Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl vestuvinis žiedas nešiojamas ant bevardžio piršto: tradicija gimė senovėje

Dauguma porų laikosi įvairių tradicijų – pradedant tuo, kad besiperšantis vyras priklaupia ant vieno kelio, baigiant tuo, jog vestuvinį žiedą nešioja ant kairės rankos. Tai, ant kurio piršto mūvimas žiedas, rodos, taip pat yra nulemta – sprendimas jį dėti ne ant bevardžio piršto gali prilygti savivaliavimui. Tačiau ar žinojote, kad yra istorinė priežastis, kodėl bevardis tapo „žiedo pirštu“, o daugelis žmonių vestuvinį žiedą nešioja ant kairės rankos?
Moters ranką puošia vestuvinis žiedas
Moters ranką puošia vestuvinis žiedas / 123RF.com nuotr.

Vakarų kultūrose vestuvinis žiedas tradiciškai nešiojamas ant kairės rankos bevardžio piršto. Sužadėtuvių žiedai taip pat paprastai nešiojami ant šio piršto. Vėliau vestuvinis žiedas atsiduria po sužadėtuvių žiedu, rašoma „Reader's Digest“.

Tiesa, tai nereiškia, kad dešinys bevardis pirštas nėra meilės, romantikos ir santykių ženklas – kitose kultūrose vestuvinį žiedą įprasta nešioti ant dešinės rankos. Be to, laikui bėgant, tradicijos nyksta, o kai kurie žmonės į tai numoja ranka tiesiog dėl patogumo.

„Scanpix“ nuotr./Vestuvės
„Scanpix“ nuotr./Vestuvės

Remiantis BBC, vestuvinių žiedų istorija siekia senovės Egiptą, nes archeologai hieroglifuose rado įrodymų, kad nuotakos mūvėjo žiedus. Vestuvinius žiedus ant kairės rankos bevardžio piršto žmonės nešiojo nuo senovės graikų ir romėnų laikų.

Kodėl bevardis pirštas buvo pasirinktas vestuviniam žiedui? Tam yra jaudinantis paaiškinimas.

„Senovėje buvo manoma, kad kairės rankos piršte yra vena, kuri eina tiesiai į širdį, – aiškina Jungtinės Karalystės vestuvių planuotojų aljanso įkūrėja Bernadette Chapman. – O širdis, žinoma, buvo laikoma mūsų emocijų centru. Todėl senovės romėnai šią veną vadino meilės vena.“

Nuo to laiko žinios apie žmogaus kūną labai patobulėjo. Visų pirma, dabar žinome, kad, deja, tokios venos nėra. Be to, širdis yra organas, skirtas pumpuoti kraujui, bet tokia informacija nesutrukdė mums toliau kalbėti apie ją romantiškame, emociniame kontekste. O vestuvinį žiedą vis dar nešiojame ant bevardžio piršto.

„Europoje ir Indijoje vestuvinius žiedus įprasta mūvėti ant dešinės rankos bevardžio piršto, – aiškina „Ring bear“ įkūrėjas Davidas Schoenfeldas. – Pietų Amerikoje kai kurie žmonės sužadėtuvių žiedą nešioja ant dešinės rankos piršto, o kai susituokia – ant kairės.“

Vis dėlto akivaizdu, kad net ir seniausios vestuvių tradicijos nebūtinai turi būti griežtos bei tvirtos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius