Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujų metų iššūkis: kaip praleisti mažiau laiko „mirkstant“ socialiniuose tinkluose?

„Kaip norėčiau pailsėti nuo ekranų! Deja, bet tada turėčiau keisti darbą arba visą laiką atostogauti.“ Tokie ir panašūs pokalbiai tarp kolegų šiais laikais labai dažni.
Detoksikacija nuo socialinių tinklų
Detoksikacija nuo socialinių tinklų / Unsplash nuotr.

Iš tiesų dauguma mūsų dieną pradedame nuo telefono ir naršymo po internetą. Neretai taip dieną ir užbaigiame: jau gulėdami lovoje „dar dešimt minučių“, kurios virsta pusvalandžiu ar net valanda, pranarštome žiūrėdami neaišku ką „TikTok'e“ ar „Instagram'e“.

Juokas juokais, tačiau neretai telefoną nešamės net ir ten, kur be jo galėtume išsiversti puikiausiai. Pvz., vonios kambarė ar virtuvėlę, kur pietaujame. Telefonas mus lydi net ir sportuojant, apsiperkant, laukiant išsikviesto „Bolt“ ir... Tiesą sakant, beveik visada.

Nieko nepadarysi, jei domėtis naujienomis socialinėje žiniasklaidoje, taigi, ir naršyti internete reikia, nes toks jūsų darbas. Tačiau labai dažnai tai veikla, kuri nieko naudingo mums neduoda. O kartais net ir priešingai atneša daug nusivylimo ir kitų žlugdančių jausmų.

Įvairūs tyrimai rodo, kad ypač neigiamai mus veikia nuolatinis naršymas po socialinius tinklus. Taip, tai leidžia jausti „pulsą“, „gyvenimą“. Tačiau ar tikrai tai, ką matome „Reels“, „Story“, skaitome „Post“ yra gyvenimas?

Apie tai susimąstę žmonės vis dažniau pasiryžta iššūkiui, kuris paprastai vadinamas socialinės žiniasklaidos detoksikacija. Apie atsitraukimą nuo socialinių tinklų pastaraisiais metais pranešė daug žymių žmonių, pvz., Selena Gomez, Lizzo ir kiti.

Portalas „The Greatest“ pateikia keletą ženklų, kurie rodo, kad galbūt savo kasdienoje per daug laiko skiriate socialiniams tinklams.

Suprasti akimirksniu

  • Keletas ženklų, rodančių, kad laikas atsitraukti nuo telefono:
  • Jaučiatės „mažiau nei“. Reikia atsijungti, jei naršymas po socialinius tinklus jums sukelia norą lygintis, taip pat pavydą, nesaugumo jausmą.
  • Jaučiate didesnį nerimą. Jei peržiūrėję „Facebook“, „Instagram“ ir kitų savo programėlių pranešimus jaučiate susierzinimą ir nerimą, o gal net baimę, įsiūtį, metas suklusti.
  • Sutriko miegas. Jei „dar 10 minučių“ lovoje virsta valanda jūsų miego sąskaita, tai nėra gerai.
  • Negalite nustoti tikrinti telefono.
  • Erzinate draugus ir šeimos narius. Atkreipkite dėmesį: galbūt sulaukiat pastabų, kad nuolat kažką fotografuojate, dalinatės savo gyvenimo vaizdeliais telefone ir stebite, ką ten veikia kiti, užuot išgirdę, ką jums per vakarienę savo vyras/žmona? Socialinė žiniasklaida neturėtų būti svarbesnė už tikrąjį jūsų gyvenimą.


Jei apsidairytumėte, pamatytumėte, jog tai pabandę yra ir nemažai jūsų kolegų ar artimųjų. Visgi, ne visiems pasiseka. Nuo ko pradėti ir ką daryti, kad pasiryžimas savaitgalį ar ilgesnį laiką pagyventi be naršymo socialiniuose tinkluose? Atsakymas į šį klausimą prasideda nuo kito klausimo, rašo „Good Housekeeping“.

Pirmiausia jums reikia sąžiningai sau atsakyti, kodėl jums reikia tokios detoksikacijos. „Apmąstykite savo įpročius ir įvertinkite, kaip socialinė žiniasklaida verčia jus jaustis ir kaip ji veikia jūsų gyvenimą“, – sako Catherine Price, knygos „Kaip išsiskirti su telefonu“ autorė ir organizacijos „Screen/Life Balance“ (Ekranas / Gyvenimo balansas) įkūrėja.

Pasak jos, klausimai, kuriuos turėtumėte sau užduoti, yra šie:

  • Ar tai neigiamai veikia jūsų psichinę savijautą?
  • Kaip tai veikia jūsų produktyvumą ir kūrybiškumą?
  • Ar naršymas atima laiką iš veiklos, kuri jus daro laimingus?
  • Galbūt nuolatinis naršymas neigiamai veikia ir fizinę jūsų sveikatą?

Pasak C.Price, nėra nieko blogo leisti laiką socialinėje žiniasklaidoje. Tačiau svarbu tai daryti tikslingai ir sąmoningai. Jei atsakydami į ankstesnius klausimus pajusite, kad toks laiko leidimas neigiamai veikia jus ir jūsų gyvenimą, vadinasi, atėjo laikas padaryti pertrauką. Kokia ji bus, spręsti jums. Pradėti galima nuo trumpo laiko, tarkime, savaitgalio. Jei turite noro ir galimybių – savaitės, mėnesio.

„Kai kuriems žmonėms lengviau tai padaryti, kai įsivardina, jog tai – iššūkis ar eksperimentas. Kitiems – kai kažkas kartu taip pat daro“, – knygoje rašo C.Price ir siūlo pasižymėti keletą patarimų, kurie galbūt pravers, vienu iš Naujųjų metų tikslų įsivardinus detoksikaciją nuo socialinių tinklų.

Unsplash nuotr./Socialiniai tinklai
Unsplash nuotr./Socialiniai tinklai

Ištrinkite socialinės medijos programėles

Pradėkite nuo to, kad ištrinsite turimas ir dažniausiai naudojamas programėles. Galite pabandyti 12 valandų – tiek laiko išbraukite socialinę žiniasklaidą iš savo telefono. Pažiūrėkite, kokį poveikį jums tai daro, kokias mintis, jausmus iššaukia. Kai pusės paros eksperimentas baigsis, galėsite nuspręsti, ar pratęsti detoksikaciją ilgesnį laiką.

Darykite tai ne vienas

Nesvarbu, ar jūsų tikslas yra sulieknėti, numesti svorio, ar mažiau laiko praleisti socialinėje žiniasklaidoje – jei kartu su jumis tai darys kitas žmogus, abiems bus lengviau. Todėl tikrai verta į tokią detoksikaciją nerti su draugu, kolega ar šeimos nariu, su kuriuo galėsite aptarti, kaip sekasi, pasiplanuoti, ką daryti, o ko – ne. „Tarkime, vieną savaitę ketinate palikti telefoną namie, kai einate tvarkyti ne darbo reikalų. Pasibaigus savaitei susisiekite su detoksikacijos bičiuliu ir aptarkite, kaip jums ir jam sekėsi. „Kai turėsite draugą, į kurį galėsite atsiremti, labiau tikėtina, kad laikysitės savo tikslo, arba atvirkščiai – mažiau nusivilsite, jei tikslo nepasieksite, sako knygos „The Power of Off“ autorė“, – psichologė Nancy Colier.

Jaelynn Castillo/ Unsplash nuotr./Priklausomybė nuo ekranų
Jaelynn Castillo/ Unsplash nuotr./Priklausomybė nuo ekranų

Nustatykite, kokias programėles naudojate dažniausiai

Atsisiųskite tokią programėlę kaip „Moment“ (galima naudoti „iOS“ ir „Android“), kuri padės suskirstyti, kiek laiko praleidžiate naudodamiesi programėlėmis. Jei esate „iPhone“ naudotojas, tikriausiai jau esate susipažinęs su savo įrenginyje integruota funkcija „Ekrano laikas“. Užuot žvelgę į savo dienos vidurkį, kuriame atsižvelgiama į el. pašto ir kitų su darbu susijusių telefonų naudojimą, patikrinkite savo dažniausiai naudojamų programėlių sąrašą ir pažiūrėkite, kiek laiko skiriate konkrečioms socialinės žiniasklaidos programėlėms.

Pasikalbėkite su šeimos nariais ir artimiausiais draugais

Kai kuriais atžvilgiais artimiausi žmonės jus pažįsta geriau nei jūs pats save. Paklauskite artimųjų, ką jie pastebėjo apie jūsų santykius su telefonu. Galbūt sužinosite, kad nesąmoningai perėmėte kai kurias blogas tendencijas, pavyzdžiui, tikrinate telefoną pokalbio viduryje arba rašote žinutes prie vakarienės stalo. „Daugelis suaugusiųjų man yra sakę, kad labiausiai susimąstyti juos privertė, kai išgirdo, ką apie jų telefono naudojimo įpročius kalba vaikai“, – sakė C.Price.

Apjuoskite telefoną gumele

Šis paprastas triukas gali padėti nustoti beprasmiškai imti prietaisą. „Kai griebiatės telefono, dabar yra fizinė kliūtis, kuri sekundę išjudina jus iš autopiloto režimo ir paskatina susimąstyti apie tai, ką darote, – sako C.Price.

Unsplash nuotr./Moteris naršo internete prieš miegą
Unsplash nuotr./Moteris naršo internete prieš miegą

Nustatykite, kada jūsų telefonas eis „miegoti“

Pasakykite sau, kad po tam tikros valandos (pvz., 21 val.) telefonas keliauja į įkrovimo stotelę ir neveikia iki kitos dienos. Patariame, telefoną krauti ne miegamajame arba bent jau toliau nuo naktinio. Kuo mažiau prie jos prieisite, tuo mažiau tikėtina, kad iki paryčių tyrinėsite socialinę žiniasklaidą.

Įsigykite tikrą žadintuvą

Dažnas mūsų pabundame nuo telefone esančio žadintuvo signalo. Todėl natūraliai į rankas pirmiausia paimame telefoną ir, deja, bet nebeatsitraukiame. „Dienos pradžioje reikėtų sutelkti dėmesį į ketinimus („Ką noriu šiandien pasiekti?“), o dienos pabaigoje – į apmąstymus („Kaip šiandien sekėsi? Kaip rytoj gali būti geriau?“), sako psichoterapeutės. Kai telefonas rankose atsiduria vos tik pabudus, labiau tikėtina, kad praleisite šią akimirką ir iškart pradėsite naršyti ir domėtis ne savo, bet kitų gyvenimu ir tikslais.

Nustatykite programėlių laiko apribojimus

Jei naudojimasis socialine žiniasklaida labai trukdo jūsų produktyvumui, bet jūs negalite tam atsispirti, apsvarstykite tokią programėlę kaip „Freedom“. Joje galite nustatyti laiko blokus, kuriais norite, kad programėlė blokuotų socialinės žiniasklaidos programėles, ir netgi įjungti „užrakintą režimą“, kuris neleis jums atšaukti šių laiko apribojimų, kad ir kaip prašytumėte.

Patraukite programėles nuo pagrindinio ekrano

Labiau tikėtina, kad spustelėsite socialinės žiniasklaidos piktogramas, kai jos bus pagrindiniame ekrane. Socialinės žiniasklaidos programėles sudėjus į atskirą aplanką, reikės atlikti vieną papildomą žingsnį, kad jas pasiektumėte, o tai gali padėti sumažinti beprasmiškų paspaudimų skaičių.

Shutterstock nuotr./Meditacija
Shutterstock nuotr./Meditacija

Medituokite

Meditacija ne tik padeda valdyti stresą ir geriau miegoti, bet ir padeda atidžiau stebėti, ką darote, įskaitant tai, kaip naudojatės socialine žiniasklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius