-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologas: kokie pavojai slypi, kai dirbama komandoje?

Mokytojai vis kartoja, kaip svarbu komandinis darbas ir vis dažniau užduotis pateikia grupėms, o skelbimuose neretai pasitaiko reikalavimas – mokėti dirbti komandoje. Žinoma, šis metodas išmoko mus generuoti idėjas, ugdo atsakomybės jausmą prieš kitus, moko lyderystės įgūdžių ir kt. Bet ar iš tiesų toks darbo principas teikia tokią išskirtinę naudą?
Darbo kolektyvas.
Darbo kolektyvas. / 123RF.com nuotr.

Psichologas ir Kauno jaunimo mokyklos direktorius Tomas Lagūnavičius komentuoja, kokie pavojai slypi komandiniame darbe:

Galimybė „pasislėpti.“ Dirbant komandoje ne vienas jūsų yra pasipiktinęs kitu bendražygiu, kuris nepateikia asmeninio įnašo grupėje. Ir taip komandoje išlieka nepastebėtais. O tiems, kurie nuoširdžiai dirba, kyla nepasitenkinimas tokia nelygybe. Ir kas nutinka? Grupė tiesiog nefunkcionuoja.

K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius
K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius

Darbuotojo praradimas. Vieni geba dirbti komandoje – kiti ne. Įmonės praranda puikius darbuotojus, kurie mėgsta dirbti individualiai, bet yra priversti siekti tikslų su grupe. Tikri individualistai gali neišverti darbo komandoje ir tiesiog palikti darbovietę.

Neišeina iš komforto zonos. Toks darbo pobūdis skatina kompromisų ieškojimo, nes laimi tik visiems priimtinas sprendimas. Daugumos nuomonė gali nusverti labai svarbius klausimus ar atmesti inovatyvias kelių asmenų idėjas. Todėl dažnai organizacija nepriima rizikingų sprendimų ir nepalieka savo komforto zonos.

Kuriasi atskiros grupės. Dirbant kartu ilgai atskirose komandose gali kilti priešiškumas organizacijoje. Pavyzdžiui, vienos įmonės atskiri skyriai gali pradėti siekti ne įmonės tikslų, o kaip atskiros komandos, norėdami įrodyti savo pranašumą. Visa organizacija tarsi susideda iš atskirų grupių vienetų ir vienybės nebėra.

Pasekmės. Viena iš komandinio darbo pasekmių – nuolatinis kalbėjimas apie vertybes, o ne ką daryti, kokias priemones naudoti iškilusiai problemai spręsti. Taip pat dirbant komandoje sunku daryti radikalius pokyčius greitai, krizinės situacijos metu, nes yra laukiamas visų bendras nutarimas.

Kaip išvengti išvardintų pavojų dirbant komandoje? „Pirmiausia aptarkite vertybes, žinokite, ko konkrečiai siekiama organizacijoje. Prisiminkite, kad komandiniai susitikimai netrunka ilgiau nei 15 minučių – ribotas laikas padės operatyviau dirbti“, – sako psichologas T.Lagūnavičius.

Taip pat komandinio darbo pradžioje pabrėžkite, kad idėjos nėra generuojamos tarpusavyje, o aptariamos, todėl į susitikimą privaloma ateiti su „namuose“ apsvarstytomis mintimis. Svarbu skaičiuoti kiekvieno nario indėlį į darbą (Kiek pateikta idėjų? Ar jos pasiteisino finansiškai? Koks nario efektyvumas komandoje?). Jeigu matote, kad komandos narys neatnešė jokio indėlio į grupės darbą – pasiūlykite pakeisti komandą, kur jo darbo našumas bus didesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius