Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priežastys, kodėl norisi išlikti draugais su savo buvusiu

Daugeliui mūsų mintis likti draugais su savo buvusiu mylimuoju yra ganėtinai sunki, kiti – be to neįsivaizduoja tolimesnio savo gyvenimo. Romantiniai santykiai yra giliai asmeniškas dalykas, o, kaip parodė tyrimai, po išsiskyrimo mes patiriame kompleksišką gedulo, nerimo ir depresijos jausmą.
Susipykusi pora
Susipykusi pora / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Santykiai Meilė

Būtent dėl to daugelis psichologų ir santykių ekspertų rekomenduoja visą atsiradusį laisvą laiką po išsiskyrimo skirti sau: tam, kad atrastumėte save iš naujo ir išmoktumėte judėti į priekį.

Vis tik – kai kuriems draugiškų santykių palaikymas su savo buvusiu yra reikalingas perėjimo tarpsnio etapas, portalui „Psychology Today“ tikina psichologė Theresa E DiDonato.

Remdamasi Oaklando universitete atlikto tyrimo, kurio metu buvo apklausta 800 žmonių, rezultatais ji apžvelgia 7 priežastis, dėl kurių tam tikriems žmonėms išlieka noras palaikyti draugiškus santykius su savo buvusiu.

Tad kas gi motyvuoja juos nenutraukti santykių galutinai? Kokie žmonės labiau linkę po išsiskyrimo santykius palaikyti, o kokie – juos nutraukia nebegrįžtamai?

Bendravimą nutraukti trukdo sentimentalus ryšys. Kai kuriems žmonėms buvusio partnerio charakterio savybės net ir po išsiskyrimo atrodo pernelyg geros, kad būtų prarastos: tai gali būti jo/jos humoro jausmas, patikimumas, parama ar bendrai patirtas ir gyvenimą pakeitęs įvykis. Tyrimo dalyviai, kurie šią priežastį išskyrė kaip svarbiausią, buvo labiau linkę į negatyvius jausmus ir savigailą.

Bendravimą nutraukti trukdo gaunama nauda. Kai kurie su savo buvusiuoju bendrauja ir vis dar tikėdamiesi gauti iš jo/jos tam tikros naudos, kuri būdavo įprasta jiems draugaujant: galbūt buvęs partneris buvo turtingesnis, turėjo daugiau draugų ar gardžiau gamindavo valgyti. Tyrimo dalyviai, kurie šią priežastį išskyrė kaip svarbiausią, buvo įvardyti kaip „ekstravertai, mažiau sąžiningi ir nuolankūs“, taip pat šią priežastį kur kas dažniau įvardijo vyrai nei moterys.

Bendravimą nutraukti trukdo išlikę jausmai. Visiškai nutraukti romantinius santykius tikrai nėra lengva ir kai kurie asmenys su savo buvusiais lieka draugais vien dėl vis dar išlikusių jausmų. Apklausos dalyviai, pasirinkę šią priežastį, sakė vis dar svajojantys prarastą partnerį susigrąžinti, vis dar jį/ją mylintys ar tiesiog pasiilgstantys.

Bendravimą nutraukti trukdo bendra nuosavybė ar vaikai. Esant tam tikroms situacijoms, santykius su savo buvusiu visiškai nutraukti gali būti ir neįmanoma. Šią priežastį nurodę tyrimo dalyviai tikino bendravimo su savo buvusiu visiškai negalintys nutraukti dėl bendrų vaikų, gyvūnų, paskolų, nuosavybės ar darbo.

Bendraujama išgaravus nuoskaudoms. Seksualinė įtampa palaikant draugiškus santykius nėra problema, jei nėra jokio romantinio ryšio su buvusiuoju. Todėl daugeliui atrodo normalu bendrauti su savo buvusiu, jei pasikeitus situacijai ar praėjus kuriam laiko jam ar jai jau nebėra jokių išlikusių jausmų.

Bendravimą nutraukti trukdo bendri draugai. Išsiskyrimas jau ir taip pakankamai skaudus, kad po jo dar tektų prarasti ir kai kuriuos draugus. Šią priežastį tyrimo dalyviai įvardijo kaip dažniausią.

Bendravimą nutraukti trukdo seksas. Jei baigiasi santykiai ar turi baigtis ir seksas? Kai kuriems tyrimo dalyviams – ne. Net ir po išsiskyrimo jie retkarčiais palaikydavo seksualinius santykius su savo buvusiu. Vis tik šią priežastį vyrai nurodė dažniau nei moterys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius