-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Psichologas pataria: kaip išvengti konfliktų?

Dažnai pagalvojame, kad galėjome išvengti konflikto su žmogumi, jei tik būtume prikandę liežuvį reikiamoje vietoje. Patirtis rodo, kad ne visuomet pavyksta. Pasak psichologo ir Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktoriaus Tomo Lagūnavičiaus, tarpusavyje konfliktai kyla, nes mes neturime įgūdžių spręsti problemas.
Pora.
Pora. / 123RF.com nuotr.

Jei kiekvienas iš mūsų mokėtų išspręsti problemas, o ne tik laikytųsi griežtai savo nuomonės, įsitikinimų ir girdėtų, ką sako pašnekovas – pokalbis nenukryptų iki nemalonaus konflikto.

Ką pataria psichologas tėvams, vaikams ar poroje gyvenantiems asmenims, siekiantiems išvengti ginčo?

  1. Nusiraminti. Taip, gali atrodyti banalus patarimas, tačiau kontroliuoti save reikia mokėti. Pozityvesnis nusiteikimas ar gilus įkvėpimas – paprasti, bet efektyvūs būdai. Nusiraminkite arba nutraukite pokalbį, atidėkite sprendimą.
  2. Atpasakokite problemos vystymąsi ar pokalbio eigą. Pasakodami suprasite, kur įvyko kertinis lūžis. Taip suprasite, kokie veiksmai ar žodžiai išprovokavo konfliktą. Šio metodo reiktų išmokyti ir vaikus: papasakodami įvykių eigą jie greičiau išsiaiškins ir užmirš nuoskaudas bendraamžiui.
  3. Pateikite daugiau alternatyvių sprendimų problemai išspręsti. Su partneriu (vaiku, sutuoktiniu ar net su savimi) ieškokite abiem priimtino elgesio, kad abu gautumėte pasitenkinimą. Taip išreikšite toleranciją ir sumažinsite konflikto riziką.
  4. Aptarkite žingsnius, kurie naudingi, reikšmingi ir priimtini būtų abiem pusėms. „Kas vienu atveju tinka jums, kitu gali netikti jūsų partneriui, todėl reikia konkretumo ir aiškumo“, – sako psichologas T.Lagūnavičius.
  5. Realizuokite šiuos etapus ir kontroliuokite pokalbį. Pamatę, kaip pavyko suvaldyti konfliktinę situaciją ar kaip išvengėte jos, jūs įsisąmoninsite ir kitą kartą elgsitės taip pat. Jei nesuvoksite, kaip neišvengėte nuo konflikto – grįšite prie to paties neigiamo elgesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius