Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl žmonėms patinka pasakoti apie save?

Harvardo universiteto mokslininkai išsiaiškino, kodėl žmonėms taip patinka apie save pasakoti. Pasirodo, monologas apie savo asmenį teikia žmonėms tokį patį pasitenkinimą kaip seksas.
Kodėl žmonėms patinka pasakoti apie save?
Kodėl žmonėms patinka pasakoti apie save? / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Dopaminas

Nustatyta, kad net 40 proc. laiko žmonės skiria pasakojimams apie save. Kodėl? Tyrimui buvo pasitelkti 195 savanoriai, kurių buvo prašoma papasakoti apie save: nusakyti asmenines savybes ir išsakyti nuomonę aktualiomis temomis. Tuo metu mokslininkai magnetinio rezonanso aparatu sekė pasakotojų kraujo apytaką smegenyse ir pastebėjo, kad tokie pasakojimai suaktyvindavo smegenų žievės dalį, susijusią su dopamino gamyba.

 

Kaip rašo Daily Mail, dopaminas – tai biologiškai aktyvi cheminė medžiaga, sukelianti pasitenkinimo jausmą. Jis išsiskiria intymių santykių metu, taip pat valgant skanų maistą arba saldumynus. Taigi mokslininkai priėjo prie išvados, kad pasakojimai apie save žmonėms sukelia begalinį malonumą, kurį norisi vėl ir vėl pakartoti.

 

Mokslininkai dar pasišovė ištirti, ar eksperimento rezultatams turi įtakos draugų ir artimųjų buvimas. Tad vienai grupei buvo pranešta, kad jų pasakojimai bus pateikti artimiesiems, o kitai – kad viskas liks konfidencialu. Tyrimai parodė, kad pirmosios grupės tiriamųjų smegenų aktyvumas buvo didesnis. Taigi, kuo didesnė klausytojų auditorija – tuo didesnis ir malonumas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius