Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizacijos kultūra: 12 dalykų, kurie svarbūs bet kurioje įmonėje

„Viena svarbiausių sričių versle yra organizacijos kultūra. Variantų daugybė, bet labiausiai noriu atkreipti dėmesį į 12 elementų, kurie, manau, labai svarbūs bet kurioje įmonėje“, – sako Kauno jaunimo mokyklos direktorius, psichologas Tomas Lagūnavičius.
Darbas biure
Darbas biure / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Motyvacija Biuras

1. Disciplina. Tai tam tikra nustatyta tvarka ir taisyklės. Jos nerašytos – žodinės. Bet visi darbuotojai jas gerai žino ir sąžiningai laikosi.

2. Kuo organizacija gali labiausiai iš kitų išsiskirti? Reikia atrasti naujų paslaugų ar produktų, kurių neteikia kiti. Tai turi būti vienas iš prioritetų.

3. Darbas poromis. Komandinis darbas nėra toks svarbus, kiek svarbus darbas poromis. Kai vienas kitą palaiko sudėtingose situacijose. Tai ypač svarbu kūrybiniame darbe.

4. „Darbinių“ porų laisvalaikis. Kai 3–4 poros kartu leidžia savaitgalius, pramogauja. Tai sutvirtina santykius ir darniau sekasi dirbti darbe.

5. Asmeninis meistriškumo kultas. Visi organizacijos darbuotojai nuolat siekia asmeninio meistriškumo – kelia kvalifikaciją.

6. Retkarčiais organizuojamos įmonės šventės. Kelis kartus per metus visiems organizacijos darbuotojams svarbu kartu atsipalaiduoti, atsipūsti. Labai tinkama laisvalaikio praleidimo forma – teminiai vakarėliai.

7. Bendri aprangos aksesuarai. Vienodi aprangos akcentai (pvz., kaklaraiščiai, sagės, marškinėliai...), kuriuos dėvi visi darbuotojai, tai tarsi įmonės logotipas – tos organizacijos „veidas“.

123RF.com nuotr./Jei norime pasiekti tikslą, svarbu ne tik mintys, bet ir konkretūs darbai
123RF.com nuotr./Jei norime pasiekti tikslą, svarbu ne tik mintys, bet ir konkretūs darbai

8. Bendri neverbaliniai ženklai. Keli bendri gestai, kuriuos supranta tik tos organizacijos darbuotojai ir daro juos išskirtinius, sutelkia, sukuria bendrystės jausmą, vienija.

9. Būtina skaičiuoti kiekvieno žmogaus indėlį darbe. Ir nuolat vertinti rezultatus. Visi turi žinoti apie savo ir kitų pasiekimus. Tai motyvuoja siekti geresnių rezultatų, efektyviau dirbti.

10. Reitingavimas. Visi asmeniniai rezultatai turi būti registruoti ir paviešinti. Kiekvienas darbuotojas turi aiškiai žinoti savo vietą komandoje. Nes tik tada komanda stipri, kai stiprūs visi jos nariai.

11. Žmogiškieji ištekliai. Kuriant organizacijos įvaizdį, stiprinant jos komandą reikia išlaikyti išskirtinę visų darbuotojų išvaizdą. Tai sukuria nematerialią pridėtinę įmonės vertę. Ji yra labai patraukli klientams, padeda daugiau jų pritraukti.

12. Garbės kodeksas. Nerašytos organizacijos taisyklės, visiems žinomi tabu, kurių negalima peržengti, disciplinuoja ir drausmina kolektyvą. Vienija žmones kaip komandos narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius