-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Problema: labai pavydus vaikinas. Pataria santykių ekspertai

Į klausimą atsako Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Jis ir Ji
Jis ir Ji / Fotolia nuotr.

Draugauju su vaikinu pusę metų. Mūsų draugystė yra per atstumą, dažniausiai susitinkame tik savaitgaliais. Jis labai pavydus, dažnai išsigalvoja begales priežasčių konfliktams. Esu labai taikus žmogus, niekada ilgai nelaikau pykčio savyje, iškart atleidžiu, jei matau, kad mylimas žmogus gailisi, nerodau jokio pavydo.

O jis viską daro atvirkščiai: pavydi mano dėmesio net draugėms (neva aš jas myliu labiau nei jį), ilgai nenori bendrauti, jei porą valandų pavėluoju atrašyti į žinutę. Jam nepatinka spontaniškas mano elgesys... Tarp mūsų viskas būna gerai tik tada, jei būname kartu visą parą ir visą savo dėmesį sutelkiu vien tik į jį. Vos tenka pakalbėti su kuo nors, jis jau nepatenkintas sako: „Nejaugi bent kartais negali pabūti tik su manimi.“

Nejučiomis pradėjau po truputį jam nusileisti, tapau dėmesingesnė, dažniau rodau iniciatyvą susitikti. Tačiau jis tapo man abejingesnis... Net pradėjo priekaištauti, kad niekada nekeliu pavydo scenų, nekritikuoju, nieko nedraudžiu. O man visai nepatinka bėdų ieškoti ten, kur jų nėra. Bandėme daug kartų kalbėtis, bet nieko gera neišėjo. Labai myliu jį, nenoriu prarasti, bet nežinau, ką daryti...

Sveiki. Trumpas mūsų atsakymas būtų toks: „Bėkite iš šių santykių, kol nevėlu!“ Papasakosime, kodėl. Žinoma, sprendimą, kaip elgtis toliau, vis tiek teks priimti jums, o mes tik pasidalysime mintimis, kaip matome situaciją iš to, ką parašėte.

Labiausiai jūsų santykiuose, žvelgiant į ateitį, gąsdina tai, kad esate ta, kuri nusileidžia, nerodo blogų emocijų, apsimeta, kad viskas gerai, kai jis elgiasi taip, kaip jaučia, emocionaliai. Tokia dinamika yra absoliučiai priešinga sveikiems poros santykiams. Sveikoje, harmoningoje poroje moteris turi privilegiją rodyti blogas emocijas su priežastimi ir netgi be jos. Emocionalumas yra moters prigimtis. Tai, kas moteriai yra norma, vyrui, deja, yra nebrandumo požymis. Vyras yra tas, kurio pareiga „sugerti“ neigiamas moters emocijas, pačiam nepuolant į isteriją. Tokia sveikos dinamikos teorija gali nepatikti, tačiau santykiai poroje nuo to nepasidarys geresni ar harmoningesni.

Jūsų atveju judu paprasčiausiai apsikeitėte vaidmenimis. Ten, kur turėtumėte rodyti emocijas, jas slopinate. Tačiau užslopintos emocijos niekur nedingsta. Galite pažaisti su gamta metus kitus, tačiau ji vis tiek atsiims savo ir tai veikiausiai darys labai nemaloniais metodais. Viskas, ką dabar „nuryjate“ ir kur apsimetate, atleidžiate ir užslopinate, vieną dieną greičiausia pradės veržtis fontanais. Paprasčiausiai nebegalėsite išlaikyti savyje visko, ką dabar kantriai kaupiate.

Pamirškite žodžius ir pažadus – tai dar vieni spąstai, į kuriuos patenka moterys. Vyro pažadai kažką reiškia tik tada, kai jis juos ištesi ar imasi konkrečių veiksmų. 

Kitas scenarijus – kaupsite tol, kol prasidės fiziniai negalavimai, nes neišreikštos emocijos linkusios pasireikšti fiziniame kūne kaip liga ar funkcinis sutrikimas.

Trečiasis scenarijus – sukursite su draugu šeimą, susilauksite vaikelio ir po gimimo gamta pradės valyti jus nuo sukauptų emocijų, nes naujai gyvybei reikia sveikos mamos. Valymas gali pasireikšti depresijomis, nuolatiniu suirzimu, bloga nuotaika – neigiamomis emocijomis, kurių vargu ar norėtumėte savo naujagimiui. Vyras tuo tarpu neturės nei žinių, nei mokės susitvarkyti su jūsų būsenomis. Nebūtinai scenarijus bus vienas iš tų, kuriuos parašėme, tačiau juokauti su emocijomis nerekomenduojame. Gal jūsų gyvenimas ir nevirs pragaru, tačiau vargu ar galėsite pavadinti jį laimingu.

Jūsų draugui, pagal tai, ką parašėte, dar yra kur augti ir kur tobulinti savo charakterį. Tai, ką jūs vadinate jo meilę jums, tėra jo poreikių ir užgaidų tenkinimas jumis naudojantis. Skaudi tiesa yra ta, kad jis nemyli jūsų. Yra prisirišęs, galbūt susižavėjęs, bet tai, deja, nėra tikra brandi meilė.

Dar viena skaudi tiesa – jis nesikeis. Aišku, gali pasikeisti kada nors ir į kurią nors pusę, bet jei jis netenkina jūsų toks, koks yra dabar su visu pavydu ir dėmesio reikalavimu, vadinasi, jis netenkina jūsų kaip vyras ir partneris. Ne viena moteris investuoja daug laiko ir energijos į santykius tikėdama, kad vyras pasikeis. Žinoma, moteris visada mato galimybes vyrui tobulėti ir nori, kad jis tai darytų, tačiau privaloma sąlyga – vyras turėtų tenkinti ir būti toks, koks yra čia ir dabar. Priešingu atveju, santykiai tampa moters bandymu visai būdais pritaikyti patinkantį vyrą prie savo poreikių, o tai labai dažnai baigiasi nusivylimu ir skyrybomis.

Atsakykite sau, ar žinodama, kad jūsų draugas visą gyvenimą liks toks, koks yra dabar, norite kurti su juo ateitį, šeimą, auginti vaikus? Ar matote jį kaip tinkamą gyvenimo partnerį, vyrą ir tėvą? Ar mylite jį tokį, koks yra, ar tokį, kokio norėtumėte, kad būtų? Moteris taip sutverta, kad patinkančiam vyrui prikuria neegzistuojančių savybių, būdo bruožų, mato jį ne tokį, koks yra iš tiesų, o tokį, koks galėtų tapti. Dalis vyrų turi labai didelį potencialą, kurio, deja, gali ne tik nerealizuoti, o netgi po truputį degraduoti. O moteris, įsimylėjusi potencialą, po kelerių metų pradeda klausti savęs, kur buvo jos akys, kai pasirinko būti su savo vyru. O jos akys buvo nukreiptos į viziją, galimybę, kuria dalis vyrų taip niekada ir netaps.

Atkreipkite dėmesį į tai, ką apie jūsų draugą bei jo elgesį sako jūsų draugės – tos, su kuriomis atvirai pakalbate. Verta pasitikrinti su aplinkiniais, ką kiti žmonės mato jūsų santykiuose. Taip galite pamatyti ir sužinoti tai, ko nesinori matyti. Jei turite artimą draugę – pasikalbėkite su ja apie savo situaciją, pažvelkite, kiek išeina, į ją iš šalies ir pažiūrėkite, kokią perspektyvą savo santykiuose matote iš dabartinio taško. Kaip matote savo gyvenimą kartu – jei norėsite, jums nebus sunku visa tai numatyti. Per pusmetį pažinote jį pakankamai, kad nuspėtumėte, koks būtų jūsų bendras gyvenimas. Rekomenduojame pasikalbėti apie tai su kuo nors, kuo pasitikite, nes vienai gali būti per daug sunku pamatyti tai, ko nenorite matyti ar kam randate pakankamai pateisinimų.

Atsakykite sau, ar tai yra santykiai ir ateitis, kurių norite, ir tuomet spręskite, ką darysite toliau. Papasakokite apie tai savo draugui ir stebėkite, kiek jis bus suinteresuotas kažką keisti dėl judviejų santykių. Pamirškite žodžius ir pažadus – tai dar vieni spąstai, į kuriuos patenka moterys. Vyro pažadai kažką reiškia tik tada, kai jis juos ištesi ar imasi konkrečių veiksmų. Stebėkite, ką jis daro, kiek pastangų deda, kokius matote rezultatus ir ar visa tai jus tenkina. Santykiai yra ne tik romantika ir švelnūs jausmai, bet ir loginis mąstymas – ar vyras, kurį renkuosi, yra tas, kuris suteiks man saugumo, bus geras partneris ir kada nors geras tėvas, ar jaučiuosi mylima, ar manimi rūpinasi ir t. t. Priešingu atveju, tik laiko klausimas, kada pajusite, kad daugiau būti poroje nebegalite. Nepaisant viso to, ką parašėme, jūs pati geriau už bet ką jaučiate, ar esate su tokiu vyru, su kokiu norėtumėte būti, ar tik norėtumėte, kad tas vyras, su kuriuo esate, būtų toks, kokio norėtumėte.

Tekstas Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius