-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mane supa daug gerų vaikinų, bet negaliu išsirinkti tinkamo“. Santykių ekspertų komentaras

„Žinau, kad tam trukdo mano sumautas perfekcionizmas, ir žinau, kad nei vienas nėra tobulas, kad reikėtų atsirinkti tas pagrindines vertybes, kurios man yra svarbiausios žmoguje šalia, bet man sunku tą perfekcionizmą išgyvendinti... Kaip aš galėčiau padėti sau?“ – į Ji24.lt redakciją laišku kreipėsi skaitytoja N. Jos situaciją komentuoja santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.
Laukianti mergina.
Laukianti mergina. / Fotolia nuotr.

Sveiki,

situacija yra tokia, jog šiuo metu nesu jokiuose santykiuose, tačiau aplink mane nemažai žmonių, kuriems patinku ir kurie visai norėtų su manimi kurti gyvenimą. Tačiau nei vienas iš gerbėjų man neatrodo tinkamas – „nekabina“, taip sakant.

Atrodo, geras vaikinas, labai rūpestingas, daug gyvenime daro, tačiau visiškai nepagarbiai bendrauja su savo mama, o pasilikus dviese galiausiai galiu pasišnekėti tik apie jausmus, tačiau ne apie man rūpimus dalykus.

Kitas atrodo irgi geras vaikinas, labai siekiantis karjeros (ją ir pasieksiantis), ryžtingas, pakankamai išvaizdus ir atidus, tačiau jo bendravimo su draugais ir kitais žmonėmis būdas (nuolatiniai juokai, atrodo, jog nieko rimto su juo nepašnekėsi) yra visiškai kitoks nei bendravimo su manimi, kai jis gali būti rimtas ir nuoširdžiai atviras. Aš matau čia gerų pusių, tačiau tuo pačiu kyla minčių „o ką šeima pagalvos“, kurias, žinau, turėčiau išgyvendinti.

Žodžiu, esmė yra ta, jog vaikinai, kurie mano gyvenime egzistuoja, visi yra pakankamai skirtingi, visi sąvotiškai mane žavi, tačiau nei vienas taip, jog sakyčiau „gerai, su šitu žmogumi noriu kurti gyvenimą, nes juo didžiuojuosi šalia ir pasitikiu“.

Žinau, kad tam trukdo mano sumautas perfekcionizmas, ir žinau, kad nei vienas nėra tobulas, kad reikėtų atsirinkti tas pagrindines vertybes, kurios man yra svarbiausios žmoguje šalia, bet man sunku tą perfekcionizmą išgyvendinti.

Tai mano klausimai būtų keli: kaip aš galėčiau padėti sau ir sumažinti savo perfekcionizmo standartus, kad galėčiau būti laiminga santuokoje? Ir ar verta laukti kažkokio stebuklo, ar reikėtų tiesiog griebti man mieliausią žmogų, kuris yra dabar šalia (kas man sudėtinga išsirinkti, kuris yra mieliausias) ir kurti stebuklą dideliu darbu kartu?

Sveiki,

skaitant Jūsų laišką kyla abejonės, ar tikrai esate perfekcionistė. Ar tai, ką vadinate perfekcionizmu, nėra viso labo sutrikimas tarp to, ko iš tikro norite , ir to, kas yra „priimtina“ pagal visuomenės standartus, filmus, knygas ir kitas ideologijas.

Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Mes visi nuo pat gimimo esame bombarduojami dideliais kiekiais informacijos, kurios didelė dalis neturi jokios praktinės naudos ir netgi prieštarauja viena kitai.

Mokydamiesi, ką reiškią gyventi Žemėje ir tarp žmonių, iš aplinkos gaunamą informaciją įsisaviname kaip gyvenimo normas, standartus ir netgi pomėgius, interesus, tai, kas turi būti svarbu, o kas nesvarbu ir t. t. Galiausiai nei patys nepastebime, kad gyvename ne pagal savo vidinį pasaulį, pojūčius, natūralius potraukius, o pagal tai, kaip „reikia“, „turi būti“, kas turėtų teikti malonumą ar turėtų būti smagu. Pasimetame tiek, kad pradedame nebeskirti, kur esame autentiški, o kur šokame pagal aplinkoje skambančias daineles.

Taip pat skaitykite: Asmenybės ugdymo trenerė: tikėkite, nepaisydami to, ką sako kiti

Sunku pasakyti, ar neišsirenkate vaikino, nes esate pasimetusi tarp to, ko Jums iš tikro reikia, ir tarp to, kaip „turi būti“, ar tiesiog nesutikote savo žmogaus. Nerekomenduojama kurti santykių su žmogumi, kuris sausai atitinka kokius nors savybių sąrašus ar yra daugiau mažiau viešai priimtinas. Santykiai yra labai asmeniškas reikalas. Ar galimi laimingi santykiai iš išskaičiavimo? Labai priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Kažkam tai puikūs abipusiai mainai, patenkinantys abiejų vienokius ar kitokius poreikius. Dalis žmonių apskritai neieško nieko ilgalaikio ir yra tuo daugiau mažiau patenkinti.

Pagalvokite, ko ieškote Jūs. Ko iš tikro norite? Kam jaučiate esate pasiruošusi, o kam dar ne? Ieškote vyro šeimai ir vaikams ar vaikino draugystei? Norite su pasirinktu žmogumi keliauti santuokos link ar dar kurį laiką tiesiog bendrauti su vaikinas, pažinti juos, pažinti save, atrasti, ko Jums iš tikro reikia?

Kol nesuvoksite savo poreikių, kol nepamatysite, kas yra iš tikro svarbu, o kas neturi jokios reikšmės santykių laimei, tol klaidžiosite.

Kol nesuvoksite savo poreikių, kol nepamatysite, kas yra iš tikro svarbu, o kas neturi jokios reikšmės santykių laimei, tol klaidžiosite. Stebėkite gyvenimą, kitus žmones, ieškokite, kodėl jie laimingi, o kodėl ne, ir darykite išvadas.

Stebėkite save ir atraskite, kas Jums yra svarbu, kas daro Jus laiminga, kas bendravime ir santykiuose šildo, artina, o kas yra sausas išskaičiavimas ir intelektiniai išvedžiojimai.

Ko ieškote – savo, artimo, šilto žmogaus ar vaikščiojančio patrauklių savybių sąrašo? Vaikino savybių sąrašas – išvaizdus, padaręs karjerą, puikių manierų, stilingas, iškalbus  – puikiai tiks, jei norite vyro, kurio praktiškai nebūna namie (karjera atima labai daug laiko) ir su kuriuo neturėsite nei šilumos, nei jaukumo, tačiau kuris kels Jūsų įvaizdį visuomenėje, daugiau mažiau aprūpins Jus finansiškai ir gal būt suteiks saugumą, jei pavyks pasirinkti tokį, kuris nėra despotiško charakterio.

Taip pat skaitykite: 5 būdai užbaigti pasimatymą, kai žmogus netraukia

Turėkite galvoje, kad jei ieškote siekiančio karjeros vyro, kuris daug laiko praleidžia su šeima ir skiria Jums pakankamai dėmesio, teks paieškoti kitose planetose, kur paros laikas ilgesnis. Šios dvi savybės paprasčiausiai prieštarauja viena kitai ir yra praktiškai neįmanomos. Karjera atima labai daug laiko ir energijos, kelia didelį stresą, ir karjeristai retai yra pajėgūs pasirūpinti santykiais, kuriems taip pat reikia labai daug laiko bei dėmesio. 

Puiku, jei sutiksite ir pasirinksite vyresnį vyrą, kuris jau yra šio to pasiekęs, gerai išmano savo darbą ir jam nebereikia skirti tiek laiko bei energijos darbe kylantiems iššūkiams. Tačiau tikėtina, kad Jūsų atveju, vyresnis vyras nebus įtrauktas į kandidatų sąrašą, jei bijote, ką pasakys tėvai ir aplinkiniai, tad vėl atsiduriate aklavietėje.

Tikėtina, kad Jūsų atveju, vyresnis vyras nebus įtrauktas į kandidatų sąrašą, jei bijote, ką pasakys tėvai ir aplinkiniai, tad vėl atsiduriate aklavietėje. 

Padarykite pratimą – surašykite ant popieriaus visas savybes, kuriomis turi pasižymėti Jūsų svajonių vyras, ir atkreipkite dėmesį, ar tos savybės neprieštarauja viena kitai bei atitinka realybę. Peržvelkite kiekvieną jų taip, kaip peržvelgėme variantą su karjeros siekiančiu vyru.

Pagalvokite, kas iš tikro Jums svarbu – ar tai, kad vyras aklai liptų karjeros laiptas vardan garbės ir pinigų, ar kad tiesiog turėtų mėgstamą darbą ar pomėgį, kuris skatintų jį tobulėti vienoje ar kitoje srityje, tačiau neišsunktų paskutinio energijos lašo. Panašiai pagalvokite apie kiekvieną savybę, kurią užsirašėte.

Žavinčios savybės yra kaip saldainis vaikui – jei kas nors į jas kėsinasi, norisi rėkti ir trypti kojomis, šaukiant: „Ne, neduosiu!“ Vyro grožis yra viena iš tokių savybių-saldainių, kurios neturi nieko bendra su santykių laime ir gali sutrukdyti pamatyti bei prisileisti tikrai sau tinkamą vyrą. Trauką galite pajusti jokių įsivaizduojamų išvaizdos standartų neatitinkančiam vaikinui. Būtent – trauką. Susižavėjimas yra daugiau susijęs su intelektine veikla, o trauka kyla iš kūno.

Kuomet intelektas prigrūstas idėjų, kas turėtų traukti, o kas ne, trauka gali kilti visiškai netinkamam vyrui ir ganėtinai greitai pradingti, o vyras tapti netgi atgrasiu. Tokiu atveju moterys kelia klausimą – ir ką aš jame pamačiau? Pastebėkite, ar renkatės vaikinus, kurie jus žavi kažkokiomis savybės, ar kurie tuo pačiu traukia ir fiziškai. Jei fizinės traukos nėra, pora pasmerkta arba žlugimui, arba neištikimybėms, arba nelaimingam gyvenimui kartu su stipriai nepatenkintais poreikiais. O fizinė trauka nėra kažkas, ką galima sukurti, pasitelkus žinias ir mokymus.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria: į ką reikėtų atkreipti dėmesį, susipažinus su nauju žmogumi?

Jei fizinės traukos nėra, pora pasmerkta arba žlugimui, arba neištikimybėms, arba nelaimingam gyvenimui kartu su stipriai nepatenkintais poreikiais.

Taip pat rašote, kad ieškote vyro, kurio didžiuotumėtės. Ko Jums reikia tam, kad jaustumėte pasididžiavimą? Didelių laimėjimų, pasiekimų, nuopelnų? Ar užtenka to, kad tai puikus vyras, mylintis Jus, potencialiai geras tėvas, gebantis pasirūpinti šeima? Peržiūrėkite visą savo sarašą ir prie kiekvieno punkto, gerai pagalvojusi, prirašykite arba BŪTINA, arba SALDAINIS – skanu, bet iš esmės nereikalinga. Taip bent jau sąmoningai pamatysite, kas Jums svarbu iš tikro, o kas yra tik vardan intelektinio pasitenkinimo.

Dar vienas pratimas, kuris gali padėti pajudinti Jūsų intelektą. Pagalvokite ir pajuskite, ko iš tikro norite savo poroje, šeimoje, santykiuose. Abipusio supratimo? Šilumos? Abipusės pagarbos? Laisvės vienas kitam suteikimo, kad nesijaustumėte prispausti pareigų ir draudimų? Vienas kito palaikymo? Duokite sau laiko ir rinkitės idėjas, kas Jums svarbu iš esmės. Suraskite tai, kas Jums būtų santykių pagrindas, pamatas, kas yra būtina tam, kad sakytumėte, jog santykiai yra laimingi.

Kuomet atrasite ir sąmoningai suprasite, kad tai tikrai yra svarbiausia santykiuose, pagalvokite ką esate pasiruošusi aukoti dėl to, kad turėtumėte tokią porą? Ar esate pasiruošusi nuleisti kartelę dėl būsimo partnerio išvaizdos, aplinkinių nuomonės, padėties visuomenėje vardan santykių laimės? Kol nuoširdžiai nepasakysite TAIP, greičiausiai toliau šokinėsite nuo vaikino prie vaikino ir nerasite sau tinkamo.

Toliau bendraukite su vaikinais, stebėkite save, stebėkite kitų žmonių santykius ir ieškokite to, kas svarbu santykiams ir kas svarbu Jums. Stebėkite kaip jaučiatės su kiekvienu vaikinu ir neskubėkite į santykius, kol pajusite, kad to norite. Sėkmės Jums!


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@ji24.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius