-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepavyksta užmegzti naujų santykių: kaip įveikti baimę ir vėl įsimylėti?

Santykių griūtis arba skyrybos – visada skausminga vidinė krizė. Tačiau praeina šiek tiek laiko ir gyvenimas vėl ima tekėti sena vaga. Mums ir vėl norisi artimo žmogaus šalia, tačiau vis nesiseka užmegzti naujų santykių.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Meilė ir prisirišimas – nepaprastai svarbūs jausmai vaikystėje. Dėl saugaus ryšio su mama ar kitu artimu žmogumi mes įgauname užtikrintume ir pasitikėjimo savimi.

Tačiau ir suaugusiam žmogui reikia meilės. Tik ne tokios, kokią ją bandoma pavaizduoti romanuose ar melodramose. Aistros, kančios ir „aš be tavęs negaliu“ – tai labiau priklausomybės nuo santykių iliustracija. Tikra meilė yra gilus ryšys, susijęs su priėmimu, palaikymu ir pripažinimu. Abipusiu! Nepavyksta tokios meilės atrasti? Galbūt trukdo šie dalykai, svarsto portalas goodhouse.ru.

Suartėjimo baimė

Gali būti, kad santykiams pasiekus tam tikrą ribą, jūs pradedate jausti nerimą ar netgi paniką ir karštligiškai ieškote argumentų, kodėl šiuo metu negalite suartėti. Tačiau, kai partneris pradeda skųstis, kad negali iki jūsų prasibraukti, nes atsitrenkia sieną, jūs nuoširdžiai nesuprantate, apie ką jis kalba. Jums ramiau, kai išlieka distancija, nes suartėjimas – visada rizika.

Deja, jeigu mes nepasiruošę vienas kitam parodyti savo silpnųjų pusių, baimių ir abejonių, meilei vietos nėra. Taigi suartėjimo baimė susijusi su baime, kad kitas žmogus jus pamatys netobulą.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Savivertė

Ar dažnai apie tai pagalvojate: „Mano charakteris pernelyg sunkus, kad mane mylėtų“ arba „turiu tiek trūkumų – kam gi patiksiu?“ Kitaip tariant, jūs šventai tikite, kad esate menkesnis už kitus ir kad jūsų trūkumų neįmanoma ištaisyti.

Natūralu, kad tokia nuostata trukdo artimiems santykiams: net jeigu žmogui nuoširdžiai patiksite, jūs nepatikėsite ir nuolat įtarinėsite, kad jam iš jūsų reikia kažko daugiau.

Nesavarankiškumas

Jūsų poreikis turėti mylintį partnerį toks stiprus, kad jį atbaidote. Greičiausiai jūs nesate tikri, kad galite išgyventi savarankiškai, jums labai reikia globos, „tvirto peties“, patikimo užnugario.

Kitaip tariant, jūs taip nepasitikite savo vidiniais resursais, kad jums reikia „maitinimo“ iš šalies. Dažniausiai taip jaučiasi žmonės, kuriuos vaikystėje labai daug kritikavo, negyrė už savarankiškumą ir bandė įteigti, kad viskuo pasirūpins partneris.

Jūs taip nepasitikite savo vidiniais resursais, kad jums reikia „maitinimo“ iš šalies.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

Nepasitikėjimas

Jūs nesąmoningai laukiate, kad žmogus, su kuriuo susitikinėjate, jus apgaus arba, vos pasitaikius pirmai progai, paliks. Tai irgi linkėjimai iš vaikystės: jeigu suaugusieji nuolat nepaisė jūsų poreikių, apskritai nesidomėjo jūsų nuomone, natūralu, kad jūs neturite pagrindo pasitikėti aplinkiniais.

Šiuo atveju svarbi ir ankstesnių santykių patirtis: jeigu buvo apgavysčių, neištikimybė, panašių dalykų lauksite ir naujuose santykiuose.

Priklausomybė

Esate įpratę patys rūpintis kitais, o ne kad jumis rūpintųsi. Jūs įdėmiai stebite visus savo partnerio nuotaikos niuansus, tačiau slepiate nuo jo savo nepasitenkinimą. Stengiatės, kad visiems visur būtų gerai, bet kur gi jūs?

Panašu, kad tėvai jums skirdavo dėmesio tik tuo atveju, kai jūs būdavote „geras“ vaikas, arba vertė jus būti atsakingu už jų emocinę savijautą.

Nėra kada!

Jūs norite atrasti naują meilę, bet ši užduotis visada atsiduria svarbių reikalų sąrašo pabaigoje. Vaikai, tėvai, darbas ir kitos pareigos, pomėgiai, sportas – nėra kada turėti santykius! Ypač akivaizdu tai pasidaro su amžiumi.

Gali būti, kad užpildydami gyvenimą tokia gausybe įvykių, jūs tiesiog vengiate artimo ryšio.

Jaunystėje kažkodėl tam užtekdavo ir laiko, ir jėgų, tačiau šiandien rasti vietos naujiems santykiams gyvenime tikrai sudėtinga. Juk jūs jau žinote, kiek laiko ir jėgų tai pareikalautų. Deja, nors būti labai užimtu žmogumi šiais laikais yra norma, nereiškia, kad tai gerai! Gali būti, kad užpildydami gyvenimą tokia gausybe įvykių, jūs tiesiog vengiate artimo ryšio.

Perfekcionizmas

Jūs turite tikslų ir labai apgalvotą sąrašą, kokiomis savybėmis turėtų būti apdovanotas jūsų svajonių partneris. Deja, jo kaip nėra, taip nėra, o jūs ir toliau laikotės įsikibę savo vargiai įgyvendinamo plano surasti idealų partnerį. Patikėkite, joks tikras, gyvas žmogus su savo privalumais ir trūkumais niekada neatitiks jūsų susigalvoto trafareto.

Kontrolės baimė

Rimtai pamilti – tai reiškia į savo vidinę erdvę savanoriškai įsileisti kitą žmogų. O tai pavojinga: kas žino, kaip jis pasinaudos šia galimybe, ar nenorės vis daugiau ir daugiau, ar neužims visos erdvės? Kai kurie taip bijo prarasti save ir būti pasisavinti kitų, kad niekada sau neleidžia sukurti gilesnio santykio nei paprasta draugystė.

Ar tai apie jus?

  • Jūs nuolat užimtas. Jūsų gyvenime tiek daug reikalų, darbų, užduočių ir susitikimų, kad artimiems santykiams tiesiog nėra vietos. Kai tik atsiranda šiek tiek laisvo laiko, jūs iš karto sugalvojate, kuo jį užpildyti. Suprantama, kitų arti neprisileidžiate – juk jūs labai užimti. Jausti, kas vyksta jūsų viduje, taip pat nėra laiko.
  • Jūs labai pozityvus žmogus. Visada esate geros nuotaikos, energingas ir niekada dėl nieko nenuliūstate. Bent jau stengiatės to neparodyti kitiems. Artimi santykiai jums sukelia pavojaus pojūtį, kadangi reikės parodyti kitam, kad esate pažeidžiami, ir pamatyti kito pažeidžiamumą, o tai jums kelia baimę.
  • Esate puikus patarėjas ir atidus klausytojas. Visi giminaičiai ir bičiuliai žino, kad gali tikėtis jūsų palaikymo. Jūs taip įpratote palaikyti kitus ir paisyti jų poreikių, kad nematote prasmės paisyti savųjų ir kartais paprašyti kitų palaikymo. Tarsi sąmoningai nukreipiate dėmesį nuo savęs – tokiu būdu, susitelkdami į kitų problemas, jūs tarsi susikuriate sau skydą, už kurio galite saugiau pasislėpti.
  • Visada atrodote nepriekaištingai. Kuo tobulesni atrodote aplinkiniams, tuo mažiau šansų jiems pamatyti jūsų silpnybes ar trūkumus – ir tuo labiau jie baiminasi prie jūsų prisiartinti. Tai galima palyginti su kai kurių visiškai nekenksmingų vabzdžių spalvine gama, rėkiančia: „Nė nebandyk prie manęs lįsti.“
  • Turite daugybę skirtingų kaukių. Su tėvais, draugais, kolegomis, atostogų metu arba per pasimatymą jūs elgiatės visiškai skirtingai. Jeigu kas paklaustų, kaip atrodo jūsų tikrasis „aš“, greičiausiai negalėtumėte atsakyti, kadangi įpratote dalį savęs nuolat slėpti ir prisitaikyti prie aplinkybių ar kitų nuomonės. Tai galima pavadinti Marilyn Monroe sindromu: visi aplink tvirtino, kaip gerai ją pažinojo, tačiau tiesa buvo ta, kad ji jautėsi vieniša ir niekieno nesuprasta.
  • Turite griežtus principus. Stengiatės nekeisti savo nuomonės – jeigu jau kartą nusprendėte, taip ir bus. Toks principingumas taip pat gali tapti nesąmoningai sukurta kliūtimi išlaikyti saugią distanciją su kitais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius