Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sekso po 50-ies nėra? Yra ir dar koks: jaunimas galėtų pavydėti!

Seksas po 50-ies yra apipintas paplitusiais mitais ir klaidingais įsitikinimais. Tad kuo verta tikėti, o kuo ne?
Seksas vyresniame amžiuje
Seksas vyresniame amžiuje / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma The Healthy, iš filmų, socialinės žiniasklaidos ir televizijos vaizdų galima pamanyti, kad seksas skirtas tik dvidešimt kelerių metų žmonėms, tačiau toks požiūris yra labai toli nuo tiesos. Sekso klausimas vidutiniame ir vėlesniame amžiuje yra kupinas painiavos ir dezinformacijos. Štai su kokiais mitais verta atsisveikinti:

Mitas:

Po tam tikro amžiaus žmonės mažai domisi seksu.

Faktas:

50 metų ir vyresnių žmonių seksualinis pasitenkinimas labiau priklauso nuo bendros santykių kokybės nei jaunesnių porų. Mičigano universiteto nacionalinės apklausos apie sveiką senėjimą duomenimis, apklausus 65-80 metų suaugusiuosius, beveik trys iš keturių vyresnių suaugusiųjų (73 proc.) nurodė, kad yra patenkinti savo seksualiniu gyvenimu.

Mitas:

Vyrai senstant praranda gebėjimą pasiekti erekciją.

Faktas:

Senėjimas pats savaime nėra erekcijos sutrikimų priežastis. Tačiau mažėjantis hormonų kiekis lemia tam tikrus pokyčius. Vyrui gali prireikti daugiau fizinės stimuliacijos, kad susijaudintų, ir jo erekcija gali būti ne tokia tvirta kaip jaunystėje, tačiau seksas ne mažiau malonus.

Mitas:

Emociniai ir psichologiniai veiksniai lemia moters nesidomėjimą seksu vidutiniame amžiuje ir vėliau.

Faktas:

Fiziniai veiksniai gali būti dar svarbesni. Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos duomenimis, hormonų pokyčiai menopauzės metu gali turėti įtakos moters seksualiniam atsakui. Mažas estrogenų kiekis gali sukelti makšties sausumą, dėl to sekso metu jaučiamas diskomfortas.

O kai kurioms moterims mažesnis testosterono kiekis gali reikšti energijos trūkumą ir silpnesnį lytinį potraukį. Kitos moterys pastebi, kad po menopauzės jų susidomėjimas seksu padidėja iš dalies dėl pasikeitusio testosterono ir estrogeno bei progesterono santykio.

Mitas:

Masturbacija mažina jūsų gebėjimą mėgautis seksu su partneriu.

Faktas:

Masturbacija gali padidinti seksualinį malonumą tiek su partneriu, tiek be jo. Moterims ji padeda išlaikyti makšties audinius drėgnus ir elastingus ir padidina hormonų kiekį, kuris skatina lytinį potraukį, teigia Nacionalinis moterų sveikatos tinklas. Vyrams tai padeda palaikyti erekciją.

Mitas:

Vyro negalėjimas pasiekti erekcijos greičiausiai yra emocinės problemos pasekmė.

Faktas:

Iš tikrųjų daugumą erekcijos sunkumų sukelia fizinės priežastys, pavyzdžiui, kraujotakos sutrikimai, prostatos sutrikimai ir šalutinis poveikis, susijęs su tam tikrais vaistais.

Mitas:

Vidutinio ir vyresnio amžiaus poros, kurios reguliariai nesimyli, praranda susidomėjimą seksu ar vienas kitu.

Faktas:

Kai vyresnio amžiaus poros neturi reguliaraus sekso, dažnai taip nutinka dėl to, kad vienas iš partnerių serga arba turi negalią.

Žinoma, tiesa, kad seksas su amžiumi neišliks visiškai toks pat. Tačiau vykstantys pokyčiai nėra vien tik neigiami. Kai moteriai praeina menopauzė ir jos nebekamuoja baimė pastoti, daugeliui porų lengviau atsipalaiduoti ir laukti mylėjimosi. O partneriai, išėję į pensiją arba dirbantys tik puse etato, dažnai turi daugiau laiko ir energijos vienas kitam, mylėjimuisi ir kitai bendrai veiklai.

Be to, jau gerai pažįstate savo ir partnerio kūną, tikėtina, kad atsikratėte bet kokių seksualinių draudimų, o jūsų seksualinis pasitikėjimas ir patirtis tikriausiai lemia geresnį seksą jums abiem. Ne mažiau svarbu ir tai, kad seksas gali būti emociškai labiau patenkinantis, nes dabar jį mažiau lemia hormonai, o daugiau noras dalytis savimi su žmogumi, kuris jus myli. Seksas po 50-ies gali būti retesnis, tačiau daugelis mano, kad jis teikia didesnį pasitenkinimą nei bet kada anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius