-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip susikurti savo sėkmės planą?

Dažnai iššvaistome daug laiko ir pastangų visai nereikšmingiems dalykams, o drąsios svajonės ir tikslai paskęsta užmaršty. Kaip savo veiklą ir energiją nukreipti tinkamu keliu? Surašykite savo gyvenimo tikslus ant popieriaus lapo, pataria psichologai.
Kaip susikurti savo sėkmės planą?
Kaip susikurti savo sėkmės planą? / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Tikslas

Kokie jūsų gyvenimo tikslai? Daugelis skaitytojų tikriausiai atsidusdamos atsakytų „nežinau“ arba „neįsivaizduoju“. Yra žmonių, kurie aiškiai suvokia savo pašaukimą, kryptingai eina užsibrėžto tikslo link. Tačiau daug yra tokių, kurie tik po daugelio metų suvokia, kad pasuko ne tuo keliu. Pastarieji sukandę dantis dirba nemėgstamą darbą, kad galėtų apmokėti sąskaitas, išlaikyti šeimą. Susitaiko su gyvenimu be didesnių siekių ir tempia dienas nuo savaitgalio iki savaitgalio. Kiti, nors ir dirba darbą, kuris teikia daug pasitenkinimo, neturi didesnių asmeninių ambicijų. Netekę darbo arba išėję į pensiją, pasijunta tarsi blaškomi vėjo, praradę gyvenimo prasmę.

„Asmeninių tikslų turėjimas padeda tobulėti ir kiekvieną akimirką jausti įkvėpimą, o tai natūraliai veda į didesnę sėkmę. Gyvenimas su įkvėpimo ugnele stiprina ne tik jūsų, bet ir visų žmonių, su kuriais susiduriate, laimę, – rašo laimės ir sėkmės mokytoja Marci Shimoff. – Sekti paskui įkvėpimą nereiškia daryti tik tai, kas lengva. Įkvėpimas suteikia drąsos ir užsispyrimo daryti viską, kas privalo būti padaryta, kad būtų pasiektas tikslas, net jei tai labai sunku ar baisu.“ Kai žinome savo tikslus, kažkas iš vidaus ima stumti mus į priekį. Nereikėtų pamiršti dažnai pasitvirtinančios tiesos – kai ko nors labai nori ir apie tai galvoji, gauni.

Tiesa, neįmanoma gyvenime padaryti nuostabių dalykų, jei neįsivaizduojate, kokie jie yra iš tikrųjų. Tikslų ir svajonių surašymas ant popieriaus gali padėti išgryninti suvokimą, kas mums yra svarbiausia.

Padeda suprasti norus

Dėl įvykių nenuspėjamumo pasaulyje, ekonomikoje, mūsų darbe, versle, santykiuose ir kitose gyvenimo sferose daugelis žmonių tikslų ir svajonių sąrašų sudarymą laiko beprasmišku. Mūsų supratimas, ko norime iš gyvenimo, dažnai yra platūs ir nekonkretūs užmojai: „uždirbti daugiau pinigų“, „sukurti verslą“, „surasti gyvenimo meilę“. Paprastai nustembame, kad laikas praskrieja, bet taip ir liekame vienoje vietoje, nė kiek nepajudėję svajonės link. Užrašydami savo tikslus popieriuje, iš dalies juos materializuojame.

Išbarstytos mintys, kurios dažnai keičiasi, yra užmirštamos, o jų nuotrupos vėliau dėliojamos tarsi mozaika. Jūs galite užrašytus tikslus pamatyti ir net paliesti. Be to, rega perduoda informaciją smegenims, o pasąmonė tai užfiksuoja dar stipriau. Nesvarbu, ar bandote numesti svorio, pradėti verslą, įstoti į aukštąją mokyklą, raštu išdėsčiusi aiškius ir konkrečius tikslus, pasijusite labiau motyvuota ir pakylėta jų siekti. Aiškūs norai priverčia rytą pakilti iš lovos ir kantriai dirbti, kad juos įgyvendintumėte.

Teigiamas žodžių poveikis

Daugelis sėkmės lydimų žmonių: rašytojų, verslininkų, lektorių, turi vieną bendrą  bruožą – jie visi užsirašo trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus. Teigiamas užrašytų žodžių efektas – ne tik teoriniai samprotavimai.

Dominikos universiteto psichologijos profesorius Gailas Matthewsas atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 267 įvairaus amžiaus, tautybių, specialybių ir pareigybių darbuotojai. Tiriamiesiems buvo liepta sugalvoti tikslus, kuriuos norėtų pasiekti per keturias savaites. Rezultatai patvirtino hipotezę, kad užrašytus tikslus dalyviai įgyvendindavo sėkmingiau nei tie, kurie savo norus formuluodavo mintyse. Dar geresnių rezultatų pasiekė tie, kurie užrašytus tikslus siųsdavo juos palaikantiems draugams.

Įdomu tai, kad Virdžinijos technikumo garbės daktaro Dave‘o Kohlo inicijuojamas tyrimas parodė, jog 80 proc. amerikiečių apskritai neturi jokių tikslų, 16 proc. juos turi mintyse ir tik 4 proc. tikslus užrašo ant lapo. Sunku patikėti – statistinių suvestinių rezultatai atskleidė, kad žmonės, kurie užrašo savo tikslus, per gyvenimą uždirba devynis kartus daugiau nei tie, kurie neturi jokių tikslų!

Kodėl vieni žmonės svajoja ir turi viską, o kiti svajodami nieko nepasiekia? Atsakymas labai paprastas: pirmieji svajones paverčia tikslais. Svajonės neturi konkretaus termino. Jei sakote, kad kada nors norėtumėte turėti namą, tai tėra tik svajonė. Tačiau jei šiai svajonei suteiksite terminą, tai bus tikslas. Galiausiai, užrašiusi šį tikslą ant balto popieriaus lapo, sukoncentruosite mintis ir pasąmonę į šio noro išsipildymą. Be to, surašyti tikslai padeda aiškiau suvokti planus, kurie reikalingi šiems norams pasiekti. Turėdama juos galvoje, pradėsite pastebėti reikalingą informaciją, pritrauksite reikiamus žmones, uždirbsite reikiamų pinigų. Jei vis dėlto sunku patikėti, pabandykite!

Kaip užrašyti tikslus

  • Tikslai turėtų būti suformuluoti pozityviai. Netaisyklingai išreikšta mintis vietoj laukiamo progreso įpareigoja mus su kuo nors kovoti. Užuot parašiusi „nebūti stora“, kelkite tikslą: „būti liekna“ arba „sulieknėti“.
  • Tikslai turėtų būti konkretūs ir detalūs. Neišleiskite iš akių nė menkiausios detalės ir kuo ryškiau įsivaizduokite jas. Vietoj tikslo „turėti namą“ geriau rašykite: „200 kv. m namas su didele virtuve, trimis miegamaisiais kambariais ir svetaine, iš kurios atsiveria vaizdas į sodą ir gėlyną“. Arba vietoj „turėti gerą darbą“ surašykite, koks yra jūsų svajonių darbas, atlyginimas, kokias ambicijas turėtumėte įgyvendinti. Tokiu būdu pasąmonei tarsi nurodote instrukcijas, kurias ji turi vykdyti. Kuo daugiau informacijos pateiksite, tuo aiškesni bus rezultatai.
  • Nepamirškite užrašyti laiko terminų. Svarbu išskirti trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus. Pastarųjų terminas galėtų būti nuo dvejų iki trejų metų, o trumpalaikiai tikslai turėtų būti užsibrėžti keletui mėnesių.
  • Nebijokite savo tikslų perrašyti ir iškabinti visur, kur galite bent kartą per dieną juos perskaityti.

Svajonių lenta

Sėkmės mokytoja Marci Shimoff pataria ne tik surašyti savo tikslus ant popieriaus lapo, bet ir pasidaryti svajonių lentą. Joje reikėtų pavaizduoti viską, ką norite sukurti. Daug sėkmės ir laimės formulių ieškančių rašytojų, psichologų bei lektorių pataria naudoti tokias lentas, kad galėtumėte sutelkti dėmesį į norimus dalykus: namą, automobilį, vaiką, darbą. Ant jos galite priklijuoti svajonių namo nuotrauką, trokštamos aplankyti šalies vaizdus ar laimės būsenas vaizduojančius paveikslėlius (tai gali būti smagios akimirkos su mylimais žmonėmis). Pakabinkite lentą toje vietoje, kur kiekvieną dieną galite trumpam sustoti ar pakelti akis į savo svajonių vaizdus, pajusti įkvėpimą ir pasikrauti energijos įveikti visas kliūtis šiems tikslams pasiekti.

Tekstas D. Leščinskienės, remtasi Marci Shimoff „Laimės kodas“, Joe Vitale „Gyvenimo pamokos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius