Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas jūs esate gyvenime – hedonistas ar pragmatikas?

Dažnas mūsų Naujųjų metų naktį pasižada sau ar kitiems pasikeisti, pradėti sportuoti, būti geresniu ir kt. Tai akimirka, kada apmąstome savo gyvenimą, poelgius, vertybes ir ieškome geresnio kelio. Mes tarsi suvokiame savo gyvenimo prasmę: „Ir nesakykite, kad jos neturite. Visi turi savo gyvenimo suvokimą“, – priduria psichologas Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius.
Simpatiškas vyras
Simpatiškas vyras / Vida Press nuotr.

Pateikiame įvairias gyvenimo koncepcijas, kurių apibrėžimai gali nusakyti jūsų gyvenimo prasmę, suvokimą:

  1. Hedonizmas. Šia filosofija gyvena žmonės, kurie mėgaujasi gyvenimu. Kaip atrodo mėgavimasis gyvenimu? Kelionės, naujos sporto šakos, skirtingas maistas – viskas, kas yra nauja. Tokių žmonių tikslas – pažadinti kuo daugiau naujų pojūčių, jausmų.
  2. Asketizmas. Dalis visuomenės narių tiesiog išsižada pasaulio, atsiriboja. Žmonės supranta savo netobulumą ir net jaučia kaltės jausmą. Todėl jų tikslas būti su savimi ir tobulinti savo vidinį „aš“ tam, kad ištaisytų trūkumus.
  3. Utilitarizmas. Principas – gauti maksimalią naudą (darbe, šeimoje, finansuose, pareigose). Utilitaristai naudojasi situacijomis, o jų įrankis – kiti žmonės. Dažnai jiems tinka pasakymas – „jis gali perlipti per kitų galvas ir vis tiek pasieks savo“.
  4. Laimė, kaip didžiausias tikslas, kurio esmė jausmas. Žmonės siekia, kad ir trumpalaikės, laimės būsenos. Nors šie žmonės dažnai svyruoja tarp aktyvumo ir pasyvumo, sekimo ir atsiribojimo, bet optimali būsena, be įtampos, suteikia pasitenkinimą. Taigi jų tikslas – laimės jausmo pastovumas.
  5. Pareigos – gyvenimo tikslas. Tai ypač pasireiškia tarp mokytojų, policininkų, valstybės tarnautojų. „Jaučiu gyvenimą, kai atlieku savo pareigą“, – ne vienas gali pasakyti. Tarnavimas duoda stabilumą, o šis pojūtis džiugina žmones. Juk mama vaikui taip pat atlieka pareigą, o tai sukelia teigiamus jausmus.
  6. Pragmatizmas. Vadovaujasi žmonės, kurie ieško funkcionalumo gyvenime. Jų tikslas – sukonstruoti, išrasti, pagaminti daiktus, atliekančius funkcijas ir naudingus žmonėms. Jie (daugiausia mokslininkai, programuotojai) siekia inovacijų, kurios gali būti reikalingos žmonijai. Taigi kitiems išradimai – gyvenimo tikslas.
  7. Humanistai. Žmonės, kurie orientuojasi į savęs ir kitų vertinimą. Jie jaučiasi gerai, kada visuomenė tobulėja. Humanistai turi stiprias vertybines orientacijas ir jeigu kas nors bando jas pakeisti, humanistai jaučiasi ypač blogai. Jų gyvenimo prasmė – gyventi oriai, nuolat tobulėjančioje visuomenėje.

Užduokite sau klausimą, o koks jūsų gyvenimo suvokimas? Žmonėms tai sunku įvardyti, todėl psichologas siūlo parašyti mintis apie gyvenimo tikslą ir ieškoti atitikmens pateiktuose variantuose.

„Priskirkite save tik vienai gyvenimo koncepcijai, nes jos prieštarauja viena kitai, todėl negali būti mišrios“, – sako Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius