Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio kalėjime bausmę atliekančios moterys pačios užsiaugina daržovių, uogų

Panevėžio kalėjime – daržininkystės sezono atidarymas. Atėjus pavasariui, bausmė įkalinimo įstaigoje atliekančios augina įvairių rūšių daigus ir eksperimentuoja su skirtingų veislių auginimu, specialiai įkurtoje „Žaliojoje oazėje“.
Daržininkystė Panevėžio moterų kalėjime
Daržininkystė Panevėžio moterų kalėjime / Živilės Večiorkutės / „Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Nuteistosios jau ne pirmus metus pačios užsiaugina daržovių, uogų, kuriomis maitinami ir už grotų kartu su mamomis augantys vaikai. Kai kurioms žemės ūkio darbų teko mokytis iš pagrindų, bet jau kurpia planus kaip tęs veiklą, išėjusios į laisvę.

Daržininkystė – atsipalaidavimas

Panevėžio kalėjime, „Žaliojoje oazėje“, nuteistosios randa vidinę ramybę, tarpusavyje dalinasi savo sukauptomis žiniomis, kaip tinkamai auginti skirtingus augalus.

Pasak bausmę Panevėžio kalėjime atliekančios Daivos, daržininkystės dėka, ji užsimiršta, jog yra nelaisvėje.

„Bausmę atlieku jau metus. O kalėjime esantis daržas – stebuklinga vieta, nes sodindama, augindama daržoves galiu pajusti vidinę ramybę. Su moterimis eksperimentuojame, mokomės atsakingumo, kantrybės, o aktyviai augindamos įvairius augalus – ugdome gebėjimą rūpintis jais, puošti savo aplinką. Net neįsivaizduoju, ką reiktų veikti, jei nebūtų šios vietos“, – teigė Daiva.

Savo kolegei antrino taip pat bausmę Panevėžio kalėjime atliekanti Dalia. Moteris tik stebėjosi, kad ne visos nuteistosios nori prisijungti prie sodininkystės.

„Panevėžio kalėjime bausmę atlieku nelabai seniai, bet jau spėjau susipažinti su kolegėmis, kurios užsiima sodininkyste. Kol kas mūsų daržininkių grupelė maža. Kitos nelabai noriai jungiasi į šią veiklą arba neturi gal tam gebėjimų. Dirbdamos čia, jaučiamės lyg būtume laisvėje“, – džiaugėsi suteikta galimybę užsiimti sodininkystę nuteistoji Dalia.

Kiekvienas aukštas turi po savo lysvę

„Žaliojoje oazėje“ yra sukurtos atskiros lysvės sodinimui. Kiekviena lysvė yra skirta kiekvienam Panevėžio kalėjimo aukštui. O kalėjimo pastatas yra trijų aukštų. Kiekviena lysvė turi atsakingą asmenį, kuris prižiūri, tvarko augalus, daržoves.

Anot nuteistosios Dalios, viską, kas yra užauginama „Žaliojoje oazėje“, išsidalinama tarpusavyje.

„Jau pasodinome ridikėlius, agurkus, pomidorus, špinatus. Stengiamės auginti ir vaistažoles, ir augalus, kuriais galėtume dalintis prie bendro arbatos puodelio. Džiugu, kai tokia veikla mus suvienija į vieną bendrą kumštį“, – kalbėjo Dalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius