Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasirodo, priešingybės netraukia – štai kodėl mums patinka į mus panašūs žmonės

Jei ieškote meilės, tikriausiai girdėjote frazę „priešingybės traukia“.
Pora
Pora / Fotolia nuotr.

Nepaisant to, kad romantinės komedijos laikosi idėjos, jog esame labiau linkę įsimylėti į žmogų, turintį visiškai priešingas savybes mūsiškėms – ir fakto, kad apie 80 procentų žmonių tiki, kad būtent taip ir yra – mokslinių įrodymų, patvirtinančių tokią teoriją, labai mažai.

Iš tiesų, labiau tikėtina, kad mus patrauks žmogus, fiziškai panašus į mus. Pasak St. Andrews tyrimo, mus traukia bruožai, kuriuos turėjo mūsų tėvai, kai mes gimėme, pavyzdžiui, akių spalva. Tikriausiai, taip yra todėl, kad matome juos kaip pirmuosius savo globėjus, ir teigiamus jausmus siejame su jų bruožais.

Be to, tyrimas, publikuotas žurnale „Psychological Science“, parodė, kad jei kažkas yra panašus į mus, labiau tikėtina, jog pasitikėsime tuo žmogumi.

Mes galime net nujausti, kad kažkas yra genetiškai panašus į mus. Tyrimas, publikuotas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“, parodė, kad sutuoktiniai yra linkę būti labiau genetiškai panašūs, nei atsitiktiniu būdu parinkti žmonės. Naujesnis tyrimas parodė, kad tokios pačios išvados galioja ir artimiems suaugusiems draugams.

Tačiau ne viskas sukasi vien apie išvaizdą. 1962-aisiais, psichologas Donnas Byrne‘as buvo vienas pirmųjų, tyrusių santykiuose esančių žmonių panašumus. Savo tyrime, publikuotame žurnale „Journal of Personality“, jis paprašė dalyvių atsakyti į klausimus apie savo požiūrį į tokias temas kaip atominiai ginklai. Po to, jie turėjo įvertinti kito (neegzistuojančio) žmogaus atsakymus.

Rezultatai parodė, kad žmones labiau traukė tie, kurių požiūris buvo panašus; ir kuo didesnis panašumas, tuo didesnis potraukis.

Vėlesni tyrimai, tokie kaip vienas Wellesley Koledžo Masačiusetse ir Kanzaso Universiteto tyrimas, parodė, kad panašiai mąstantys žmonės kartu praleidžia daugiau laiko, nei su tais, kurių požiūris skiriasi.

Tyrime dalyvavo 1523 poros – šiuo atveju tai žmonės, kartu sėdintys ir bendraujantys, nebūtinai romantiškai – jų paprašė užpildyti anketą apie savo asmenybės bruožus. Rezultatai parodė, kad porų panašumas siekė 86 procentus.

Vėlesniame tyrime dalyvavo neseniai susipažinusios poros. Po tyrimo, 23 procentai porų palaikė ryšį, ir šios poros turėjo labai daug bendro.

Praėjusiais metais tyrimas, publikuotas žurnale „Psychological science“ stebėjo, kaip žmonės elgiasi socialiniuose tinkluose, ir aptiko daugiau įrodymų, kad panašių asmenybių žmonės – remiantis „laikais“ ir naudojamus žodžius – buvo labiau linkę tapti draugais. O žmonės su daugiausiai panašumų buvo linkę tapti romantiniais partneriais.

Tačiau, tyrimas taip pat parodė, kad kuo ilgiau žmonės būna kartu, tuo labiau jų požiūris susitapatina su partnerio. Galbūt būtent todėl „ant popieriaus“ poros požiūris ir nuomonės yra labai panašūs.

Taigi, savo priešingybės paieškos nėra pats efektyviausias būdas susirasti partnerį. Moksliniai tyrimai parodo, kad priešingybės beveik niekada netraukia. Be to, jei tyrimai neklysta, jūs jau traukiate visus tinkamus žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius