Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterys ugniagesės buvo atleistos už tai, kad pastojo – teko grąžinti į darbą

Dvi moterys ugniagesės, kurios buvo atleistos iš darbo vien dėl to, kad pastojo, buvo sugrąžintos į darbą Ganos nacionalinėje priešgaisrinėje tarnyboje.
Teisėjo plaktukas
Teisėjo plaktukas / cardplayer.com nuotr

Kaip rašo CNN, moterų advokatas CNN aiškino, kad toks teismo sprendimas yra teisinės valstybės ir žmogaus teisių Vakarų Afrikos šalyje pergalė.

Pirmadienį moterys sugrąžintos į darbą, praėjus mėnesiui, kai šį atvejį aprašė CNN. Thelma Hammond ir Grace Fosu dėl nėštumo buvo atleistos atitinkamai 2013 m. birželį ir 2014 m. rugsėjį. Jos esą pažeidė dešimtmečius nusistovėjusią taisyklę, kad moterys ugniagesės negali pastoti per pirmus trejus darbo metus.

2017 m. rudenį šios dvi moterys kreipėsi į teismą ir tapo pirmosiomis Ganoje laimėjusiomis bylą dėl lytinės diskriminacijos.

Akros aukščiausiojo teismo Žmogaus teisių skyriaus teisininkai teigė, kad ugniagesės argumentavo tuo, jog jėgų reikalaujančios pratybos per pirmuosius trejus darbo metus galėtų „neigiamai paveikti tiek vaisių, tiek motinas“. Tačiau tokia argumentacija esą neįtikino.

2018 m. pavasarį, praėjus beveik metams, teisėjas Anthony Yeloahas paskelbė reglamentą, priimtą 1963-iaisiais, „iš esmės diskriminuojančiu, neteisingu ir neteisėtu“.

Savo nutarime teisėjas teigė, kad šių moterų atleidimas yra „nepagrįstas, institucinis puolimas dėl jų pagrindinių žmogaus teisių – teisės į darbą ir laisvės būti nediskriminuojamoms“.

Teisėjas teigė, kad moterys „turi teisę pačios pasirinkti, kada pastoti“, ir nurodė, kad Fosu ir Hammond privalo būti grąžintos į darbą, joms turi būti išmokėti atlyginimai ir premijos, kurių neteko dėl neteisėto atleidimo, ir kiekvienai moteriai privalo būti skirtos kompensacijos po 9000 dolerių už patirtus nepatogumus, atleidus jas iš darbo.

Vis dėlto, nepaisant tokio teismo sprendimo praėjusiais metais ir nesėkmingo apeliacinio skundo sausio mėnesį, Priešgaisrinė tarnyba neskubėjo grąžinti jų į darbą ar mokėti joms kompensacijų.

„Teismas nusprendė, kad jos privalo būti grąžintos į darbą. Mes pasiekėme abipusį susitarimą“, – tikino tarnybos atstovas spaudai Ellisas Okoe.

Neaišku, kiek moterų iki jų nukentėjo dėl tokio teisinio reguliavimo ir neteko darbo, kai pastojo.

E.Okoe teigimu, laikotarpis, draudžiantis nėštumą pradėjus dirbti, buvo sutrumpintas nuo trejų iki vienerių metų.

Žmogaus teisių gynėjai, šį laimėjimą vertina kaip žmogaus teisių ir teisinės valstybės pergalę.

CNN gavo patvirtinimą, kad Fosu ir Hammond pagaliau grįžo į darbą.

„Man tai yra didelis džiaugsmas. Aš pernelyg susijaudinusi... Mano pirmoji diena yra tikrai puiki, ir dėkoju už tai Dievui“, – sakė Hammond.

„Dėkoju Dievui už tai, kaip jis mums padėjo“, – paantrino Fosu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius