Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip suprasti vaikino elgesį? Pataria santykių ekspertai

Į klausimą atsako santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Jis ir Ji
Jis ir Ji / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Santykiai

Laba diena, prieš kurį laiką internete susipažinau su vaikinu. Buvome susitikę 3 kartus: 2 kartus kavinėje, 1 – kine. Jam yra 30 metų, man – 27. Uždavinėjo klausimus truputį apie šeimą ir kalbėjo apie tai. Per trečiąjį susitikimą labai aktyviai domėjosi mano lytinio gyvenimo patirtim – turėjau jau santykių ar dar ne. Jaučiausi nejaukiai, nes nemanau, kad, trečią kartą matant žmogų, jau laikas kalbėti apie lytinius santykius. Manau, anksti. Kai jam apie tai pasakiau ir pasakiau, kad jaučiuosi taip, lyg jis jau dabar norėtų įsitempti mane į lovą, jis išraudo, sumišo ir pridūrė, kad nėra toks talentingas, kad įkalbėtų taip greitai. Be to, jeigu jis to norėtų, susirastų tą, kuri sutiktų iš karto. Pasakė, kad šiuo klausimu neskubėsime. Kalbėjo apie tai, kad toliau bendrausime, kad pažintume vienas kitą ir suprastume, ar tinkame vienas kitam ir t. t.

Statusas mudviejų neapibrėžtas visiškai, nes pasiūlymo tapti pora nebuvo. Labiausiai stebina, kad gali nepasiteirauti, pavyzdžiui, kaip aš grįžau. Grįždavau iš susitikimų tikrai vėlai. Kelias dienas gali tylėti, atsirasti vėlai vakare, parašyti ir atsakyti ryte. Pripratau, kad vaikinai paprastai rūpinasi, teiraujasi, domisi. Galbūt tai smulkmena, bet man ji labai svarbi, nes parodo, kad vaikinas manimi susidomėjęs ir jam rūpiu. Jaučiuosi nei pririšta, nei paleista. Paprastai santykiai su vaikinais klostydavosi kitaip, be vilkinimo. Juolab juk ne apie vedybas šneku, būtų kvaila taip anksti apie jas kalbėti. Taip bendraudama jaučiuosi labai nejaukiai, nepatogiai, neapibrėžtai ir, atvirai pasakius, jis pradeda man kelti stresą ir pyktį. Nors esu kantrus žmogus. Pradedu prisigalvoti visokiausių dalykų, tad norėčiau žvilgsnio iš šalies. Gal galėtumėte pakomentuoti situaciją? Ačiū.

Sveiki. Viena pagrindinių taisyklių, kaip pasakyti, ar santykiai su žmogumi gali būti geri, ar ne, yra atsakyti sau, kaip šalia jo ar jos pradedame jaustis ir galvoti apie save pačius. Jei imam po truputį savęs nemėgti, verčiau su tuo žmogumi nė nepradėti santykių. Kai kitas žmogus jau pačioje pažinties pradžioje pradeda mumyse provokuoti virtinę nemalonių emocijų – tai puikus ženklas, kad į tokius santykius geriau neinvestuoti savo energijos ir laiko.

Puiku, kad pripratote prie to, jog vaikinai jumis domisi, rodo rūpestį, dėmesį. Nenuleiskite šitos kartelės ir laikykitės atokiau nuo tų, kurie šito nedaro. Vyras pamilsta moterį ja rūpindamasis ir domėdamasis. Taip moteris po truputį tampa jam brangi, išskirtinė, vienintelė. Vyrams, kurie neįpratę domėtis moterimi, dažnai būna sunkiau sutikti tą, su kuria klostytųsi šilti abipusiai santykiai. O moterims, kurios nemoka priimti vyrų dėmesio ir rūpesčio, sunkiau sukurti tokius santykius su vyru, kuriuose ji jaustųsi išgirsta, mylima ir saugi. Taigi šiuo atžvilgiu likite pripratusi prie dėmesio ir rūpesčio, net jei nutiks taip, kad pavargsite nuo paieškų ir pradėsite galvoti, jog geriau jau koks nors vaikinas negu išvis jokio. Kai kalba eina apie laimę santykiuose, neturėti jokio draugo yra geriau, nes užmezgusi santykius su bet kuo, rizikuosite priprasti prie nesirūpinimo ir vyro rodomos nepagarbos. 

Kai kitas žmogus jau pačioje pažinties pradžioje pradeda mumyse provokuoti virtinę nemalonių emocijų, tai puikus ženklas, kad į tokius santykius geriau neinvestuoti savo energijos ir laiko.

Daug nekomentuosime, kodėl vaikinas, apie kurį rašote, elgiasi taip, kaip elgiasi. Tikėtina, kad jis tiesiog neturi pakankamai patirties ar įgūdžių bendraujant su moterimis ir daro grubias klaidas, pats to nesuvokdamas. Bet kokiu atveju, tai yra jo pamokos ir linkime jums nepadaryti dar vienos klaidos – bendrauti su juo, toliau teisinant jo elgesį nežinojimu, patirties trūkumu ir pan. Moterys linkusios per daug dėmesio koncentruoti į vyrą, analizuodamos jį, ieškodamos jo elgesio priežasčių, teisindamos netinkamą elgesį jį skriaudusiu tėvu, užgauliojimais mokykloje, įtemptu darbo grafiku ir pan. Taip moteris pradeda aukoti savo laimę, išnaudoja visus psichinius resursus taikydamasi su netenkinančiais santykiais, ir ateina laikas, kai į geranoriškumo vietą stoja apmaudas, pyktis, nuoskaudos, o meilė vyrui dingsta. 

Susitelkti į konkretų vyrą pavojinga ir pačioje santykių pradžioje. Jei toliau bendrausite su šiuo vaikinu, pradėsite gilintis į jo elgesį, dažniau galvoti apie jį, atsiras prisirišimas, nepaisant to, kad jo elgesys ir esami santykiai visiškai jūsų netenkina. Pyktis yra artimų, intymių santykių indikatorius. Jei pykstate ant žmogaus, vadinasi, jis jums svarbus, o nuo to, kuris tampa svarbus, nelengva visiškai atsitraukti ir uždaryti duris ne tik fiziškai, bet ir mintimis bei jausmais. Pagalvokite, ar norite kurti ryšį su šiuo žmogumi. Dar vienas fenomenas, kuris kartais nutinka moterims: nepaisant visų šaunių kandidatų, jos prisiriša prie to, kuris su jomis elgiasi prasčiausiai. Paprastai tai nulemia žema savivertė. Prastas vyro elgesys jai tampa kažkuo pažįstamu, suvokiamu, kai pagarbiai ir rūpestingai besielgiančio vyro jos sąmonė tarsi neatpažįsta, kaip kompiuterinė programa neatpažįsta netinkamo formato duomenų. 

Puiku, kad iš karto jam pasakėte, dėl kokių pokalbio temų jaučiatės nejaukiai. Moters atvirumas skatina vyrą gerbti ją, o uždarumas ir nutylėjimai gimdo vyro netaktą. Sveika, jei moteris moka iš karto išsakyti, kas jai netinka, kur jaučiasi užgauta, jai yra nejauku ir nekaupia tokių nepasitenkinimų savyje. Iš karto išsakyti nepasitenkinimai paprastai neturi didelio emocinio krūvio, o štai pusmetį ar metus kauptos nuoskaudėlės pavirsta didžiule lavina, kurios santykiai, būna, kad ir neištveria. Be to, jei moteris neišsako vyrui, kur ji norėtų, kad su ja būtų elgiamasi kitaip, pats vyras to niekada nesupras ir pats to nesuvokdamas toliau skaudins moterį. Išsakyti nepasitenkinimus taip pat reikia mokėti, tačiau tai jau ne šio klausimo tema.

Nerekomenduojame toliau bendrauti su vyru, su kuriuo jaučiatės nejaukiai ir, su kuriuo bendraujant, jumyse kyla pyktis ir stresas. Šių emocijų santykiuose su vyru bus bet kokiu atveju, bet pirma turite pasijusti su juo saugi, ir tik tokiu atveju kylantis pyktis nereikš, kad vyras netinkamas. Jei nuspręsite toliau bendrauti su šiuo vaikinu, vaikščiokite į pasimatymus ir su kitais. Prisiminkite, ką rašėme apie moters polinkį prisirišti, tad nepalikite jo kaip vienintelio kandidato, kad nepadarytumėte pati sau kiaulystės ir neįsipareigotumėte anksčiau laiko. Dalis moterų jaučiasi nejaukiai, bendraudamos su keliais vyrais vienu metu. Iki tol, kol neįpareigojantis bendravimas neperauga į poros santykius, bendraudama su keliais kandidatais, galite apsisaugoti nuo susitelkimo tik ties vienu žmogumi, dedant nepagrįstų vilčių į santykius su juo, o tai gali sukelti daug beprasmio skausmo. Sėkmės jums!

Tekstas – Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius