Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mes lygūs. Kalėdų Senelio šešėlyje esanti Besmegenė neliūdi: „Esu laiminga, jog galiu duoti“

Bene kiekvienas vaikas ir suaugęs šį rytą bėgo žiūrėti, ką gi naktį po egle trumpam stabtelėjęs paliko Kalėdų Senelis. Tik ne kiekvienas žino, kad be didžiųjų pagalbininkų – elnių ir elfų, Kalėdų Senelis turi ir kitų. Viena jų – Besmegenė, padedanti skaityti vaikų ir suaugusiųjų jam adresuotus laiškus ir skaičiuoti, kiek dienų liko iki Kalėdų. O jų neliko – Kalėdos jau čia!
Besmegenė
Besmegenė / Nesukgalvos.lt/Rasos Strauzaitės– Barauskienės archyvo nuotr.

Kodėl ji negauna laiškų nuo vaikų?

Besmegenės Kalėdų šventėse išvysti ar pričiupti dedant dovanas po egle vaikai tikrai nesitiki, tačiau labai pristatinėti jai savęs taip pat nereikia, nes vaikai mato, kas ji tokia. Be to, Besmegenė tikrai pateisina savo vardą.

„Dažnai sumaišau žodžius (pradėti / perdėti, prarasta / paruošta ir pan.), supainioju raides, mano galvelėje nieko nėra – ji be smegenų, todėl dažnai vis ką nors užmirštu ir maišau“, – prisipažįsta Besmegenė.

Kalėdos jai – ypatinga šventė. Pirmiausia todėl, kad gali dovanoti šventę kitiems, gali būti šventės dalimi.

Kalėdos ypatingos ir tuo, kad būtent per šį šventės laukimo laiką įvyksta stebuklas, ir Besmegenei pirmą kartą gyvenime į galvą šauna puikių minčių, kurias ji įgyvendina su vaikais.

„Besmegenei Kalėdos pats darbymetis, reikia perskaityti labai daug popierinių laiškų, o elektroninių laiškų dėžutė taip pat lūžta, tad kasdien jų perskaitau daugybę ir surūšiuoju pagal norus. Taip pat ruošiu dovanas, skaičiuoju laiką, kuriu šventinę nuotaiką“, – Besmegenė savo darbą skaityti vaikų ir suaugusiųjų laiškus, adresuotus Kalėdų Seneliui, ir skaičiuoti, kiek liko dienų iki Kalėdų, atlieka uoliai.

O ko gi tuose laiškuose vaikai prašo? Anot Besmegenės, prašymų būna labai įvairių: pradedant žaislais, baigiant telefonais ar kompiuteriais: „Bet būna ir neįprastų vaikams prašymų, tokių – kad visi būtų laimingi.“

Ar sulauks prašytų dovanų vaikai, nulemia gerų ir blogų darbų, padarytų per metus, santykis.

„Apie gerus / blogus vaikų darbus gali spręsti iš vaiko akių – jau išvydus vaiką pamatau, kiek gi tų gerų darbelių jis padarė. Blogų darbų būna labai mažai, tad pažadas pasitaisyti yra geriausia dovana Besmegenei“, – nusišypso ji.

Tiesa, Besmegenė skaito Kalėdų Seneliui rašytus laiškus, nes jai pačiai vaikai laiškų nerašo – mažai kas žino apie jos egzistavimą. Vis dėlto susitikę su Besmegene mažieji stebi ją veriančiu žvilgsniu ir jei tarp mažųjų taip pat būna „besmegenių“, jie labai apsidžiaugia ją sutikę: „Visad pasilabinam, apsikabinam su savo „broliais.“

Nė vieno vaiko neišskiria

Su visais vaikais Besmegenė, kaip pati sako, bendrauja nuoširdžiai – kaip lygus su lygiu, kaip draugas su draugu.

„Besmegenei visi vaikai yra lygūs ir vienodi, neišskiriu nė vieno. Žinoma, yra vaikų su specialiaisiais poreikiais, tuomet turime prie jų poreikių priderinti šventinę programą, bet tikrai neatsisakau vesti šventės „kitokiems“ vaikams. Jie džiaugiasi ir myli besąlygiškai“, – sako Besmegenė.

Ji teigia pastebinti, kad tolerancijos šiais laikais mūsų visuomenėje tikrai daugiau, nei buvo prieš kokius penkerius metus.

„Kitokie“ vaikai jau nebėra izoliuojami ir kažkur uždaromi, jie auga, žaidžia kartu su kitais vaikais, todėl pasaulis tikrai tampa tolerantiškesnis“, – džiaugiasi ji.

„Kitokie“ vaikai jau nebėra izoliuojami ir kažkur uždaromi, jie auga, žaidžia kartu su kitais vaikais, todėl pasaulis tikrai tampa tolerantiškesnis.

O ko pati Besmegenė labiausiai laukia per Kalėdas? Svarbiausia jai buvimas kartu ir dauuug sniego!

„Dar Besmegenė norėtų nuvykt į visų Besmegenių tėvynę – į Šiaurės ašigalį“, – nusišypso ji ir tuoj pat surimtėjusi sako, kad buvo prigauta 15min žurnalistės visai nepasiruošusi atsakymo į šį klausimą. Mat apie jokią materialią dovaną ji nė nepagalvojusi.

Nesukgalvos.lt/Rasos Strauzaitės– Barauskienės archyvo nuotr./Besmegenė
Nesukgalvos.lt/Rasos Strauzaitės– Barauskienės archyvo nuotr./Besmegenė

„Pildau kitų svajones, kuriu džiaugsmą, dovanoju geras emocijas ir esu laiminga, jog galiu duoti, o ne gauti. Štai greitai vyksime į Alytų pildyti Vakario svajonės – padovanosim jam dovaną, apie kurią jis svajoja. O tai jau bus dovana ir man, nes kuo daugiau gyvenu, tuo daugiau suprantu, jog duoti yra kur kas daugiau, negu gauti. Patikėkit, jausmas tikrai geras!“ – sako Besmegenė.

Jai dar neteko sutikti Kalėdų senelių ar bobučių – dabar darbuojasi Besmegenė tik su Kalėdų Seneliu, tačiau mielai talkintų ir Kalėdų bobutei.

„Tiesa, ta bobutė turėtų būti tokia pat „ryški“ kaip Kalėdų Senelis, ir, be abejo, – tikra. Besmegenė vertina profesionalumą, tikrumą, nuoširdumą, originalumą, išskirtinumą, tad tokiomis savybėmis turėtų pasižymėti ir Kalėdų bobutė“, – teigia Besmegenė.

Beje, vaikų darželyje jai teko sutikti mergaitę, apsirengusią nykštukės kostiumą. „Kai jos paklausiau, ar tu šiandien esi nykštukė? Ji atsakė, jog ji yra Kalėdų Senelis!“ – kartą nutikusiu įvykiu pasidalijo ji.

Vaidmenį reikėjo prisijaukinti

Kai Besmegenė perskaito visus laiškus, o laikas iki Kalėdų nustoja tiksėti, nes šventė įžengia į visų namus, kai ji pasikabina kostiumą ant pakabos ir tampa tiesiog aktore Rasa Strauzaite-Barauskiene, pagaliau ilsisi – bent jau keletą dienų bando tai padaryti. Kartais, kaip pripažįsta, jai sunkiai pavyksta tai padaryti, nes kasdienybėje yra labai veikli ir negali sėdėti bei nieko neveikti.

„Tad tuo laiku gimsta nauji personažai, nauji scenarijai, žodžiu kūrybinis procesas vyksta visu tempu“, – šypsosi Rasa.

Besmegenės personažas, anot jos, kitoks, nes dažniausiai tenka įkūnyti „teisingus“ personažus, o Besmegenė gali nukrypt „į lankas“, jai atleidžiama, jog ji ką nors pamiršta, sumaišo, ji gali gali kvailioti, šėlioti ir visiškai negalvoti, ką apie ją pamanys kiti.

„Besmegenę, kaip ir kiekvieną personažą, kaip ir kiekvieną vaidmenį, reikėjo prisijaukinti – iš pradžių galvoji, ieškai, kaip ji judės, kaip ji kalbės, o po kelių pasirodymų Besmegenė ėmė ir įlindo į mane ir jau ji mane vedžioja, ji už mane kalba, ji galvoja ir kartais net pati stebiuosi, kaip padariau ar pasakiau tą ar aną, bet juk iš tikrųjų tai pasakiau ne aš, o Besmegenė! Tuo ir žavi aktorystė, kad savyje gali sutalpinti tiek daug jausmų ir „apgyvendinti“ tiek skirtingų personažų“, – teigia Rasa.

Per Kalėdas, anot jos, svarbiausia buvimas kartu su artimiausiais žmonėmis ir dėkingumas. Kalėdų laikotarpiu dar nuo pat vaikystės didelę reikšmę Rasa teikia Kūčių vakarienei – be jos Kalėdų tiesiog neįsivaizduoja.


Mes lygūs“ – specialus žurnalistės Kristinos Aržuolaitienės, 2017 m. gavusios „Žiniasklaidos balso“ apdovanojimą Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose, projektas. Jis skaitytojams atskleis temas, kurios visuomenėje skatina lygybę: nepriklausomai nuo lyties, pasirinktos profesijos, seksualinės orientacijos, odos spalvos, socialinės padėties, religijos ar kitų veiksnių, visi esame lygūs.

Galite pasiūlyti kitą projekto pašnekovą? Rašykite el. paštu k.aksamitaite@15min.lt.

Visus projekto tekstus rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius