Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poros pykčiai. Kaip jų išvengti?

Į klausimą atsako santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Poros pykčiai
Poros pykčiai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Ekspertas Pyktis

Sveiki. Su mergina draugaujame beveik 9 mėnesius, gyvename kartu. Ir labai dažnai pykstamės. Visų pykčių priežastis: man nesuprantami jos veiksmai, elgesys, nenoras niekada nusileisti, mano didelis nepasitikėjimas ja ir dažnas mano priekabiavimas prie jos veiksmų. Pykstantis būna, kad ji pradeda maivytis, tada aš pradedu rėkti ant jos arba ji tiesiog nieko nebesako: nusisuka ir nebešneka. Kad ir kaip susipykstame, apsiraminęs greitai jos atsiprašau, o ji niekada nesugeba to padaryti. Net jei būna neteisi, vis tiek drasko akis ir nenusileidžia, nuolat rodo principus...  Apskritai kalbant, mums būti kartu gera, bet tie nuolatiniai pykčiai mus abu jau veda iš proto... Kaip patartumėte pagerinti santykius? Sumažinti pykčius?

 

Sveiki,

Visų pirma sveikinu patekus į tikruosius santykių išbandymus. Kai du žmonės susieina į porą ir baigiasi „reklaminis“ periodas, atsiskleidžia tikrosios jų savybės, kurios su mažiau artimais žmonėmis dažnai neiškyla į paviršių. Poros santykių brandumas, tolerancija ir pagarba vienas kitam parodo ir abiejų partnerių, kaip atskirų individų, brandumą bei vidinę švarą. Artimi santykiai puikiai atskleidžia ir parodo žmogų bei vietas, kur jam reikia augti ir tobulėti. Komplikuoti santykiai - tobulos gyvenimo pamokos, kuriomis, daugelis, deja taip ir nepasinaudoja.

 

Pirma, dažniausiai daroma klaida, kuri niekur neveda yra partnerio kaltinimas už netikusį elgesį ir nenoras matyti savo indėlio į susidarančias situacijas. Dažniausiai besisukančios mintys tokiu atveju būna „jei tik jis/ji elgtųsi kitaip, viskas būtų gerai.“ Visa ar didesnė dalis atsakomybės už konfliktines situacijas perkeliama partneriui. Taip abu įsisuka į užburtą ratą, garsiai ar mintyse kaltindami partnerį ir laukdami jo/jos pastangų keistis, prarasdami visas galimybes iš tikrųjų įtakoti santykius.

 

Visų pirma pastebėkite, ar nedarote to paties. Savo klausime aprašėte ne tik jos, bet ir savo elgesį, trukdantį darniems santykiams ir tai yra puikus ir išties pagirtinas žingsnis pokyčių link. Šiaip ar taip, didesnė dalis problemų, jūsų matymu, yra iš jos pusės ir jei norėsite, kad jūsų santykiai gerėtų, šį požiūrį teks po truputį keisti. Pakeisti savo antrą pusę yra neįmanoma, bet padirbėti su savimi ir savo požiūriu – galima. Dabar judu turite puikias galimybes išmokti iš tikrųjų mylėti ir priimti vienas kitą.

Daug porų greičiau išsiskiria nei randa būdų, kaip perlipti per savo išdidumą, bandymą įrodyti savo tiesą bei išmoksta mylėti vienas kitą, kad ir kas nutiktų. Labai gerai nusistatyti sau aiškius prioritetus, kas svarbiau – partneris ir santykiai ar būti teisiems.

 

Rašote, kad jums nesuprantami jos veiksmai, tačiau jie ir neturi būti suprantami. Būtų naivu manyti, kad įmanoma iki galo suprati kitą žmogų. Artimuose santykiuose ypač dažnai tenka priimti savo antrąją pusę tokią, kokia ji yra, nors kartais jis ar ji, pagal mūsų įsitikinimus ir normas, elgiasi ar mąsto taip, tarsi būtų iš kitos planetos. Problemos prasideda tada, kai tas elgesys paliečia mūsų pačių žaizdas, sugriauna įsivaizdavimą, kaip turi ar neturi būti, peržengia susikurtas normas, kuriomis tikime ir t. t. Visa tai žmoguje išprovokuoja automatines reakcijas, kurių daugelis nesugeba sukontroliuoti. Tokios reakcijos paprastai būna nesąmoningos ir įsijungia kaip programa, surinkus reikiamą kodą. Norint iš jų išsilaisvinti, reikia pakankamai darbo ir sąmoningumo.  Bet pasistengus, viskas yra įmanoma.

 

Kartais, jei pora yra linkusi bendradarbiauti, iš užburto konfliktų rato galima išeiti pakankamai greitai. Paprastai, jei konfliktinės situacijos vyksta periodiškai, jose tampa pastebima tam tikra nuolat pasikartojanti veiksmų seka. Panašu, kad judviejų atveju yra kaip tik taip, nes kelis galimus variantus jūs parašėte klausime: „Pykstantis būna, kad ji pradeda maivytis, tada aš pradedu rėkti ant jos arba ji tiesiog nieko nebesako: nusisuka ir nebešneka”. Vienas iš metodų yra pakeisti nusistovėjusią veiksmų grandinę kažkuo nauju ir neįprastu, kas išjudintų visą situaciją iš mirties taško.

 

Pagalvokite, koks jūsų veiksmas konflikto metu partnerei būtų neįprastas ir netikėtas? Galbūt užuot pradėjęs rėkti galėtumėte išeiti į kitą kambarį ar kur atokiau ir nusiraminti. Kartais konfliktai turi netgi konkrečias vietas ir situacijas, kuriose dažniausiai vyksta – vakare žiūrint televizorių, važiuojant automobiliu, gaminant valgyti ir t. t. Jei pastebite tokią tendenciją, galite sąmoningai perkelti konfliktą į nestandartinę vietą – sustabdyti mašiną ir tęsti išlipus iš jos, nueiti į kitą kambarį. To gali užtekti, kad užuot atlikę nusistovėjusius vaidmenis, pažvelgtumėte į konflikto priežastį ir visą situaciją kitu kampu. Yra praktikoje išbandytų metodų, kai abu partneriai, pradėję pyktis, užsideda klouno nosį ar juokingus akinius ir bando toliau tęsti konfliktą. Paprastai viskas baigiasi kikenimu ir juoku, o konfliktas netenka buvusios energijos. Galbūt tai visai netiks judviejų porai, tačiau jei tikrai norite išspręsti turimą situaciją ir pagerinti santykius, neturite ko prarasti.

 

Konfliktai nekyla be priežasties. Jei pykstatės, vadinasi, buvo pažeisti kažkieno norai, vertybės, įsitikinimai ir pan. Būtų puiku, jei rastumėte galimybę pasikalbėti apie tai, geriausia dalyvaujant specialistui ar išmintingam žmogui, kuriuo abu pasitikite. Jei bandysite spręsti vieni, greičiausiai įsivelsite į dar vieną konfliktą. Išsiaiškinę tikrąsias konfliktų priežastis, kurios gal yra kur kas gilesnės nei įvardijate besipykdami, galėtumėte geriau suprasti vienas kitą ir dalies konfliktų išvengti tiesiog atsižvelgę į partnerio poreikius.

 

Tiesa ta, kad šiuo metu jūs mylite vienas kitą tik tada, kai kartu gerai, tačiau kai kažkur nesutinkate, meilė išgaruoja. Daug porų greičiau išsiskiria nei randa būdų, kaip perlipti per savo išdidumą, bandymą įrodyti savo tiesą bei išmoksta mylėti vienas kitą, kad ir kas nutiktų. Labai gerai nusistatyti sau aiškius prioritetus, kas svarbiau – partneris ir santykiai ar būti teisiems. Jei svarbiau įrodyti savo tiesą, santykiai yra pasmerkti žlugti.

 

Puiku, kad ieškote atsakymo ir mokotės iš turimos situacijos. Pakalbėkite su savo mergina ir pasiūlykite kartu padirbėti ties savo santykiais, galbūt apsilankyti pas specialistą ar viename kitame seminare, kad geriau suprastumėte, kas tarp jūsų vyksta. Dar geriau, jei pradėsite domėtis savęs, kaip asmenybės ugdymu bei tobulinimu ir pradėsite dirbti su savimi psichologinėmis technikomis ar užsiimsite meditacijomis, cigunu, dinaminėmis meditacijomis, įvairiomis kvėpavimo technikomis ir kt. Tai po truputį suteiks vidinio stabilumo, ramybės bei sugebėjimo nepasiduoti emocijoms ir lengviau suvaldyti konfliktines situacijas.

 

Tekstas Silvijos Mažuolienės

 

DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius