-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra emocinė neištikimybė ir kaip jos išvengti?

Ar turite priešingos lyties draugą, su kuriuos dalijatės juokeliais ir kuriam reguliariai siunčiate juokingus vaizdelius? O gal nuolat žymite vienas kitą socialiniuose tinkluose? Ar apsirengiate šiek tiek gražiau, kai žinote, kad ketinate jį ar ją pamatyti? Tiesa ta, kad dėl tokio elgesio galite nueiti slidžiu emocinės išdavystės keliu, o tai gali sukelti rimtų santuokos ar santykių problemų.
Pasimatymas
Pasimatymas / 123RF.com nuotr.

Emocinė išdavystė (angl. micro cheating) yra išties pavojinga, rašoma fatherly.com. Ji ir reiškia mažus, iš pirmo žvilgsnio nereikšmingus dalykus, kurie, nors ir nėra aiškūs neištikimybės ženklai, gali virsti realia neištikimybe. Ne, draugystė su priešingos lyties asmeniu – arba tos pačios lyties asmeniu neheteroseksualių porų atveju – nereiškia, kad esate neištikimas. Tačiau jei tam tikras elgesys nekontroliuojamas, yra tikimybė, kad jis gali virsti kažkuo daugiau. Mažų mažiausiai, jie gali kelti pavojų jūsų santykiams.

Kodėl reikėtų saugotis nuo „mikro neištikimybės“?

„Tokia išdavystė neigiamai veikia santykius, nes, nors patys veiksmai atrodo nereikšmingi, jie gali nulemti, kad pasitikėjimas palaipsniui bus pakertamas, – sako Jonathanas Bennettas, konsultantas ir „Double Trust Dating“ bendrasavininkis. – Dėl to galite atsidurti situacijose, kurios gali lengvai privesti prie atviros neištikimybės.“ Be to, priduria J.Bennettas, net ir vadinamieji „nereikšmingi“ pasitikėjimo pažeidimai kartais vis tiek gali turėti didelį neigiamą poveikį santykiams.

Kodėl emocinė išdavystė kartais gali peraugti į rimtesnius dalykus? Specialistai išduoda, kad iš pradžių dalyvaujantys asmenys nežino/nesuvokia, kad elgiasi netinkamai.

„Juos gali būti apėmęs lengvas ir smagus jausmas, kaip gerai jie jaučiasi ir (arba) kaip tai glosto jų ego, – sako santykių ekspertė Rori Sassoon. – Jie gali jausti, kad fiziškai neišduoda, todėl tai neturi tokių aiškių ribų, kaip jei tai būtų fizinė neištikimybė.“

Dažniausi emocinės išdavystės ženklai

Kokie yra kai kurie dažniausiai pasitaikantys įspėjamieji emocinės išdavystės požymiai? Jei jūsų partneris dažniau mėgsta, komentuoja ar žymi save kito asmens žinutėse nei jūsų, tai gali būti ženklas.

Draugystės su priešingos lyties asmenimis, kurios, nors ir atrodo nekaltos, taip pat gali sukelti problemų, ypač tokios, kur asmuo tikisi, kad ateityje santykiai gali tapti romantiniai. Tas asmuo gali būti tas, pas kurį partneris eina, kai nori išsipasakoti apie santykius, o iškilus problemai, gali kreiptis į jį, kad šis padėtų ir palaikytų. O tai gali būti tam tikra emocinės išdavystės forma.

Tai pasakytina ir apie žmones, kurie palaiko draugystę su buvusiais partneriais. Nors daugelis žmonių tai daro be jokių problemų, faktas lieka faktu, kad ryšių su žmogumi, su kuriuo juos siejo emocinis ryšys, atnaujinimas, gali sužadinti senus jausmus.

„Bet koks emocinis prisirišimas prie senų santykių gali tik pakenkti dabartiniams santykiams, – sako Vikki Ziegler, skyrybų advokatė ir knygos „The Pre-Marital Planner“ autorė. – Turite savęs paklausti: jei jūsų antroji pusė padarytų ką nors iš to, kas išdėstyta, kaip jaustumėtės?“

Kaip išvengti emocinės neištikimybės?

Viskas prasideda nuo bendravimo ir pasitikėjimo. Partneriai turi nustatyti, kas priimtina, o kas ne, kai kalbama apie išorinius santykius. Ir jei atsitinka kas nors, kas vienam iš partnerių kelia nepasitenkinimą, nereikėtų bijoti apie tai kalbėti.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Dažnai tie, kurie užsiima emocine išdavyste, net nežino, kad peržengė ribą. Todėl svarbu aptarti ribas ir išsakyti, kas jums svarbu, ir kodėl.

Akivaizdu, kad poros turėtų jaustis laisvai ir mėgautis bendravimu su kitais nebijodamos, kad gali įsibrauti emocinė išdavystė. Be to, esant tokiam pasitikėjimo lygiui, nė vienam iš partnerių nereikia rūpintis nuolatiniu kito veiksmų analizavimu.

„Geriausias būdas kovoti su emocine apgavyste – skatinti bendrą atvirumą ir pasitikėjimą, – sako J.Bennetas. – Jei jūs ir jūsų partneris vienas kito atžvilgiu elgsitės skaidriai, niekada neatsidursite situacijose, kurios gali paskatinti emocinę išdavystę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius