Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nombeko Augustė turi patarimą patiriantiems patyčias: reikia pamilti save, nors tai ir yra sunkus darbas

Televizijos projektuose „X faktorius“ ir „Lietuvos balsas“ sužibėjusi ir toliau sėkmingai karjerą tęsianti dainininkė Nombeko Augustė kartu su žinomumu, viešumu gavo ir daugybę neigiamų, pašaipių komentarų. Tačiau dar vaikystėje dėl patirtų išgyvenimų užsigrūdinusi mergina rado sprendimą ir čia.
Nombeko Augustė turi patarimą patiriantiems patyčias: reikia pamilti save, nors tai ir yra sunkus darbas
Nombeko Augustė turi patarimą patiriantiems patyčias: reikia pamilti save, nors tai ir yra sunkus darbas / Partnerio nuotr.

20-metė mergina su aplinkinių patyčiomis susidūrė dar vaikystėje. Visoje mokykloje ji buvo vienintelė mulatė, tad užgauliojimų susilaukdavo tiesiog dėl savo odos spalvos.

„Mokykla buvo pirmoji socialinė aplinka, kur patyriau patyčias. Vertinant dabar, manau, kad vaikai tyčiojosi tiesiog dėl smagumo, nenorėdami blogo“, – teigia dainininkė.

Tačiau supratusi, kad tokia situacija tęstis negali, mergina labai greitai sugalvojo priemonių, kurios puikiai suveikė.

„Stengdavausi ignoruoti patyčias, tačiau iš pradžių tikrai ne visada pavykdavo. Buvau karštakošis vaikas – tiesiog rodydavau liežuvį tam, kuris kažką man einant mokyklos koridoriumi surikdavo. Taip pat būdavo, kad tokioje situacijoje atsisukdavau ir pamojuodavau. Ir tai heiteriams labai nepatiko“, – atvirauja Nombeko Augustė.

Būtent su mokyklos laikais susijusi istorija ir apie jos mylimiausią priešą. Anot merginos, nuo tada, kai ji tik įžengė pro jos mokyklos duris, vienas moksleivis nuolat iš jos šaipydavosi.

„Tik tada, kai tai prasidėjo, jam pavykdavo pasiekti savo tikslą, mane suerzinti, kartais apsižodžiuodavome. Tačiau vėliau pradėjau taikyti kitokią taktiką – į išreikštą kritiką atsakiau šypsena. Jis dar kažką bandė daryti, tačiau galiausiai pralaimėjo – pradėjo su manimi sveikintis, elgtis pagarbiai. Jis kokius trejus metus stengėsi įžeisti, bet tuomet tiesiog nusprendė pereiti į kitą pusę“, – prisimena atlikėja.

Partnerio nuotr./Nombeko Augustė turi patarimą patiriantiems patyčias: reikia pamilti save, nors tai ir yra sunkus darbas
Partnerio nuotr./Nombeko Augustė turi patarimą patiriantiems patyčias: reikia pamilti save, nors tai ir yra sunkus darbas

Išmoktomis gyvenimiškomis pamokomis ji dalinasi prisidėdama prie prekinio ženklo „Sprite“ pasaulinės iniciatyvos „I Love You Hater“, kurios metu skatinama į skaudžią kritiką reaguoti ne pykčiu, o pozityvumu. Kaip teigia pati dainininkė, visa tai galima pritaikyti ne tik mokyklose, bet ir interneto platybėse.

„Kadangi tuo metu, kai mokiausi, dar nebuvo itin populiarus internetas, tai su neigiamais komentarais, dažniausiai – dėl odos spalvos, susidurdavau realiame gyvenime. Kai internetas tapo populiaresnis, pradėjau kelti nuotraukas į socialinius tinklus, atsirasdavo ir neigiamų komentarų. Kai patekau į „X faktorių“, atsidūriau viešumoje, šių komentarų pradėjo daugėti, bet, nors ir buvo labai nesmagu, manęs jie nesustabdė toliau atkakliai siekti savo tikslų“, – pasakoja mergina.

Anot jos, anoniminiai komentarai yra patys pikčiausi ir blogiausi, nes juk lengva kritikuoti, šaipytis, užgaulioti, kai kiti nežino, kas esi. Be to, juk kai nežinai, kas rašo, negali nieko ir atgal pasakyti.

„Tie komentarai galbūt atsiranda ir dėl to, kad dalis tų žmonių turi nepilnavertiškumo kompleksą. Nors atrodo, kad kartais į kritiką norisi atsikirsti, paprasčiau tiesiog užblokuoti komentatoriaus profilį. Anksčiau dar veldavausi į diskusijas, bet galiausiai pagalvojau, kad gal geriau nesivarginsiu“, – atvirauja dainininkė.

Tiesa, absoliutinti visų atvejų negalima – visi žmonės yra skirtingi: vieni pasidalina išgyvenimais su savo aplinka, kiti, sulaukę neigiamų komentarų, užsisklendžia savyje. Tačiau mergina turi ir vieną patarimą visiems.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad tai tikrai kažkada pasibaigs. Reikia pamilti save, nors tai ir sunkus darbas – jei tu pats gerai jautiesi dėl savo išvaizdos, pomėgių ir pasaulėžiūros, tavęs neturėtų paveikti aplinkiniai“, – pataria Nombeko Augustė.

„Sprite“ – drąsus prekės ženklas, kuris tiki, kad galime įveikti patyčias ir nepagarbų bendravimą išlikdami savimi ir palaikydami vieni kitus. Reaguodami ne pykčiu, o pozityvumu. Atsakydami: „Myliu tave, heiteri“. Juk kiekvieno mūsų išskirtinumas – vertybė, užkoduota mūsų DNR.

„Sprite“ inicijuoto renginio metu garsūs Lietuvos žmonės pakvietė atkreipti dėmesį į vis skaudesnę patyčių internete problemą. Savo patirtimi apie sulauktą kritiką skaitmeninėje erdvėje dalijosi šokėjas Naglis Bierancas, sportininkė ir laidų vedėja Dalia Belickaitė, tinklaraštininkė Laura Judickaitė, dainininkai Alen Chicco ir Nombeko Augustė Khotseng.

„Sprite“ kviečia išlikti žvaliems ir apie internete patirtas patyčias kalbėti drąsiau ir garsiau ne tik visuomenėje žinomus žmones, bet ir visus, kurie susiduria su šia problema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius