-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Noriu išsiskirti, bet jaučiu baimę...“ Santykių ekspertų komentaras

Ką daryti, jei jaučiama baimė neleidžia tvirtai ryžtis skyryboms? Į portalo Ji24.lt skaitytojos klausimą atsako santykių ekspertai.
Išblėsusi meilė
Išblėsusi meilė / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Meilė Santykiai

Sveiki,

Su vaikinu draugaujame apie ketverius metus, santykiai jau gerokai atvėso... Noriu išsiskirti, tačiau jaučiu baimę, net pati nežinau, kodėl tvyro kažkokia įtampa. Kaip elgtis tokiomis aplinkybėmis, kai nori išsiskirti, bet negali?


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

skyrybos nėra malonus procesas ir nereikia tikėtis, kad jis tokiu kada nors taps. Mažai būna porų, kurios abipusiai prieina prie bendro sprendimo, kad jiems ne pakeliui ir išsiskiria draugiškai. Paprastai tokių porų santykiai būna palyginti šilti, tai yra, juos sieja draugystė.

Bandymas bėgti nuo sprendimo tikintis, kad ateis laikas, kuomet taps lengviau, niekur neveda. Geriausiu atveju moteris pradeda nesąmoningai ar sąmoningai bjauriai elgtis su vyru, kad šis pats nuspręstų skirtis ir jai nereikėtų priimti sprendimo ar jaustis kaltai. Atrodytų, kad taip paprasčiau, bet toks „paprastumas“ dažnai kainuoja daug nervų, konfliktų ir mažai ramybės.

Gyvenimas ar draugystė su netinkamu žmogumi yra betikslis. Žinoma, jei norisi tiesiog gyventi su kažkuo ar padraugauti nekuriant ilgalaikių santykių ir neplanuojant šeimos, toks sprendimas gali būti viena ar kita prasme tinkamas. Tačiau jei tikslas visgi yra ilgalaikiai santykiai ir šeima, netgi žalinga gaišti laiką su žmogumi, su kuriuo nėra bendrų ateities planų. Į moters gyvenimą labai retai ateina kitas vyras, juo labiau tinkamas, tol, kol ji yra santykiuose.

Yra rizika, kad kitas pasirodęs vyras taps Jums savotišku pabėgimu nuo esamų netenkinančių santykių ir vėl užlipsite ant to pačio grėblio. Jei puoselėjate viltį sutikti ką nors tol, kol esate su šiuo daugu, geriau pirma išsiskirkite arba praneškite draugui, kad susitikinėjate su kitais. Abu žmonės poroje turėtų būti nuolat informuojami apie pasikeitimus iš partnerio pusės. Uždarumas, slapukavimai, neišsakymai, kaip kas iš tikro jaučiasi, šaldo santykius ir tolina partnerius vienas nuo kito. Atviri, nuoširdūs pokalbiai yra viena iš profilaktikos priemonių išvengti atitolimo ir atšalimo vienas kito atžvilgiu bei laiku spręsti problemas, kurios santykiuose atsiranda nuolat.

Santykiai iki vestuvių yra santykiai be įsipareigojimų ir abu partneriai yra laisvi bet kada pasitraukti. Ar tai būtų tiesiog padraugavimas, ar bandymas kurti šeimą, tol, kol nėra santuokos, abu žmonės yra laisvi išeiti ir ieškoti toliau.

„Shuterstock“ nuotr./Sudaužyta širdis
„Shuterstock“ nuotr./Sudaužyta širdis

Moterys dažnai bijo skyrybų dėl to, kad jaučiasi kažką skolingos arba daug investavusios į santykius ir nenori paleisti savo investicijų. Nėra tikslinga investuoti į santykius, kurių perspektyvos nematote. Jei investavote – teks išmokti pamoką ir nekartoti jos ateityje. Taip pat Jūs nesate nieko skolinga savo draugui. Jei planavote ilgalaikius santykius – judu bandėtės vienas kitą ir Jūs priėjote prie sprendimo, kad šis vyras Jums netinka. Jei tiesiog draugavote vardan draugystės, ji ir turėjo kažkada baigtis, kadangi ilgalaikių planų tame nebuvo. Daug porų pradeda santykius patys nežinodami, ko iš jų nori, nekalbant jau apie tai, kad jie net neturi esminių žinių, kaip pasirinkti tinkamą žmogų ir kaip teisingai kurti santykius, kad šie išliktų tvirti ir gyvybingi. Šių santykių pabaiga gali būti Jums puikia perspektyva pradėti domėtis santykių žiniomis ir daryti naujas išvadas.

Ketveri metai neturėtų būti tas laikas, per kurį šeimą kuriančios poros santykiai atšala. Gali būti, kad buvote tiesiog netinkami vienas kitam arba pastatėte santykius ant labai netvirto pagrindo – aistros, susižavėjimo, bėgimo nuo vienatvės jausmo. Gali būti ir taip, kad abu padarėte esminių klaidų, kurias Jūs vėl kartosite sekančiuose santykiuose. Atkreipkite į tai dėmesį, jei ateityje planuojate kurti šeimą su kitu vyru.

Vienatvės baimė yra dar viena iš pagrindinių priežasčių, dėl ko moterys lieka su netinkamu vyru. Deja, nėra kito pasirinkimo, kaip tik žengti žingsnį ir nerti į nežinomybę. Žmonės pripranta net prie savo įsisenėjusių ligų bei neskuba pasveikti – toks didelis yra psichikos prisirišimas prie situacijos tokios, kokia yra, kad tik nereikėtų nieko keisti.

Moterys dažnai bijo skyrybų dėl to, kad jaučiasi kažką skolingos arba daug investavusios į santykius ir nenori paleisti savo investicijų.

Pasitelkite draugų bei artimų žmonių pagalbą ir palaikymą. Tik pasirinkite tuos žmones, kurie, žinote, kad palaikys Jus. Jei labai sunku žengti žingsnį, gali tekti apsilankyti pas psichologą, kaučingo trenerį ar kitą specialistą, galintį padėti surasti jėgų tai padaryti. Toks specialistas taip pat padės pamatyti, kas iš tikro trukdo išsiskirti bei kur situaciją matote sudėtingesnę, nei ji yra.

Pati galite padaryti tokį pratimą. Išrašykite tai, kas Jus laiko santykiuose – teigiamus santykių aspektus (yra žmogus šalia, kartais malonu pabendrauti...) ir taip pat išrašykite teigiamus skyrybų aspektus (galimybė sutikti sau tinkamą žmogų, laisvė toliau planuotis savo gyvenimą). Įsivertinkite balais kiekvieną – tiek, ką gautumėte likdama santykiuose, tiek išeidama iš jų. Sulyginusi balų sumas gausite aiškesnį savo situacijos įvertinimą.

Tą patį galite padaryti ir su neigiamais santykių bei skyrybų aspektais – matysite, ar yra skirtumas tarp surinktų balų. Turėkite galvoje, kad skyrybų neigiamus aspektus tik įsivaizduojate ir greičiausiai sutirštinate spalvas, kadangi mūsų psichika linkusi įsivaizduoti situacijas sudėtingesnes, nei jos yra.  Nebūtinai šis pratimas duos efektą, padėsiantį žengti galutinį žingsnį. Gali būti, kad baimė likti vienai, kaltės jausmas prieš draugą ar kiti trukdžiai yra labai stiprūs arba esate depresinėje būsenoje ir nematote jokių perspektyvų savo gyvenime, jei išeisite iš santykių. Tokiu atveju geriausia susirasti specialistą ir padirbėti su šiais klausimais prieš sprendžiant santykių klausimą.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius