Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo kokių žmonių gyvenime patariama atsiriboti

Kartais bendraujant su žmogumi atrodo, kad jis mūsų atžvilgiu nusiteikęs geranoriškai, tačiau tiek bendravimo metu, tiek po jo jaučiame didelį psichologinį diskomfortą. Ką tai mums sako ir kodėl psichologai pataria nuo tokių žmonių laikytis atokiau, aiškina myjane.ru.
Draugės
Draugės / Vida Press nuotr.

Jūsų laiko valgytojai

Tarp jų gali būti mūsų šeimos narių, draugų, kaimynų ar tiesiog pažįstamų. Visi jie reikalauja dėmesio sau. Pavyzdžiui, labai mėgsta skųstis, pilstyti iš tuščio į kiaurą, bando perkelti ant mūsų pečių savo problemas, net jeigu jie galėtų jas išspręsti patys.

Pastebėję, kad žmogus taip elgiasi, keletą kartų atsisakykite su juo bendrauti ar jam padėti prisidengdami, kad esate užimti. Jeigu tai artimi giminaičiai, kuriam laikui galima tiesiog išjungti telefoną. Tai padės su jais sukurti distanciją ir jie rečiau įkyrės.

Nuolat besiskundžiantys

Jie tiesiog vagia jūsų laiką. Jie nuolat nepatenkinti gyvenimu ir linkę kaltinti dėl savo problemų artimuosius, kolegas, valdžią, tik ne save. Jeigu pradėsite su jais bendrauti, anksčiau ir vėliau taip pat sulauksite pretenzijų. Todėl geriau iš anksto nuo jų atsiriboti arba pokalbio metu stengtis temą pakreipti kita linkme.

Mėgstantys kritikuoti

Tam tikrais atvejais kritika naudinga, ji padeda mums tobulėti. Tačiau jeigu žmogus „važiuoja“ ant mūsų beveik nuolatos, be to, nelabai korektiškai (pavyzdžiui, „tu nevykusiai apsirengusi“, „kas čia per varnų lizdas ant tavo galvos“), geriau jo venkite. Atminkite: jeigu žmogus linki jums gero, jis gali pasakyti savo nuomonę, bet tai padarys taip, kad jūsų neįžeistų.

Pikta kritika yra bandymas, jus įskaudinant ir pažeminant, įrodyti, kad jis geresnis už jus. Šiuo atveju galimi du variantai – arba paprašykite susilaikyti nuo kritikos jūsų atžvilgiu, arba nutraukite santykius.

Linkę į negatyvų mąstymą

Jie viską mato tamsiomis spalvomis, nuolat yra prislėgti ir suirzę, beveik niekada nebūna geros nuotaikos. Jeigu tokio žmogaus paklausite, kodėl jis liūdnas, gausite atsakymą, kad nėra priežasties linksmintis. Žinoma, gali būti priežastis, kodėl žmogus taip jaučiasi. Pavyzdžiui, praeityje jam teko „nudegti“, todėl dabar viską vertina labai atsargiai. Tačiau kodėl jūs turite kentėti kartu su juo? Nebent ir jums prie širdies niūri nuotaika.

Nemokantys susivaldyti

Visi gyvenime esame patyrę sunkių periodų. Tačiau vieni kilusias problemas pasilieka sau, o kiti „išlieja“ jas aplinkiniams. Taigi, jeigu jūsų pašnekovas turėjo nemalonią situaciją, su kuria jūs nesusiję, bet nei iš šio, nei iš to jus aprėkė, pagalvokite, ar jums reikia tokių santykių. Išsakykite, kaip dėl to jaučiatės, ir paprašykite jo mokytis valdyti savo emocijas. Jeigu jis nepadarys išvadų ir ateityje elgsis taip pat, nustatykite distanciją.

Fotolia.com nuotr./Toksiški santykiai
Fotolia.com nuotr./Toksiški santykiai

Nesugebantys jausti

Pasidalinote su žmogumi savo problemomis, o jis net nesureagavo? Ne tik nepasiūlė pagalbos, bet ir nepalaikė žodžiais? Gali būti, kad susidūrėte su narcizu, sociopatu ar tiesiog empatijos neturinčiu žmogumi. Jeigu jums svarbu gauti atjautą, iš šio žmogaus viso to nesulauksite. Norite su juo ir toliau bendrauti – susitaikykite, kad jis toks bus visada.

Manipuliatoriai

Yra žmonių, kurie neįsivaizduoja santykių be asmeninės naudos. Jiems svarbu naudotis resursais, kuriuos jūs turite, – pavyzdžiui, skolintis iš jūsų pinigų arba prašyti kitokios pagalbos. Tačiau patys savo resursais nesidalija – iš jų galima tikėtis tik minimalaus grįžtamojo ryšio.

Pavyzdžiui, jūs savaitę prižiūrėjote draugės šunį, kol ji atostogavo, o už tai gavote dovanų tik mažytį šokoladuką. Jeigu jūs paprašysite kokios nors pagalbos, greičiausiai, toks žmogus atsisakys. O jeigu nebeleisite jam naudotis savo resursais, netrukus šis žmogus dings iš jūsų gyvenimo.

Melagiai ir nepatikimi žmonės

Jeigu žmogus jums meluoja, slepia nuo jūsų svarbius dalykus, netesi duotų pažadų, ateityje tai gali baigtis dideliais nemalonumais. Jis gali palikti jus pačiu atsakingiausiu momentu. Pasitikėti žmonėmis, kurie gali jus apgauti, tiesiog negalima. Taigi darykite išvadas jau po pirmo melo ir venkite bendrauti su tokiais žmonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius