-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Norite būti gerbiama asmenybė? Įsidėmėkite esminius dalykus

Šiuolaikinės visuomenės paradoksas – prieinamos informacijos gausa, perviršis užgesina smalsumą, ieškojimą. Viskas dėl to, kad žmonės mokosi atskirti naudingą ir reikalingą informaciją nuo antraeilės. O kad būtumėte tas lyderis, kuris įkvepia, kuriuo seka, reikia žinoti kelis dalykus.
Skaitykite knygas!
Skaitykite knygas! / 123RF.com nuotr.

Mokykitės formuluoti mintis

Sugebėjimas sklandžiai kalbėti padės pašnekovui išgirsti jūsų požiūrį ir netgi perduoti emocinius išgyvenimus. Žinodami terminų, kurie dažnai vartojami jūsų aplinkoje, reikšmę, jūs jausitės laisviau ir patogiau. Mokykitės kalbėti. Viešai – irgi.

Pažvelkite į pasaulį iš kitos pusės

Esminės etiketo ir NLP (neurolingvistinio programavimo) taisyklės turėtų tapti jūsų atrama. NLP išmokys jus žvelgti į pasaulį pašnekovo akimis – taip geriau suprasite jo elgesio motyvus. Savo pagarbiu požiūriu ir santykiu į žmones jūs sukuriate veidrodinę reakciją, todėl aplinkiniai nesąmoningai siekia jus mėgdžioti, jumis sekti.

Rodykite smalsumą, domėjimąsi

Nenoras skaityti daugiau kaip tris sakinius ir ilgų tekstų vengimas iškreipia informacijos priėmimą. Supraskite, kad pasaulis daugiabriaunis. Jūs galite svarstyti apie problemą tik tada, kai perskaitysite bent kelis nepriklausomus šaltinius ir padarysite savo išvadas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Interneto etiketas: ar reikia atsakyti į vadovo laišką vidurnaktį?

Neteiskite kitų

Net to nenorėdami santykius galite įbrukti į stereotipinių situacijų rėmus. Užuot kitiems klijavę etiketes „kvailys“, „gobšuolis“, „paranojikas“, geriau pasistenkite ramiai ir kryptingai kurti santykius. Žvelkite į gerąsias kito žmogaus puses, apeliuokite į jas ir matykite daugiau gėrio.

Būkite užkrečiamas pavyzdys

Anglų patarlė sako: „Neauklėk vaikų, jie vis tiek bus panašūs į tave. Auklėk save!“ Bet kuriuo atveju vaikas vis tiek kartos suaugusiųjų elgesį, įpročius, manieras. Geriau tobulinkite save – tada ir vaikas pradės elgtis kitaip.

Beje, tai tinka ir suaugusiesiems. Nesiveržkite keisti kitų žmonių – keiskite tik save ir viskas pamažu stebuklingai ims keistis.

Tegu jus įkvepia grožis

Bet kokia meno rūšis vysto vaizdinį mąstymą ir atmintį. Ir, žinoma, mus nukreipia grožio ir gėrio linkme. Išsilavinusiam žmogui reikėtų žinoti pasaulio literatūros, muzikos, filmo, dailės šedevrus, kurių idėjos aktualios iki pat šių dienų. Domėkitės, semkite grožį kibirais!

Atgaivinkite savo žinias

Taip, mokykloje buvote prikimšti žinių ir gebėjimų. Tačiau daug kas pasimiršta. Neleiskite iš atminties išnykti daugybos lentelei, atnaujinkite geografijos žinias, savo šalies istorijos puslapius. Ką jau kalbėti apie gimtosios kalbos taisyklingą rašybą…

Duokite priesaiką Hipokratui

Jei pastebėsite nelaimę ir nukentėjusįjį, būtinai iškvieskite greitąją pagalbą. Tačiau kol ji atvyks, mokėkite suteikti pirmąją pagalbą: gaivinti skenduolį, praradusį sąmonę žmogų, užspringusį, išmokite padėti, kai žmogui lūžęs kaulas ar jis stipriai kraujuoja (tarkim, sužeista koja ar ranka).

Kovokite už savo ir kitų teises

Įstatymai reguliuoja santykius visuomenėje, todėl juos žinoti tikrai reikėtų. Konkrečioms situacijoms spręsti galite kreiptis į teisininką, tačiau kasdienybėje žinokite elementariausias savo teises: kaip vairuotojo, darbuotojo, pirkėjo, paslaugos gavėjo ir pan. Jūs neturite būti auka. Padėkite ir kitiems, silpnesniems, kurie to negali padaryti.

Sąrašą galite papildyti ir savo pastebėjimais, nes gyvenimas kupinas netikėtumų. Todėl nesustokite, kai pasiekiate vieną tikslą, tobulinkite save, švieskitės, šiandien būkite geresni nei vakar. Ir taip – kasdien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius