Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagrindinis veiksnys, dėl kurio dažniausiai įvyksta skyrybos: tyrimo rezultatai gali nustebinti

Ne visiems santykiams lemta tapti ilgalaikiais. Nors skirtingos poros išsiskiria dėl skirtingų priežasčių, yra daug bendrų veiksnių, dėl kurių dažnai santykiuose kyla problemų. Jos gali būti susijusios su partnerio valia, pavyzdžiui, neištikimybė, o gali kilti dėl neišvengiamų aplinkybių, tokių kaip atstumas, t. y. gyvenimas skirtinguose miestuose ar net šalyse. Vis dėlto neseniai atliktas tyrimas atskleidė vieną svarbiausių daugumos skyrybų priežasčių, rašo bestlifeonline.com.
Pora nesutaria
Pora nesutaria / 123RF.com nuotr.

Santykiai visada yra iššūkis – iš dalies todėl, kad yra daugybė veiksnių, galinčių sutrukdyti jiems sėkmingai klostytis. Pavyzdžiui, praėjusiais metais mokslininkai nustatė, kad jeigu partneriai dėl tam tikrų objektyvių priežasčių daug laiko turi praleisti atskirai, tai gali sugriauti santykius. Žurnale „Frontiers in Psychology“ paskelbto tyrimo duomenimis, po šešių gyvenimo atskirai mėnesių daugumoje porų jausmai atšąla.

Dar viena apklausa parodė, kad žmonės gali išsiskirti dėl tokio paprasto ir nereikšmingo dalyko, kaip valgymo įpročiai. Apklausus 2 tūkst. amerikiečių, kas trečias respondentas teigė, kad jeigu jo partneris valgytų per daug nesveiko maisto, jų santykiai nutrūktų.
O štai naujausi tyrimai parodė problemą, kuri santykiuose sukelia bene didžiausią įtampą.

2021 m. žurnale „Evolutionary Psychology“ paskelbtas tyrimas, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti, kokie veiksniai dažniausiai sukelia įtampą poros santykiuose. Tyrimą atlikę mokslininkai analizavo daugiau kaip 1400 dalyvių iš Kinijos ir Graikijos gyvenimo poroje patirtį.

Tiriamieji turėjo atsakyti į 70 klausimų, susijusių su įvairiomis problemomis, kurios gali kilti artimuose santykiuose. Tyrėjai atrinko 13 dažniausių veiksnių, kuriuos vardijo respondentai, tačiau, jų teigimu, dažniausia problema – perdėtas prisirišimas. Ją nurodė net 30 proc. respondentų. Taigi per didelis susitapatinimas su partneriu, priklausomybė nuo jo, nesavarankiškumas laikomi neigiamu dalyku.

Susitapatinimas yra normali žmogaus reakcija, kylanti iš meilės ir prisirišimo, sako datingscout.com santykių ekspertas Chrisas Pleinesas. Tačiau labai lengva peržengti ribą ir tapti pernelyg prisirišusiu, o tai gali neigiamai paveikti partnerystę. „Dažniausiai sukibimas su partneriu santykiuose gali padaryti daugiau žalos nei duoti naudos. Pernelyg didelis prisirišimas tik atstumia partnerį“, – aiškina Ch.Pleinesas.

Greičiausiai taip yra todėl, kad per didelis prisirišimas signalizuoja apie kitas žmogaus problemas. „Daugumai žmonių pernelyg didelis prisirišimas yra pagrindinė santykių problema, nes jis gali reikšti nesaugumą, nepasitikėjimą ir nuolatinio patvirtinimo poreikį“, – sako santykių ekspertas ir mintDate.com įkūrėjas Gregas Flemmingas.

Pasak pažinčių ekspertės, „Samantha's Table Matchmaking“ įkūrėjos Samanthos Daniels, visi šie bruožai „labai nepatrauklūs pažinčių arenoje“ ir „santykiuose sukuria nelygybės pojūtį“.

Gali būti sunku palaikyti santykius su žmonėmis, kurie prie jūsų labai prisirišę.

23 proc. minėto praėjusių metų tyrimo dalyvių teigė, kad po prisirišimo kita dažniausia santykių problema, galinti pasibaigti skyrybomis, yra asmeninio laiko ir erdvės trūkumas. Deja, prisirišimas dažnai eina koja kojon su šiuo veiksniu. „Kai jūsų partneris yra prisirišęs prie jūsų, dažnai neturite daug laiko sau, nes jis nuolat reikalauja būti kartu“, – sako santykių ekspertė, „Eddins Counseling“ terapeutė Rachel Eddins.

Pasak R.Eddins, gali būti sunku palaikyti santykius ar draugystę su žmonėmis, kurie prie jūsų labai prisirišę, nes jie nuolat būna šalia. „Santykiai gali būti sveiki tik tuo atveju, jeigu juose užtenka erdvės pasirūpinti savimi ir savo individualiais poreikiais. Turint partnerį, kuris visada yra šalia, sunku mėgautis dalykais, kurie jums patinka“, – aiškina ji. Natūralu, pasak jos, kad tai santykiuose kelia daug problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius