Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanadietė Beth Richardson: Lietuvos šaligatviai moterims nepritaikyti – sminga kulniukai

Kanados laikinoji reikalų patikėtinė Lietuvoje Beth Richardson „Go forward“ konferencijoje penktadienį kalbėjo apie lyčių lygybę, savo šalies poziciją šiuo klausimu ir kur Lietuvai dar reikėtų pasitempti.
Kanados laikinoji reikalų patikėtinė Lietuvoje Beth Richardson
Kanados laikinoji reikalų patikėtinė Lietuvoje Beth Richardson / LGL nuotr.
Temos: 1 Kanada

Beth Richardson, kalbėdama apie lyčių lygybę, pirmiausiai prisiminė Kanados sprendimą įteisinti lyčių paritetą 2015 m.

„Tai teisingas žingsnis, gyvename demokratijoje, kur gerbiama piliečių lygybė, nepriklausomai nuo lyties. Tai protinga, pelninga, stipru“, – savo šalies sprendimą įvertino ji.

Tyrimai atskleidžia, kad sprendimai, priimami įvairių žmonių yra geriau pagrįsti, geriau apgalvoti.

„Politikoje tai ypač svarbu, nes tokiu atveju ji gerai pergalvojama. Nėra tik vieningo konsenso, bet viskas apsvarstyta iš tiesų“, – kalbėjo konferencijos viešnia.

Anot jos, nustatyta, kad įmonės, kurios turi valdyboje moterų, pelningesnės, nei tos, kurios neturi. Be to, pasak jos, lyčių lygybė užtikrina, kad egzistuoja mažiau diskriminacijos ir rasizmo visuomenėje.

„Kanadoje turėjome premjerę, kuri buvo moteris ir ji pakeitė darbo laikus netgi taip, kad būtų galima anksčiau grįžti namo ir vakarieniauti su šeima. Tai buvo naudinga ir vyrams. Tokie sprendimai leidžia padidinti supratimą, kad visi esame skirtingi, bet kartu sudarome visuomenę“, – kalbėjo konferencijos viešnia.

Toliau Beth Richardson pasakojo apie analizės programą lyčių lygybės pagrindu GBA+ ir apie tai, kaip ji veikia praktikoje.

„Tai politikos procesas, reikalaujantis į tam tikrus indikatorius atsižvelgti. Pradėta nuo to, kaip lyčių diferenciavimas veikia tam tikrus sprendimus. Jei buvote virtuvėje, sukurtoje vyro, daug ten klaidų padaryta. Jei žiūrėsime į šaligatvius Lietuvoje, kulniukas gali įstrigti, nepritaikyta moterims“, – kalbėjo ji.

Kanadoje lyčių lygybė užtikrinama ir abiem tėvams suteikiant galimybę išeiti vaikų priežiūros atostogų. Tai, anot jos, irgi šios programos poveikis. Kitaip tariant, ši programa tai suvokimas, kad bet koks įstatymas nėra tik dokumentas, bet turės realų poveikį.

Kalbėdama Beth Richardson aiškiai pareiškė esanti feministė.

„Aš esu absoliuti feministė, visi Kanadoje feministai. Suprantu, kodėl Lietuvoje yra tam tikrų istorinių priežasčių nesakyti tokių teiginių, bet Kanadoje savaime suprantamas dalykas vienodos galimybės. Jei užaugai demokratijoje, turi kaip pilietis įgyvendinti jos vertybes. Kitaip, gali populizmas įsigalėti“, – sakė ji.

Ne vienerius metus gyvendama Lietuvoje konferencijos viešnia sakė, kad daug kas Lietuvą ir Kanadą vienija.

„Labai daug kas mus vienija, prieš tai buvau Maskvoje, ir maniau, kad čia bus viskas kaip ten, bet tai visai nepanašu. Dar anksčiau JAV buvau ir pamėgau ten sutiktus lietuvius. Per trejus metus Lietuvoje negirdėjau, kad vyras keltų gyvenimo subalansavimo klausimą. Čia dar neįprasta imti vaiko priežiūros atostogų ilgesniam laikui. Vis dėlto, kai kanadiečiai atvyksta į Lietuvą, sako, kad čia panašu viskas kaip Kanadoje. Ir daugeliui lietuvių Kanada panaši į Lietuvą“, – užbaigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius