Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: vyrai ir moterys negali būti tik draugais

Šia tema išsakyta daug prieštaringų nuomonių ir teiginių. Vieni visuomet tvirtins, kad moterys ir vyrai negali būti draugiški vienas kitam be seksualinės potekstės, kiti griežtai puls prieštaraus – visos situacijos skirtingos ir negalima jų mauti ant vieno kurpalio. Tačiau Viskonsino universitete atliktas tyrimas lyg ir bando sudėlioti taškus virš „i“.
Jis ir Ji
Jis ir Ji / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Draugystė

„Draugystė – tai intriguojantys santykiai, ypač žvelgiant iš evoliucijos perspektyvos“, – teigia dr. April Bleske-Rechek. Tyrime dalyvavo 88 draugų poros, kurios buvo apklaustos pagal sudarytą specialų klausimyną. Proceso metu jos buvo išskirtos ir kiekvienas asmuo turėjo nurodyti, kiek jam patrauklus draugas ar draugė. Kadangi tyrėjai taip pat siekė visiško anonimiškumo, draugų poros, kad rezultatai būtų kuo tikslesni, negalėjo kalbėtis apie savo atsakymus.

Taigi staigmena! Pasirodo, vyrai priešingos lyties draugėms jautė kur kas didesnį fizinį ir seksualinį potraukį nei pačios moterys. Taip pat jie pervertino demonstruojamus moterų jausmus, galvodami, kad šios jaučia tą patį, ką ir jie.

Kitoje dalyje buvo atskleista, kaip į draugystę žvelgia jaunesni (18–23 metų) ir vidutinio amžiaus (27–55 metų) tyrimo dalyviai. Dauguma jų buvo įsipareigoję arba vedę. Dalyvių buvo paprašyta įvardyti naudą ir privalumus, kuriuos teikia draugystė su priešingos lyties asmeniu, ir visa tai įvertinti remiantis dabartiniais romantiškais ryšiais, kuriuos šie puoselėja.

Santykius užmezgę abiejų amžiaus grupių tyrimo dalyviai priešingos lyties draugams jautė menkesnį potraukį nei palyginti vieniši vyrai. Neįsipareigojusios moterys taip pat pademonstravo nuosaikų susidomėjimą, neperžengiantį jokių ribų. Beje, išsiaiškinta, kad vidutinio amžiaus vyrai ir moterys, kurie puoselėjo romantiškus jausmus priešingos lyties draugams, iš savo santuokos ar įpareigojančių santykių negaudavo to, ko troško.

„Tai įdomiausia tyrimo dalis“, – sako dr. A. Bleske-Rechek. Gali būti, kad moterys ir vyrai, kurie nėra patenkinti romantiškais savo santykiais, atsigręžia į savo bičiulius ar užmezga naujas draugystes. Tikėtina ir atvirkštinė situacija – susidomėjimas „tik“ draugais išbalansuoja santuoką ir t. t. Todėl mokslininkė ruošiasi ir toliau nagrinėti vyro ir moters santykius iš įvairių perspektyvų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius