-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klitoris – moteriškasis penis? Moters orgazmas reikalauja trumpos anatomijos paskaitos

Medicinos istorijoje klitoris buvo atrastas, pamirštas, ignoruotas ir vėl iš naujo atrastas ne vieną kartą. Pagaliau, įkopę į XXI a., pradedame plačiau kalbėti apie šio organo sandarą bei funkcijas ne tik siauroje medicininėje bendruomenėje, bet ir plačiosios visuomenės erdvėje. Norint, kad svarbi informacija nepasimestų, visada verta ją pakartoti. O ši informacija tikrai svarbi, patikėkite.
Lytis
Lytis / 123RF.com nuotr.

Klitoris buvo pastebėtas prieš daugiau nei 560 metų – pagalvojus apie tūkstantmečius besitęsiantį žmogaus anatomijos tyrinėjimą, visai neseniai. Ir nuo tada šis, atrodytų, mažas, bet svarbią informaciją apie moters kūną nešantis organas, buvo interpretuojamas įvairiai.

Vieni tyrėjai pripažino jo funkciją teikti malonumą, kiti, pavyzdžiui, Hipokratas, rinkosi jį ignoruoti išsamesniuose tyrinėjimuose. Bėgant metams, informacijos apie klitorį daugėjo, tačiau argi tikrai taip jau svarbu mokslo vyrams moters malonumai?

Nepaisant visų mokslinių žinių, XIX a. vis dar sėkmingai buvo vykdoma klitoridektomijos procedūra. Chirurginis klitorio pašalinimas buvo ne tik religinių ritualų dalis, bet turėjo padėti moterims išgyti nuo isterijos, beprotystės, epilepsijos. Galbūt laikui bėgant buvo užmiršta moters malonumų svarba ir, paslėpus Kamasutrą bei senovės graikų žinias, į paviršių kartu su aukštosiomis moralės idėjomis buvo iškeltas moters malonumo pavojingumas?

Tokią prielaidą galime daryti apsidairius ir pastebėjus, kokie keisti mitai apie moters seksualumą kartais dar sklando ore. Vyrai visada nori sekso, o moterys visada tuo naudojasi, moterims seksas nesvarbus ir taip toliau. Žandikaulis gali ant žemės nukristi sužinojus ir tai, kad orgazmus patiriančios moterys buvo laikomos raganomis ir netgi deginamos.

Žandikaulis gali ant žemės nukristi sužinojus ir tai, kad orgazmus patiriančios moterys buvo laikomos raganomis ir netgi deginamos.

Didžiam šiuolaikinės moters džiaugsmui į reikalus įsikišo Sigmundas Freudas. Ne, jis krūtine nestojo ginti moters malonumų mazgo nuo skalpelio, tačiau jį įtaisė į savo psichoseksualinės vystymosi teorijos ašį. Psichoanalitiko susidomėjimas pažadino ir kitų medikų susidomėjimą. Tačiau klitorio klausimas vis dar buvo apgaubtas tabu skraiste.

1948 metų Grėjaus anatomijos vadovėlyje klitorio nebuvo – matyt, pasimetė redakcijoje. Teko palaukti gerus 50 metų, kol urologė Helen O’Connel grąžino klitorį į diskusijų ir tyrimų lauką įrodydama, kad tai nėra tik mažas kauburėlis su nereikšminga funkcija. H.O’Connel su kolegomis 2005-aisias pristatė tiksliausią iki šiol klitorio anatominį modelį bei analizę.

Teko palaukti gerus 50 metų, kol urologė Helen O’Connel grąžino klitorį į diskusijų ir tyrimų lauką įrodydama, kad tai nėra tik mažas kauburėlis su nereikšminga funkcija.

Na, o nūdienos visuomenėje, kuri vis labiau valosi nuo nepagrįstų prietarų ir godžiai ryja naudingą informaciją siekdama pagerinti gyvenimo kokybę, atsiranda vis daugiau objektyvios ir pozityvius pokyčius nešančios informacijos.

Šiame straipsnyje pasidalinsiu keliais savo „atradimais“, kurie gali praversti (ir tikrai pravers) kiekvienos moters ar poros gyvenime.

Fotolia nuotr./Moters kūnas
Fotolia nuotr./Moters kūnas

Klitorio struktūrą puikiai iliustruoja ledkalnis

Dažnai naudojama metafora iliustruoti tai, kad mūsų akims ar suvokimui yra pasiekiama tik mažytė dalis tikrosios tiesos, puikiai tinka ir kalbant apie klitorį. Didelė dalis žmonių klitorį įsivaizduoja kaip mažą žirnelį esantį virš mažųjų lytinių lūpų susijungimo.

Iš tiesų šis magiškas organas yra kur kas didesnis ir sudėtingesnės struktūros – paviršiuje matome tik nedidelę jo dalį. Mums matoma klitorio dalis yra jo galvutė – nuo šios eina išsišakojimas, kuris pasidalina į dvi dalis ir gaubia makštį, o bendras klitorio dydis gali svyruoti nuo 7 iki 12 centimetrų.

View this post on Instagram

Qui a dit qu’en ayant une endométriose on ne peut pas prendre son pied? La sexualité et le plaisir est tout de suite remis en cause quand le verdict tombe. Mais rassurez vous. Toute personne à clitoris a un pouvoir Magique ... Le clitoris est le SEUL organe destiné à 100% au plaisir, il ne sert qu’à ça... Avec 8000 terminaisons nerveuses il est l’organe le plus sensible qu’on puisse trouver chez l’être humain. Il mesure environ 10cm et entoure la paroi vaginale (il peut être donc stimuler de multiples façons). Vous avez,en votre possession un magnifique outil de plaisir et gratification personnelle... Que ce soit par stimulation externe ou interne, à force de travail, vous trouverez votre chemin ... En effet le clitoris est peut être un interrupteur seulement il n’est pas directement relié à l’orgasme. Cela vient petit à petit, avec le temps et l’expérience. Une chose est sure. C’est que dyspareunies ou non, vaginisme ou non... par sa stimulation vous pouvez toucher les étoiles... Faire l’amour n’engage pas toujours une pénétration... Avoir une endometriose et une sexualité épanouie c’est donc possible !!! Je vous propose d’en parler demain lors d’un live uniquement accès sur le clitoris! Bon dimanche Les Warriors !!! #endométriose #femmesendoandco #association #plaisirfeminin #clitoris #sexualiteepanouie #endowarrior #endogirl #endosisters

A post shared by femmes_endoandco (@femmes_endoandco) on

Susijaudinus klitoris padidėja

Moters varputėje yra erekcinio audinio, panašiai kaip vyro varpoje. Taigi seksualiai susijaudinus, nuo plūstančio į jį kraujo klitoris padidėja ir taip pat padeda moters vulvai sudrėkti. Klitoris gali padidėti net iki 3 kartų! Įdomu tai, kad vyro penis ir moters klitoris yra kilę iš tokio paties audinio.

Dar negimusio vaisiaus lytiniai organai vystymosi pradžioje formuojasi vienodai, nepriklausomai nuo gimsiančio vaiko lyties. Apie 8-ąją embriono vystymosi savaitę lytinės chromosomos nulemia lytinių organų vystymąsi.

Berniukams iš šio audinio susiformuoja varpa, o mergaitėms – klitoris (žinoma, kartu su kitais reprodukciniais organais). Taigi klitoris turi labai daug bendro su varpa ir nusipelno tikrai ne mažiau dėmesio. Tuoj paaiškinsiu, kodėl.

Viena jautriausių žmogaus kūno vietų

Nors mokslininkai neturi vieningos nuomonės, kalbėdami apie tai, ar klitoris turi daugiau nervų galūnėlių nei vyro varpa, tačiau jie sutaria, kad tai yra didžiausią nervų galūnėlių koncentraciją turinti žmogaus kūno vieta.

Klitorio galvutėje jų yra daugiau nei 8000. Taigi nenuostabu, kad tai yra tokia jautri prisilietimui vieta, su kuria reikia žinoti, kaip elgtis. Dalis moterų nemėgsta, kai varputės galvutė yra liečiama tiesiogiai ir didesnį malonumą patiria masažuojant vietas aplinkui, tik švelniai jį paliečiant.

Ir tai yra puikus patarimas vyrams, ir, žinoma, moterims, eksperimentuojančioms su savo kūnu – su klitoriu elkitės švelniai, paflirtuokite su šia kūno vieta, tai gali pakeisti visą jūsų seksualinį gyvenimą.

Shutterstock nuotr./Moters kūnas
Shutterstock nuotr./Moters kūnas

Visi orgazmai yra klitoriniai

Egzistuoja populiari atskirtis tarp klitorinių ir vaginalinių orgazmų. Tačiau 2016 metais atliktas tyrimas teigia, kad nėra pagrindo skirstyti orgazmus į klitorinius ar vaginalinius, nes moters patiriamo malonumo struktūra yra kur kas sudėtingesnė.

Moters patiriamo malonumo struktūra yra kur kas sudėtingesnė.

Šis tyrimas taip pat parodė, kad moterims orgazmui pasiekti yra svarbus tiek vienoks, tiek kitoks stimuliavimas. Tuo metu tos moterys, kurios yra linkusios stimuliuoti klitorį, turi didesnį seksualinį apetitą, lengviau ir greičiau susijaudina.

Už šį modernų mitą, kad orgazmas yra skirstomas į vaginalinį ir klitorinį, galime padėkoti S.Freudui, kuris juos atskyrė ir padarė moterims meškos paslaugą, teigdamas, kad per vaginalinę sueitį pasiektas orgazmas yra priimtinesnis. Tačiau jis nežinojo, kad klitoris yra atsakingas ir už vaginalinius orgazmus. Tai yra susiję su klitorio struktūra ir dydžiu.

Tiek G-taško stimuliavimas, tiek sueities metu patiriamas orgazmas yra glaudžiai susijęs su klitoriu. Net ir sueities metu klitoris yra stimuliuojamas, tiesiog kitais būdais ir kitose vietose.

123RF.com nuotr./Orgazmas
123RF.com nuotr./Orgazmas

Makštis yra nejautri?

Visų orgazmų susiejimas su klitoriu yra sustiprinamas dar vieno moters lytinių organų savybių suvokimo. Makšties vidaus audinys nėra jautrus. Pirmiausia, tai galima pagrįsti gimdymo patirtimi – jei makšties tunelis būtų toks jautrus kaip klitoris, gimdymas taptų nesuvokiama kančia.

Tyrimai rodo, kad apie 75% moterų nepasiekia orgazmo vien sueities metu.

Tyrimai rodo, kad apie 75% moterų nepasiekia orgazmo vien sueities metu. Tai gali būti siejama su menku vaginos jautrumu – būtent tokią mintį iškelia A.Koed savo straipsnyje apie vaginalinio orgazmo mitus. Šiame straipsnyje ji pažymi, kad daugumai moterų neprireikia nejautros atliekant makšties operacijas bei procedūras.

Neteisingas moters anatomijos suvokimas yra siejamas su aukštu moterų „frigidiškumu“ arba žemu jų orgazmų procentu. Egzistuojanti atskirtis tarp vyrų ir moterų seksualinio malonumo gali būti gerokai sumažinta, o galbūt ir visai ištrinta, pakeitus įsivyravusias nuostatas apie sueities malonumo šaltinius ir pradėjus daugiau dėmesio skirti klitoriui.

Klitoris yra moters malonumo centras, kuris gali būti pavadintas moterišku vyro penio ekvivalentu.

Klitorio vienintelė funkcija – malonumas

Klitoris yra vienintelis žinomas žmogaus kūno organas, kurio vienintelė funkcija – teikti malonumą. Aplenkti ir apleisti šią kūno vietą yra tas pats, kaip užsirišti akis ir vaidinti, kad esi aklas – neefektyvu, nesąžininga ir nepagarbu. Ir nors pats klitoris turi vienintelę funkciją, malonumas egzistuoja ne vien tik dėl malonumo.

Orgazmas padeda sumažinti nervinę įtampą, atsipalaiduoti. Orgazmo metu išskiriamas dopaminas, seratoninas bei oksitocinas. Visi šie hormonai gali būti siejami su gera savijauta, laime, atsipalaidavimu, taip pat ir saugumu bei socialinių ryšių kūrimu. Be tokios įtampos atlaisvinimo suaugusiai moteriai gali išsivystyti neurozė arba padidėti patiriamos įtampos lygiai.

Taip pat orgazmas yra siejamas su geresnėmis pastojimo galimybėmis.

Taip pat orgazmas yra siejamas su geresnėmis pastojimo galimybėmis. Nesvarbu, ar žvelgsime iš praktinės, hedonistinės (aistras tenkinančios), ar psichologinės pozicijos – malonumas yra svarbus.

Kartais pats mažiausias mygtukas gali būti pats svarbiausias visoje sistemoje. Siekdami užvesti automobilį, nepradedame knaisiotis po variklio šlangutes, kaip ir šviesą namuose įžiebiame vieno mygtuko paspaudimu, o ne traukdami laidus iš po grindjuosčių.

Taigi, nepamirškime ir moters malonumo mygtukų ir pagaliau užveskime ir apšvieskime savo seksualinės palaimos erdves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius