Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 14

Profesorius A.Žilinskas – apie meilę, seksą ir chemiją: „Kartais žmonės vienas kitą užuodžia“

„Žmonės dažnai sako, kad su chemija jie neturi nieko bendro. Tačiau tai – netiesa“, – teigia Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorius dr. Albinas Žilinskas. Chemija, sako profesorius, yra visur – pradedant puode verdama mėsa ir baigiant žmonių tarpusavio santykiais. „Meilė, seksas, chemija“ – taip pavadinta viena iš A.Žilinsko paskaitų, kurias jis skaito visuomenei.
Pora
Pora / Shutterstock nuotr.

Kas, žvelgiant chemiko akimis, jungia žmones? Ar tiesa, kad vienas esminių dalykų yra žmogaus kvapas? Kas išsiskiria mūsų organizme ir kodėl kartais nuo žmogaus artumo „linksta keliai“? Apie tai visa tai – 15min pokalbis su A.Žilinsku.

– Kaip apskirtai pradėjote skaityti būtent šias paskaitas?

– Viskas prasidėjo maždaug prieš dvylika metų. Buvau pakviestas į renginį, skirtą šv. Valentino dienai. Manęs paprašė papasakoti, kuo meilė, seksas gali būti susiję su chemija. Tąsyk pasikrapščiau pakaušį ir pats sau pagalvojau: juk jie tikrai susiję. Pasiruošiau paskaitai, pakalbėjau, o jau vėliau ją papildžiau skaidrėmis. Faktais, įdomiais dalykais pildau iki pat šiol, nes vis atsiranda kažkas naujo.

Nėra nei meilės fizikos, nei meilės biologijos ar matematikos.

Turbūt visi žinote išsireiškimą „meilės chemija“. Bet ar girdėjote posakį „meilės fizika“ arba „meilės biologija“? Ne, nes jų nėra. Nėra nei meilės fizikos, nei meilės biologijos ar matematikos.

Vadinasi, meilė tikrai kažkuo susijusi su chemija. Pati chemija yra konkretūs junginiai, kurie yra mūsų viduje, mes juos galime išskirti į aplinką, jie jaučiami.

Taip pat yra visa aibė junginių, kuriuos galime suvalgyti ir tada irgi pajausime poveikį. Ypač kalbant apie seksą. Tai gana nesudėtingi sintetiniai junginiai. Pavyzdžiui, visiems žinoma „Viagra“. Mes suvartojame konkrečią molekulę, kuri paveikia tam tikrus centrus. Visiška chemija ir nieko daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius