Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menininkų darbai atgimsta močiučių adatų dygsniuose: įvertinkite Algio Kriščiūno kūrinio transformaciją

Kas trečias vyresnis nei 65 metų žmogus gyvena vienas, o kai kurie seneliai neišeina iš namų ištisus metus. Psichologai pastebi, kad vienišumą išgyvenantys žmonės daug dažniau suserga depresija, jaučiasi neįdomūs ir užmiršti. Atsigręžti į senolių atskirties temą ir ieškoti sąlyčio taškų tarp skirtingų kartų ryžosi rinkodaros specialistė Ermita Kirdeikytė, pradėjusi įgyvendinti socialinį projektą „Šiandien yra vakar“.
danguole-bugiene-issiuvinejo-algio-krisciuno-darba-confession-of-the-queen-5f8ed4d810b68
Danguolė Būgienė išsiuvinėjo Algio Kriščiūno darbą „Confession of the Queen“

Jame susijungia dvi kartos – močiutės siuvinėja žinomų skirtingų kartų menininkų darbus. Įstabius duetų darbus, kaip ir pačius projekto dalyvius, bus galima išvysti „Šiandien yra vakar“ parodoje, kuri spalio 21 d. 18 val. bus atidaryta Vilniuje, „Arkangelo konferencijų ir meno centre“.

Šiandien pristatome jums dar vieną duetą: dailininko Algio Kriščiūno darbą „Confession of the Queen“ („Karalienės išpažintis“) pasirinko siuvinėti Danguolė Būgienė.

Algis Kriščiūnas, "Confession of the queen" 30x40cm
Algis Kriščiūnas, "Confession of the queen" 30x40cm

Pamatęs Danguolės darbą, Algis neslėpė emocijų: „Kaip gerai, kad tai pavyko! Džiugu ir truputį keista, kad tokį drąsiai atvirą kūrinį siuvinėja vyresnio amžiaus žmogus. Bet tada atėjo suvokimas: mes nesame tokie jau baisiai skirtingi, praeinantys meta mūsų nepakeičia, mes liekame tie patys, tik su skirtingais skaičiais pase.“

Štai kaip Algio darbas transformavosi Danguolės rankose:

Danguolė Būgienė, E.Kirdeikytės nuotr.
Danguolė Būgienė, E.Kirdeikytės nuotr.

72-jų vilnietė Danguolė siuvinėti išmoko iš savo mamos, siuvėjos ir mezgėjos. Danguolės tėvų namai buvo išpuošti staltiesėmis, rankų darbo kilimėliais. „Siuviniai – išliekamąją vertę turintis ir šiltus prisiminimus keliantis menas. Juk ir po 100 metų, žiūrėdamas į juos suprasi ir prisiminsi, kas buvo tavo močiutė“, – pasakoja projekto dalyvė, kuri dar būdama 12-os išsiuvinėjo didžiulį paveikslą, dabar kabantį anūkės namuose.

Kol augino vaikus ir dirbo, laiko siuvinėjimui nebuvo, tad šį pomėgį kuriam laikui Danguolė buvo apleidusi. Siuvinėjimas į moters gyvenimą sugrįžo prieš penkerius metus, kai išėjo į pensiją ir, turėdama daugiau laisvo laiko, norėjo save realizuoti.

Danguolė neįsivaizduoja savęs sudėjusios rankas prie televizoriaus. Dalyvavimas projekte „Šiandien yra vakar”, sako, ji, buvo ir galimybė suprasti, kuo gyvena šiuolaikiniai menininkai: „Vietoje sau įprastų gėlių ir gyvūnų paveikslėlių gavau progą išsiuvinėti modernius paveikslus. Bandau suprasti, kaip Algis Kriščiūnas mato pasaulį. Kartu, man tai būdas įamžinti ir save.”

Danguolė Būgienė atskleidžia, kad siuvinėjimo įgūdžiai jai padeda ir sutaupyti: „Ne visada turiu pinigų dovanoms, o padovanoti išsiuvinėtą paveikslą galiu sau leisti. Ten yra dalelė manęs.“

Algis Kriščiūnas, asmeninio archyvo nuotr.
Algis Kriščiūnas, asmeninio archyvo nuotr.

O kaip savo darbą iššifruoja pats menininkas? „Šis kūrinys kalba apie atvirumą, apie būtinybę išsipasakoti, atverti širdį, dalintis savo išgyvenimais ir patyrimais. Nesvarbu, kas esi – karalienė ar paskutinis eilėje – mumyse visada degs bendražmogiškas poreikis būti priimtu, suprastu ir reikalingu“, – sako Algis Kriščiūnas.

Šį ir kitus projekto darbus galima pamatyti trečiadienį atidaromoje parodoje, kurioje taip pat bus pristatyti ir dizainerio Roberto Kalinkino sukurti stilingi krepšiai su siuvinių printais.


Projekto „Šiandien yra vakar“ meninę dalį kuruoja „Contour Art Gallery“ steigėja Vilma Mačianskaitė, prisidedanti meno darbų atranka.

Projektą įgyvendinti padėjo didžiausias Baltijos šalyse statybos, remonto ir buities prekių tinklas „Kesko Senukai“.

Daugiau šio projekto dalyvių ir kitų pozityvių istorijų rasite naujoje 15min rubrikoje amžėjantiems žmonėms TU ESI AŠ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius