-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl vis nepavyksta sutikti mylimojo? Santykių ekspertų komentaras

Kaip išmokti pasitikėti ir nebijoti vėl nerti į rimtus santykius, portalo Ji24.lt skaitytojai pataria Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.
Mergina
Mergina / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Meilė Santykiai

Sveiki, visada tikiuosi, kad einant gatve, būdama darbe ar draugų rate, sutiksiu savo išrinktąjį, bet man vis nesiseka... Vis dar esu vieniša, nors jau tikrai norėčiau turėti artimą žmogų, draugą šalia. Jau pats laikas kurti šeimą ir padovanoti tėvams anūkų. Vis dėlto aš labai bijau pradėti rimtus santykius. Kai tik pradedu bendrauti su vaikinu, viskas būna labai gražu, o praėjus savaitei ar dviem, visi jausmai tiesiog išgaruoja, nustoju su jais bendrauti. Bijau likti įskaudinta, o ir svetimoje šalyje baisu pradėti draugystę. Nežinau ką daryti, tikiuosi, patarsite. 


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

gali būti, kad tiesiog nesutikote savo žmogaus, su kuriuo norėtumėte kurti santykius, nepaisydama kylančių baimių. Kitas variantas – pradedate santykius neteisingai ir turite klaidingų įsitikinimų apie juos, apie santykių pradžią ir bendravimą su vyrais. Kadangi tik iš to, ką parašėte, negalime žinoti, kas iš tikro vyksta, papasakosime apie standartinius atvejus ir dažniausias moterų klaidas. 

Vienas iš moterų įsitikinimų būna toks, kad ji vienu metu gali susitikinėti tik su vienu vyru. Tai tiesa tuo atveju, jei abu sutarė, kad yra pora ir kuria santykius. Kol moteris dar tik renkasi vyrą sau į porą, jai naudinga susitikinėti su keliais kandidatais ir turėti, iš ko pasirinkti. Taip išvengsite per didelio pradinio prisirišimo prie vaikino (kuris gali būti sukilusių jausmų priežastimi). Sukilę jausmai santykių pradžioje nieko nesako apie vyro tinkamumą Jums. Daugeliu atveju tai greičiausiai tik aklas susižavėjimas, pakurstytas Jūsų pačios vaizduotės – pamatote vaikiną, kuris Jums kažkuo įdomus, ir visą likusią istoriją apie jį nupiešiate pati. Po poros savaičių pradedate matyti tiesą, ir ji atrodo vis mažiau ir mažiau romantiška.

Kita moterų klaida yra įsitikinimas, kad sutikus savo vyrą, turi žemė sudrebėti po kojomis. Jis turi be galo traukti, kelti jausmus, aistras, žavėti, mintys turi suktis tik apie jį. Moterys laukia savotiškos ekstazės ir sutinka kaip tik tokius vyrus, kurie kuriam laikui tą ekstazę suteikia. Deja, ilgalaikiai, tvirti ir meile bei artumu pagrįsti santykiai neturi nieko bendro su ekstaze ar gausiai sukilusiais jausmais. Susitikimas su savo žmogumi gali būti labai ramus, niekuo per daug neypatingas, išskyrus tai, kad su juo pradėsite jaustis jaukiai, galėsite būti savimi, bus tiesiog gera. Ieškokite žmogaus, su kuriuo jums ramu ir gera, o ne to, kuris kelia emocijas ir susižavėjimą.

Moterys yra linkusios susidaryti sąrašą, tegul tik savo galvoje, apie tai, kokio vyro nori ir ieško. Gerai, jei tai nedidelis charakterio savybių sąrašėlis: atsakomybė, stabilumas, švelnumas ir t. t. Pavojinga sudarinėti jo išvaizdos, socialinės padėties, pomėgių, gebėjimų sąrašus. Tokie sąrašai labai iškreipia ir apsunkina paieškas. Galite sutikti vyrą, kuris bus panašus į susidarytą norimo vyro įvaizdį ir jausmai jam sukils vien dėl jo panašumo į Jūsų sąrašą, o ne dėl to, kad su juo Jums iš tikro gera. Jei turite tokį sąrašą, pamirškite jį ir suteikite šansą įvairesniems vaikinams.

Dar viena iš klaidų yra moters aktyvumas santykių pradžioje. Dalis moterų pradėjo pačios „medžioti“ vyrus, užuot leisdamos tai daryti jiems. Nieko žalingo pirmai užkalbinti vyrą, tačiau būtina leisti toliau jam stengtis dėl Jūsų, o ne atvirkščiai. Jei rodysite daug iniciatyvos santykių pradžioje, ilgalaikėje perspektyvoje turėsite didelių problemų. Moters iniciatyva gali būti tik jos norų išsakymas – kur ji nori, kad jis ją nusivežtų, ką ji nori pamatyti, kur norėtų pavalgyti ir t. t.

Labai greitas ėjimas į santykius, ypač mylėjimasis, gali greitai užgesinti dar trapią santykių užuomazgą.

Visada leiskite vyrui mokėti už Jus ir Jumis rūpintis, daryti Jums paslaugas. Už tokį vyrų rūpestį Jumis nesate jiems nieko skolinga. Šypsena bei padėka yra viskas, ko iš Jūsų reikia. Tokia dinamika sveika ir moteriai, ir vyrui tiek santykių pradžioje, tiek ir ilgalaikėje perspektyvoje. Atsargiai su vyrais (ir žmonėmis apskritai), kurie žemina Jūsų savivertę. Jei šalia vyro pradedate vis mažiau patikti pati sau – pasitraukite nuo jo kuo greičiau. Nesvarbu, ar taip yra dėl netinkamo vyro elgesio, ar dėl jūsų pačios nevisavertiškumo jausmo.

Moteriai pavojinga leisti žeminti save ar pačiai bendrauti su vyrais, šalia kurių ji jaučiasi prastesnė. Moteris pripranta prie to, kad yra prastesnė, ir pradeda arba per daug stengtis dėl vyro, arba toleruoti tokį jo elgesį, kokio nereikėtų. Ji patiki, kad tik to yra verta, ir paradoksaliai vis labiau prisiriša prie ją skriaudžiančio vyro, kadangi nebetiki, kad kitas vyras su ja iš viso galėtų būti. Moters savivertė krinta labai palaipsniui, tad nuolat reikia atkreipti dėmesį ir klausti savęs – ar būdama šalia šio vyro (net jei jis jau yra sutuoktinis) nepradedu apie save galvoti vis prasčiau?

Labai greitas ėjimas į santykius, ypač mylėjimasis, gali greitai užgesinti dar trapią santykių užuomazgą. Dalis santykių mokymų sako, kad iki rimtesnio įsipareigojimo negalima per daug švaistytis jausmais, kadangi nieko gero tai neduoda. Užsidegusią aistrą ir jausmus labai lengva užgesinti per daug greitai nueinant į mėgavimąsi vienas kitu tik aistros ir fiziniame lygmenyje. Kalba eina ne tik apie seksą, bet ir apie kasdienį ilgą buvimą kartu, nuolatinius skambučius, susirašinėjimus, didelį dėmesio rodymą vyrui, nuolatines mintis bei svajas apie jį ir santykius. Greitas bei intensyvus suėjimas į porą sukelia greitą, stiprų jaudulį bei emocijas, tačiau taip pat greitai viskas krinta žemyn. Geriau pradėti bendravimą ramiau, lėčiau, po truputį pažįstant vienas kitą, stebint ar esate tinkami vienas kitam, kaip sutariate, ir taip pat po truputį leisti atsiskleisti jausmams. 

Puiku tai, kad Jums pavyksta užmegzti santykius – vadinasi, sutinkate pakankamai skirtingų žmonių ir turite galimybes jų sutikti. Stebėkite, ar neapsiribojate tik tam tikromis vietomis, veiklomis, tikėdama, kad tik žmogus iš šitos sferos gali būti tinkamas Jums.  Naujų veiklų išbandymas gali būti puiki proga susipažinti su įvairesniais vaikinais, kurie gali pasirodyti Jums tinkamesni nei tie, tarp kurių sukatės dabar.

Rekomenduojame pastudijuoti santykių žinias, pasimokyti jų dinamikos, bendravimo su vyrais esminių taisyklių. Santykių žinos yra labai praktiškas mokslas, dėl kurio lengviau nepadaryti šiurkščių klaidų, didesnė tikimybė rasti tinkamą žmogų ir kurti laimingus santykius. Kadangi moteris yra ta, kuri diktuoja santykių eigą ir užduoda jiems toną, kiekvienai moteriai, norinčiai ilgalaikių laimingų santykių, pravartu turėti bent jau bazines santykių žinias. Šalia savo vyro paieškų skirkite laiko ir santykių mokslui – taip padidinsite savo šansus, žinosite, ko galite laukti bei tikėtis iš santykių bei, tikėtina, rasite atsakymus, kodėl iki šiol Jums nepasisekė surasti savo žmogaus. Sėkmės Jums!


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius