Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tik pamatėte ir pakirto kojas? Kodėl kai kuriems žmonėms pajuntame beprotišką geismą

Teigiama, kad seksualinė chemija yra tada, kai jus iš karto fiziškai traukia kitas žmogus. Seksualinės chemijos požymiai gali būti prakaituojantys delnai, pakitęs kvėpavimas ir greita, intensyvi trauka kitam asmeniui. Dažniausiai tokie jausmai būna akivaizdūs bendravimo pradžioje ir yra svarbi daugelio santykių sudedamoji dalis.
Seksas
Seksas / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma verywellmind.com, pavojus yra tas, kad seksualinę chemiją galite suprasti kaip gilesnio ryšio atspindį. Neturėdami daugiau žinių apie jums itin patrauklų asmenį, jūs galite jį įvertinti neteisingai. Tad kaip atskirti, kas yra seksualinė chemija, o kas atskleidžia galimą gilų, intymų ryšį?

Kaip vystosi seksualinė chemija

Kas lemia, kad tarp žmonių atsiranda seksualinė chemija? Atsakymas slypi cheminėse medžiagose, išsiskiriančiose geismo ir traukos metu.

Geismas – tai seksualinio pasitenkinimo troškimas. Smegenų pagumburis daro įtaką hormonų testosterono ir estrogeno gamybai. Tai skatina mūsų seksualinio potraukio jausmą.

Kai mus kas nors traukia, mūsų smegenyse išsiskiria didelis dopamino ir noradrenalino kiekis. Dopaminas ir noradrenalinas „suteikia mums svaigulio, energijos ir euforijos jausmus, kartais sukelia apetito praradimą ir negalėjimą užmigti“.

Visi esame susidūrę su artimaisiais, kurie sako, kad negali valgyti, miegoti ar susikaupti – jie taip džiaugiasi naujais santykiais, kad tvirtina, jog jau įsimylėjo. Dažnai tai būna fizinė chemija.

Visa tai gali lemti gerus, trumpalaikius santykius, kol abi pusės pripažįsta ir suvokia, kad jų santykiai remiasi trauka. Kai seksualinė trauka veda prie lytinių santykių, iš to kyla ir teigiamų dalykų.

Seksas gerina jūsų sveikatą, padidėja imuninė funkcija, atsiranda teigiamas poveikis širdžiai ir net sumažėja galvos skausmo suvokimas sergant migrena.

Psichologinė sekso po lytinės chemijos nauda taip pat yra daugialypė. Keletas iš įrodytų privalumų – tai streso sumažėjimas, didesnis laimės lygis ir geresnė miego kokybė.

Seksualinės chemijos pavojai

Deja, kai kurios poros taip aistringai ir fiziškai traukiančios vienas kitą, galiu susidurti su dilema, kai vienas iš jų gali norėti ilgesnių santykių, o kitą tenkina tik fiziniai santykiai.

Kai kuriais atvejais vienas iš partnerių pastebi, kad kitas asmuo nesirenka sveiko gyvenimo būdo arba pasižymi daugybe žalingų įpročių. Poros gali pastebėti, kad vienas kitame išryškina tai, kas blogiausia.

Kai du žmonės nekreipia dėmesio į likusią savo santykių dinamiką dėl stipraus fizinio ir seksualinio ryšio, tai nieko gero nežada. Neištikimybė, priklausomybė nuo alkoholio, narkotikų vartojimas ir kitos rimtos problemos niekada neturėtų būti pamirštamos dėl puikaus sekso.

Kai du žmonės yra apsėsti vienas kito ir tarp jų vyrauja neeilinė seksualinė chemija, jiems gali būti sunku vienas kitą palikti, tačiau jie taip pat žino, kad negali likti kartu. Tokio tipo santykiai greitai gali tapti toksiški.

Seksualinės chemijos priežastys

Dr. Amy E. Keller, santuokos ir šeimos terapeutė, teigia, kad įsimylėjimas ir puiki seksualinė chemija kartais gali būti susiję su praeities prisirišimais. Ji teigia, kad seksualinės chemijos priežastys gali būti „nesąmoninga ir neišspręsta šeimos dinamika“.

Gali būti, kad jus stipriai traukia žmonės, kurie primena jūsų praeitį, įskaitant neįsisąmonintą ir neišspręstą šeimos dinamiką. Pavyzdžiui, jus gali traukti partneris, panašus į pirminį tėvą, kuris nepatenkino poreikių, kuriuos tikėjotės patenkinti. Dėl to gali būti, kad nesąmoningai bandysite gydytis per santykius su partneriu.

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

Tačiau daktarė Amy perspėja, kad „jei pora kartu ignoruoja draugus ir šeimą, kol gyvena savo meilės burbule, tai paprastai nesibaigia gerai“. Ji priduria: „Tai reiškia, kad dauguma žmonių neateina su saugiais prisirišimais ir nėra iš karto pasirengę sveikiems, brandiems santykiams.“

Kai sumažėja seksualinė chemija

Seksualinė chemija gali paskatinti santykius ir intymumą. Fizinė trauka gali padėti žmonėms vėliau užmegzti gilų emocinį ryšį.

Kas nutinka, kai seksualinė chemija sumažėja? Kai įsimylėjimo ir traukos spindesys išblėsta, o poros pamato kito keistenybes ir trūkumus ryškioje sąmoningumo šviesoje, tuomet jie patiria išbandymą.

Tada jie gali nuspręsti, ar santykių pagrindas buvo grynai fizinis, ar ne. Gal jie nori toliau eiti keliu geriau pažindami vienas kitą ir galbūt galiausiai likti kartu? O gal pasukti skirtingais keliais?

Be abejo, kasdienio gyvenimo stresas ir laiko trūkumas gali pakenkti seksualiniam gyvenimui tų, kurie jau kurį laiką susitikinėja arba yra kartu. Darbo iššūkiai, finansinis spaudimas ir vaikų gimimas gali neigiamai paveikti nerūpestingą seksualinį gyvenimą, kurį poros turėjo anksčiau.

Tačiau kai poros įveiks kliūtis, kylančias susipažįstant ir gyvenant kartu, jos jau bus išsiugdžiusios intymumą, pagarbą ir meilės jausmus vienas kitam. Jie gali toliau kurti visaverčius santykius, neatsisakydami savo seksualinės savasties. Seksualinė chemija išlieka svarbus komponentas, kuris palaiko gyvybingus ir klestinčius santykius.

Turėkite omenyje

Nors seksualinė chemija gali būti aistringas ir beveik euforiškas jausmas, kartais ji gali aptemdyti jūsų nuomonę ieškant partnerio arba sukurti klaidingą artumo jausmą. Jei pastebėjote, kad jums sunku suprasti, ar jūsų potraukis kitam asmeniui kyla iš geismo, ar iš meilės, terapeutas gali padėti suprasti ir išsiaiškinti jūsų jausmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius