tarp priešingybių – tai tarsi tolerancijos treniruotė. Kai jums tenka taikytis su nuolat ausis plėšančiu sunkiuoju roku automobilyje, nors pati dievinate klasiką, nori nenori reikia ieškoti kompromiso. Aišku, jeigu santykiai su tuo žmogumi jums tikrai brangūs. Psichologai teigia, kad suderinti nesuderinamus dalykus galima tik tuo atveju, jei to nori abi pusės. Tad jeigu su antrąja puse sutampa nuomonės dėl vaikų, jūsų santykių ateities ir sekso, tokios smulkmenos, ar geriau Mettalica, ar W. A. Mozartas, gali nejaudinti jūsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius