-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mano vyras kompiuteriu lošia kortomis...“ Santykių ekspertų komentaras

Portalo Ji24.lt redakcija sulaukė nerimastingo moters laiško su prašymu, ką daryti, kai susiklostė šeimoje tokia kebli situacija...
Azartiniai žaidimai
Azartiniai žaidimai / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Santykiai Seksas

Laba diena. Vyras lošia kortomis 15 valandų per parą jau metus. Jam išsivystė jau priklausomybė, bet jis to nepripažįsta. Nemoku gyvent, bendraut su juo... Gal man pas psichologą eiti? Ką patartumėte? Nes jis niekur neina, tik kompiuterį apsikabinęs mato, ne gyvenimą...

Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

Visos priklausomybės yra sunki liga, kurios dažnas, linkęs į priklausomybę, net nemato. Turite suprasti, kad jokie loginiai paaiškinimai ar bandymai įrodyti vyrui, kas su juo vyksta, nepadės. Taip pat svarbu įsisąmoninti, kad tik jis pats gali susitvarkyti su savo problema ir, visų pirma, turi norėti tai padaryti. Kaip tik todėl priklausomybės taip sunkiai gydomos ir palyginti nedidelis procentas žmonių susitvarko, nepaisant geriausių artimų žmonių ketinimų ir pastangų. Bet kokį bandymą jam padėti Jūsų vyras priims kaip kėsinimąsi į jo laisvę ir jį patį. Todėl, kol vyras pats supras, jog turi problemą, ir nuspręs, jog taip gyventi, kaip gyvena dabar, nebenori, bandydama jį keisti padarysite daugiau žalos nei naudos.

Žmonės padaro išvadas apie tai, kurlink veda jų elgesys ar gyvenimo būdas, tik tada, kai susiduria su pasekmėmis. Vienintelis būdas Jūsų situacijoje parodyti vyrui, kad jis turi problemą, tai duoti pajusti jos pasekmes. Tai reiškia, kad teks pradėti kalbą apie laikinas skyrybas ir išsikėlimą gyventi atskirai tol, kol jis susiims ir pradės tvarkytis. Vyras turi savo kailiu pajusti, kiek jam kainuos jo pomėgis žaisti, nes tik tada jis pradės daryti sprendimus, kurie, deja, nebūtinai bus santykių labui.

Pajutęs, kad praranda moterį, jei ši jam brangi ir jis nėra labai giliai įklimpęs į priklausomybę, vyras greitai pradeda daryti išvadas iš savo veiksmų.

Moterys, atsiradus problemoms santykiuose ar su vyru, paprastai daro kritinių klaidų kalboje ir elgesyje. Jos pradeda aiškinti ir įrodinėti vyrui, kad šis blogai elgiasi, priekaištauti, kelti konfliktus ir t. t. Toks elgesys tik dar labiau skatina vyrą trauktis nuo moters ir santykių bei klampina jį giliau į priklausomybę. Gyvenimas Jūsų vyrui tapo nemalonus, kad ir kokios to būtų priežastys, ir žaidime jis randa atsipalaidavimą bei nusiraminimą. Moteris, priekaištaudama ir grubiai elgdamasi su vyru, tik patvirtina jam tai, kad gyvenimas už žaidimo ribų tikrai nėra malonus. Taigi pirmiausia, ką turėtumėte padaryti, tai sustabdyti bet kokius priekaištus ir kėsinimąsi į jo žaidimą. Deja, bandymo keisti elgesį į malonų ir taip paskatinti jį grįžti į santykius neužteks. Teks imtis  drastiškesnių veiksmų, apie kuriuos jau užsiminėme, kad jo dėmesys iš žaidimo grįžtų prie santykių.

Moteris netinkamą vyro elgesį koreguoja atsitraukimu. Pajutęs, kad praranda moterį, jei ši jam brangi ir jis nėra labai giliai įklimpęs į priklausomybę, vyras greitai pradeda daryti išvadas iš savo veiksmų. Atsitraukdama moteris ne puola, taip skatindama vyrą užsidaryti ir pulti atgal, bet duoda jam pajusti netekties skonį.

Paminėsime kelis svarbius punktus, kurie pravers, kalbantis su vyru apie laikiną atsiskyrimą ir gresiančias skyrybas, jei jis nesusitvarkys.

  • Labai aiškiai pasakyti vyrui, kokia yra problema ir kodėl nebegalite būti su juo poroje, ko tiksliai norite iš jo tam, kad sugrįžtumėte ir duotumėte šansą santykiams. Nereikia bandyti jam ką nors įrodyti, užteks tiesiog informuoti, galima netgi raštu, jei nepavyksta susikalbėti.
  • Nebūti priešiškai, nekaltinti, nepulti.
  • Imtis veiksmų. Vyras turi matyti, kad Jūsų kalbos nėra tušti grasinimai. Priešingu atveju jis dar labiau atsipalaiduos ir pasijus saugus, kad Jūs tik kalbate, tačiau realaus pavojaus nėra.
  • Palikti jam laisvę per kelias savaites apsispręsti, ką jis ketina daryti, ir pranešti Jums savo sprendimą. Palikti vyrą ramybėje ir laukti, kol jis pats pasirodys.

Išlipti iš priklausomybės nėra taip lengva, kadangi priklausomybė rodo, jog gyvenimas pradėjo žmogaus nebetenkinti. Dalis priklausomybę turinčių žmonių padaro stebuklus, kai pamato, jog griauna savo gyvenimą, o dalis degraduoja dar labiau. Neįmanoma atsakyti, kaip bus su Jūsų vyru. Dėl to Jums tikrai verta susirasti pagalbą ir palaikymą, kad kuo lengviau praeitumėte sudėtingą gyvenimo etapą, kuris Jūsų laukia ir kuriame jau esate.

Moterys apskritai yra natūraliai susikoncentravusios į vyrą ir, kilus problemoms santykiuose, fokusuojasi į jį, pamiršdamos save. Ieško būdų, kaip padėti vyrui, analizuoja jo elgesio priežastis, galiausiai pradeda kelti konfliktus su juo apie jį. Pasistenkite daugiau dėmesio skirti sau, susirasti pagalbą, kuri padėtų Jums. Užuot ėjusi į vyrą, atsitraukite ir leiskite jam nuspręsti, ar jis tvarkysis ir ateis pas Jus, ar pasirinks dabartinį savo gyvenimo būdą vietoj santykių.

Tekstas – Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius