-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl per Kalėdas žmonėms parūpsta seksas?

Pastebima tendencija, kad rugsėjį JAV gimsta daugiausia kūdikių, lyginant su kitais metų mėnesiais. Tai reiškia, kad prieš devynis mėnesius – būtent apie šv.Kalėdas ir Naujuosius metus – yra metas svarbiausiam metų planui!
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Kaip skelbia portalas Time.com, daugybė mokslininkų mano, kad tai galima paaiškinti tuo, kaip biologiškai mūsų organizmai reaguoja į besikeičiančius metų laikus. Kai oro temperatūra krinta, o naktys ima ilgėti, pasak teorijos, žmonės ima rimtai domėtis partneriais ir daug labiau galvoja apie seksą.

Vis dėlto nauja mokslininkų studija atskleidžia, kad pastojimai po didžiųjų metų švenčių labiau susiję ne su biologija, o kultūra ir visuomene. Pasinaudodami duomenimis iš viso pasaulio, Indianos universiteto tyrėjai ir Portugalijos Gulbenkian mokslų instituto mokslininkai konstatavo, kad susidomėjimo seksu pikas didžiausių metų švenčių metu nepriklauso nuo sezoniškumo.

Kad ištirtų nuotaikas ir susidomėjimą seksu, mokslininkai patyrinėjo „Google“ 2004–2014 m. duomenis. Jie peržvelgė, ko internautai dažniausiai ieškojo. Taip pat jie peržiūrėjo „Twitter“ duomenis nuo 2010-ųjų iki 2014-ųjų, beveik 130 šalių.

Jie pastebėjo, ypač krikščioniškose šalyse paieškos sistemose žodis „seksas“ buvo dažniausiai vedamas apie šv.Kalėdas, net ir pietų pusrutulio šalyse: Australijoje, Argentinoje, kur Kalėdos yra vasarą.

Musulmoniškose kraštuose paieškos laukelyje „seksas“ dažniausiai buvo vedamas maždaug tuo metu, kai baigiasi Ramadanas. Tai esą buvo ypač įdomu, sako tyrėjai, nes Ramadanas yra pagrįstas Mėnulio kalendoriumi ir jo laikomasi įvairiais metų laikais.

Anot studijos bendraautoriaus, Indianos universiteto profesoriaus Luiso Rochos, tai yra vienas pirmųjų bandymų plačiau pažvelgti į žmonių troškimus – bandymas nustatyti, kaip jie reaguoja į seksą ir reprodukciją skirtingais metų laikais. Tyrimo metu akivaizdžiai prieita išvados, kad domėjimosi seksu pikas yra per kultūrines ir religines šventes, sako jis.

Tai, kad paieškos lange žmonės veda žodį „seksas“, nereiškia, kad jie ieško pornografijos. „Mes pastebėjome išaugusį informacijos poreikį bendrų faktų apie seksą – tarp jų ir medicininių terminų, sąvokų, susijusių su kontracepcija, ir pan.“, – paaiškino L.Rocha. „Ir tas paieškų augimas itin koreliuoja su gimstamumu devyniais mėnesiais vėliau“, – pridūrė jis.

Tyrėjai negali pasakyti, kodėl mintys apie seksą sukasi daug dažniau būtent per šventes, tačiau yra keletas įtikinamų teorijų. „Twitter“ analizė rodo, kad susidomėjimas seksu koreliuoja su išaugusių žinučių tviteryje skaičiumi, kuriame panaudoti žodžiai, susiję su laimės, saugumo ir ramybės pojūčiais.

Pasak profesoriaus, kai šios nuotaikos ima dominuoti tviteryje, tuo pat metu padaugėja ir ieškančių informacijos apie seksą „Google“. „Mes dabar galime tik spekuliuoti, tačiau gali būti, kad žmonės jaučiasi laimingesni ir mažiau susirūpinę metų pabaigoje arba šventiniu laikotarpiu, todėl, kaip spėjama, dažniau susimąsto apie kūdikio pradėjimą“, – komentavo profesorius.

Kitos teorijos sako, kad šventinis laikotarpis skirtas švęsti, susibūrimams, daugiau vartojama alkoholio, o žmonės, nenorintys būti vieni, ieško partnerių. Vis dėlto nauja studija nerodo panašių duomenų, kai kalbama ne apie kalėdinį laikotarpį, o apie kitas šventes, tarkime, Padėkos dieną JAV ar Velykas Vokietijoje, Prancūzijoje.

Vis dėlto, pasak profesoriaus, šv.Kalėdos ir Ramadano pabaiga yra itin susijusios su šeima. Ir vienu, ir kitu atveju dovanojamos dovanos vaikams. „Galbūt žmonės jaučiasi labiau įkvėpti papildyti naujais nariais savo šeimas, kai būna tokiose aplinkose“, – spėja profesorius.

Jis tikisi, kad ateityje tyrimai atsakys į šiuos klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius