Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mes lygūs. Floristas be diplomo: „popierius“ – ne talentas, iš kurio gimsta puokštės

Andrius Plindinas – floristas, gėlių kolekcininkas. Specialių floristikos mokslų neišėjęs, tačiau žinių sėmęsis iš tikrų šios srities asų. Jo nuomone, galima baigti geriausias floristikos mokyklas, išeiti daugybę kursų, o pradėjus kurti puokštes, suvokti, kad esi ne savo vietoje. Jam nutiko visai priešingai – šiandien, kryptingai nuo paauglystės link to ėjęs, jis džiaugiasi šioje sferoje visiškai atradęs save ir svajoja atsidurti augalų lopšy Nyderlanduose.
Andrius Plindinas
Floristas Andrius Plindinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vaikystėje, kaip pamena Andrius, jis visuomet domėjosi augalais, gėlėmis, tačiau apie tai, kad kada nors taps floristu, nemąstė – nė nežinojo, kokia tai profesija.

„Noras pardavinėti gėles išaugo tik baigiant pradines klases, tuomet labiau susidomėjau prekyba gėlėmis, jų komponavimu. Jau tada žinojau, gal geriau sakyti, svajojau, kad turėsiu gėlių parduotuvę. Vėlesniais paauglystės metais, dažnai tekdavo pagelbėti draugams, gėlių parduotuvėse Telšiuose. Ypač prieš didžiąsias metų šventes, taip susipažinau su gėlių verslo užkulisiais“, – apie pirmuosius žingsnius į floristiką pasakojo pašnekovas.

Floristu tapo per praktiką

Beje, floristikos mokslų jam taip ir neteko krimsti – nei Lietuvoje, nei užsienyje. Vis dėlto baigus vidurinę mokyklą, teko padirbėti pas porą floristikos asų.

„Visos techninės floristikos žinios ir buvo įgytos tiesiog dirbant šį darbą. Galima baigti daugybę kursų, floristikos mokyklų, o atėjus laikui, kuomet reikia pradėti kurti, ir paaiškėja, kad vien mokslų šioje srityje neužtenka, jei žmogus neturi talento“, – įsitikinęs Andrius.

Vien mokslų šioje srityje neužtenka, jei žmogus neturi talento, – įsitikinęs Andrius.

Jo galva, geriausias būdas semtis žinių – darbas ir neformalus švietimas floristikos srityje.

„Juk dabar pasaulis atviras, lyg atversta knyga, tereikia tik suspėti įsisavinti žinias“, – sako specialistas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Plindinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Plindinas

Kolekcijoje – apie 500 augalų

Šiandien Andrius – sostinės gėlių salono „Gėlės ir gvazdikai“ bendraturtis, gėlių kolekcininkas. Augalus jis pradėjo auginti gerokai anksčiau, nei rimčiau susidomėjo floristika.

„Anuomet auginau viską, kas būdavo lengvai padauginama ar tiesiog pigiai kainuodavo. Žinoma, visada buvo įdomu auginti tai, ko daugelis neturėdavo – jau tada ieškodavau retenybių.

Paauglystėje ypač susižavėjau orchidėjomis ir vėlesniais metais turėjau jų nemenką kolekciją – per 300 augalų, apie 20 skirtingų rūšių“, – pasakoja Andrius.

Dabar jo namuose karaliauja kaudeksiniai augalai, sukulentai, įmantresni ir retesni lapiniai augalai, truputis kaktusų.

„Orchidėjų taip ir nepavyko visiškai išsižadėti, jų namuose dabar yra apie 20 augalų, apie 10 skirtingų rūšių. Iš viso augalų, skaičiuojant vazonais, bus apie 350, pačių augalų - apie 500, miniatiūros susodintos po kelias – į vazonus“, – vardija jis.

Kai kuriuos vyro auginamus augalus galima pamatyti kas dvejus metus Vilniuje vykstančioje parodoje „Augalų labirintai“, prie kurios organizavimo jis pats prisideda.

„O visus mano augintinius galima pamatyti jau tik užsukus į svečius“, – šypsosi floristas.

Andrius turi patarimą ir sakantiems, kad turi neeilinių sugebėjimų numarinti bet kurią kambarinę gėlę.

„Iš tiesų nėra vieno recepto, kaip auginti augalus, kad jie augtų idealiai. Kiekvieni namai yra tarsi savitas organizmas, su sava oro drėgme, šviesos kiekiu, langų orientacija į pasaulio šalis. Taigi yra tik bendros priežiūros gairės, o jau patį priežiūros receptą dažnai tenka atrasti pačiam“, – perspėja jis.

Tiesa, yra tikrai nemažai augalų, kurie lengvai prisitaiko prie nelabai palankių augimo sąlygų, taigi atsižvelgiant į jas, pasak specialisto, reikėtų augalus ir pasirinkti. Tuomet tiesiog pakaks prisiminti ir juos palieti, kas kelerius metus persodinti.

„O šiaip siūlyčiau nebijoti eksperimentuoti ir bandyti auginti įvairius augalus. Būna, kad ir ant mano palangių augalai nunyksta“, – šypteli jis. Vis dėlto dažniausiai dešimčiai nunykus, pasak vyro, vienuoliktą jau išmokstame auginti tobulai.

„Šiaučius“ su batais

Patarlė „Šiaučius be batų“ Andriui tikrai nepritinka. Mat jis labai mėgsta namus puošti ir skintų gėlių puokštėmis, svetainėje ant kavos staliuko visuomet būna pamerktų gėlių. „Jų man, tiesa, dažniausiai nedovanoja – nusiperku jų pats“, – nusijuokia pašnekovas.

Tuo metu darbe skirtingos dienos veja viena kitą. Kartais netenka surišti nė vienos puokštės, o kartais priešingai – jo rankose gimsta ne viena dešimtis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Plindinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Plindinas

„Iš tikro salone darbo niekada netrūksta, nes prekiaujame ir labai retais, ir ne tokiais retais augalais, specializuojamės į kolekcininkų dėmesį traukiantį asortimentą, kuriame iš esmės varijuoja kaudeksai, sukulentai, kaktusai. Darbo tikrai niekada netrūksta, nes augalai darbe taip pat reikalauja nemažai priežiūros“, – prisipažįsta jis. Kiekvieno kliento norai – jam įsakymas, nesvarbu, ar pageidaujama paprastos puokštės, ar pakalnučių – šaltą gruodį.

Kokia brangiausia puokštė, kurią jam teko sukurti? Andrius, pakraipęs galvą, pamena lito laikus, kai jam teko rišti nuotakos puokštę iš baltų bijūnų rugpjūčio pabaigoje.

„Tuomet jie buvo ypač brangūs ir labai sunkiai gaunami. Nedidelė nuotakos puokštė kainavo 600 litų“, – pamena vyras.

Madinga „žydinti pieva“

Vasara – vestuvių metas. Ką floristas patartų rinktis vestuvių šventei ir nuotakai į glėbį? Andrius pripažįsta, kad klientų norai čia gerokai išsiskiria, tačiau yra tam tikrų tendencijų, kurias verta paminėti.

„Tačiau dabar madingos gausios gėlių kompozicijos. Jau antrus metus ypač madinga gausi žaluma su baltais ar pasteliniais gėlių žiedų akcentais. Tiesa, dabar labai madingos visame pasaulyje, o ir Lietuva ne išimtis – laisvesnio stiliaus, natūraliau atrodančios puokštės, kurios primena natūraliai žydinčią pievą. Šiemet madinga spalva – koralas. Tačiau koralų spalvos vestuvių dekoro dar neturėjau nė vieno“, – sako pašnekovas.

Tam, kad gėlių dekoracijos, nuotakos puokštė, svečių dovanotos gėlės kuo ilgiau išsilaikytų, anot jo, būtina jomis tinkamai pasirūpinti.

„Nė viena gėlė neturėtų būti nepamerkta ilgiau nei valandą – kitaip nuvys nebeatgaivinamai. Taip pat nereikėtų laikyti karštyje, saulės atokaitoje ir ypač skersvėjyje. Reikėtų vengti ir ledinio vandens – merkti gėles reikia į drungną, arba gerokai karštą vandenį, prieš tai atnaujinus kotelio pjūvį. Konkrečiai nuotakos puokštė, jei ji surišta tinkamai, turėtų išsilaikyti dekoratyvi apie 4–5 valandas. To visiškai ir pakanka“, – patarimus žeria specialistas.

Floristo teigimu, gėles galima rinktis bet kokias, tiesiog jas perkant, jūsų floristas turėtų pasiteirauti, kiek laiko jos bus nepamerktos ir kokiomis sąlygomis bus laikomos. Atsižvelgiant į tai, esą turėtų atitinkamai jas ir paruošti, kad iki įteikimo – gėlės nenuvystų.

Svajoja atsidurti augalų lopšy

Andrių kūrybai labiausiai įkvepia du dalykai – muzika ir gamta. Pastaroji jam atrodo tobula ir be žmogaus įsikišimo, tereikia mokėti jos tobulumą pamatyti.

„Gyvename nuostabioje gamtoje, turime visus keturis metų laikus, kurie yra užburiančiai gražūs. Taigi galiu drąsiai sakyti, kad didžiausias pavyzdys man – gamta. Su visomis savo tobulomis netobulybėmis“, – sako jis.

Save floristikoje visiškai atradęs vyras turi svajonę. O kas jų neturi? Ir žinoma, svajonė apie gėles!

„Norėčiau pagaliau nukeliauti į Nyderlandus ir pamatyti šalį savomis akimis, taip pat aplankyti patį gėlių ir augalų lopšį – Aalsmeerio aukcionus“, – išduoda pašnekovas.

Norėčiau pagaliau nukeliauti į Nyderlandus ir pamatyti šalį savomis akimis, taip pat aplankyti patį gėlių ir augalų lopšį – Aalsmeerio aukcionus, – išduoda pašnekovas.

Diskriminacijos šiandien mažiau

Pabaigoje paklaustas apie tai, ar niekuomet šiame profesiniame kelyje nejuto diskriminacijos ar kreivų žvilgsnių vien dėl to, kad yra vyras, gyvenantis gėlėmis, pripažįsta, kad dabar jau gerokai rečiau susiduria su tokiu stereotipiniu požiūriu, tačiau anksčiau mitas, kad moterys šioje srityje geresnės ir tam tinkamesnės, iš tiesų buvo labai gajus.

„Tiesą sakant, yra labai paprasta išskirti šios profesijos dvi šakas: floristo-dekoratoriaus ir gėlių pardavėjo. Gėles pardavinėti gali bet kas, bet floristo darbas yra sunkus ne tik emociškai, bet ir fiziškai. Konteineriai ir dėžės su gėlėmis sveria daug, renginių dekoravimui reikalingas ir kitas rekvizitas (vazos, indai, įvairūs kiti atributai), neretai tenka ir galvą pasukti, kaip įgyvendinti ir įvairius techninius sprendimus, todėl įrankinėje atsiduria ne tik sekatoriai, juostelės, žirklės, bet ir plaktukai, grąžtai, varžtai, atsuktuvai, įvairios vielos ir dar galybė panašių įrankių“, – sako Andrius.

Tai ne ką mažiau fizinės ištvermės, anot jo, reikalaujantis darbas, nei bet kuris kitas, kuris reikalauja ištvermės ir jėgų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Plindinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Plindinas

Galite pasiūlyti kitą projekto „Mes lygūs“ pašnekovą? Rašykite el. paštu k.aksamitaite@15min.lt

Visus projekto tekstus rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius