Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė L.Vaičaitytė: „Moterys per daug sureikšmina vyro siunčiamus ženklus ir prisisvajoja“

Šiuolaikinės moterys – savarankiškos ir ambicingos, siekiančios savo tikslų ir dažnai neturinčios laiko. Atrodo, kartu su laikmečiu keičiasi ir bendravimo įpročiai, vis dažniau romantiškas pažintis keičia populiarios pažinčių programėlės.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Tarsi įprasta, kad pirmasis dėmesį moteriai turėtų rodyti vyras, tačiau ar ši tiesa „neišeina iš mados“? Apie tai – 15min GYVENIMO pokalbis su psichologe Loreta Vaičaityte.

– Loreta, nuo seno sakoma: dėmesį, norėdamas susipažinti, turi rodyti vyras moteriai, dar sakoma, kad gėlė paskui drugelį juk neskrenda, o jis randa gėlę. Tiesa?

– Geras klausimas. Šiuolaikinėje visuomenėje daug kas keičiasi. Pavyzdžiui, mergaitės agresyvėja, berniukai moteriškėja, t. y. labiau pradeda rūpintis savo išvaizda ir dėl jos išgyventi. Tad atrodytų, jog šios normos jau atgyvenusios.

Septynerius metus praleidusi Nyderlandų Karalystėje, aš savo kailiu patyriau merginų savarankiškumą, pasitikėjimą savimi ir vaikinų baimę prieš jas.

Studijuodama universitete stebėjausi, kokie jautrūs ir nepasitikintys savimi gali būti vaikinai ir kokios abejingos savo išvaizdai gali būti merginos. Netgi suerzindavo atvejai, kai vaikinai eina pirmi pro duris ir moters ar merginos nepraleidžia, nes „juk mes visi lygūs“.

Lengvai gautas, gal net ir nereikalingas žaislas greitai pabosta.

Nors ne kartą girdėjau, kad Nyderlanduose merginos irgi pasiūlo draugauti pirmos arba kad jos ieško vienadienių nuotykių, kaip ir vaikinai. Reikia pabrėžti, kad šioje valstybėje draugystė tarp vaikinų ir merginų yra įprastas ir gilus ryšys, tad dažniausiai mergina prisipažįsta meilę ne nepažįstamam, o savo geram draugui. Taip daug saugiau, juk atstūmimo skausmas šią jautrią akimirką gali visai sužlugdyti.

Tačiau kai kurios taisyklės yra auksinės: jos nepasensta. Vyrai giliai viduje išlikę medžiotojais ir jie labiau vertina sunkiai pasiektą grobį. O lengvai gautas, gal net ir nereikalingas žaislas greitai pabosta.

Taip, yra vyrų, kurie, moteriai parodžius dėmesį, populiariai tariant, pasikabinus ant kaklo, miegodavo su ja. Tačiau nejausdavo jai pagarbos, nerodydavo švelnumo, gražaus dėmesio, o pamatę gražesnę ar įdomesnę moterį, lengvai ją pakeisdavo.

– Vis dažniau kalbama apie moterų savarankiškumą. Tad ar tas savarankiškumas yra ir kalbant apie santykius? Pavyzdžiui, ar dera mažai pažįstamą ar nepažįstamą vyrą moteriai pakviesti į susitikimą? Į kiną? Apskritai, kiek, kalbant apie jausmus, apie santykius, reiktų remtis savo intuicija ir kiek - taisyklėmis?

– Akivaizdu, kad dauguma vyrų bijo stiprių, savimi pasitikinčių moterų. Tad jeigu vyras nėra psichologiškai stiprus, šlubuoja jo pasitikėjimas savimi, moters iniciatyva jam gali reikšti smaugiančius gniaužtus, ypač jei jis nenori įsipareigoti ilgalaikiams santykiams.

Žinoma, galima pakviesti pažįstamą ar kolegą kavos, geriausiai suradus tam pateisinamą priežastį ir nesitikint amžinos meilės iš pirmo susitikimo, o palengva tikrinant, ar atsiranda simpatija ir iš jo pusės.

Problemos yra dvi. Moters lūkesčiai ir vyro įsipareigojimo laipsnis. Mes, moterys, labai mėgstame įsisvajoti ir sureikšminti detales. Taigi, galime įsisvajoti, kad jis – jau mano, jis be manęs negali, o iš tiesų jam tik patikai, bet jam panašiai patinka dar dvi kolegės.

Kai moteris imasi iniciatyvos, vyrui patogu, tačiau tampa visiškai neaiškus jo įsipareigojimo laipsnis, kalbant apie santykius. Juk kai kurie vyrai ir iki 40-ties nepribrendę ištikimybei ir atsakomybei už savo partnerį.

Kai kurie visą gyvenimą paniškai bijo santuokos ar bent rimtų santykių. Kai vyras rodo iniciatyvą ir siekia moters dėmesio, tai yra pirmasis atsijojimo grūdų nuo pelų etapas. Pirmasis žingsnis įsipareigojimo link. Bet jei draugaujant vyras pradingsta, neatsako į žinutes, skambučius, nėra kasdienio bendravimo, galima suabejoti santykių rimtumu.

Jeigu vyras nėra psichologiškai stiprus, šlubuoja jo pasitikėjimas savimi, moters iniciatyva jam gali reikšti smaugiančius gniaužtus.

Nematau nieko blogo imtis iniciatyvos, jei moteris yra stipri ir ieško nuotykių, o ne tikros meilės. Tuomet neįsipainios skaudžiose iliuzijų pinklėse.

123RF nuotr./Pora pasimatyme
123RF nuotr./Pora pasimatyme

– Daug kas naudoja pažinčių programėles. Ar moteriai tinka rašyti pirmai, ar vis dėlto laukti vyro žinutės?

– Pačios pažinčių programos nei blogos, nei geros. Bandant susipažinti tokiu būdu galima vaikščioti į pasimatymus su beviltiškais „lūzeriais“ arba susirasti gyvenimo draugą.

Taisyklių nėra. Moteris gali parašyti pirma, vyras gali parašyti pirmas, svarbu – žinutės potekstė, ką kalba tekstas apie jos siuntėją. Tai turi sudominti, bet neturi pasirodyti lyg dievintute tą konkretų vyrą.

Galima būti žaismingai, pokštauti, bet išlaikyti savigarbą. Kaip mano gera draugė, aklų pasimatymų ekspertė, moteris turi pasidaryti seklė Šerlokė Holms, nes labai daug vyrų atkris. Tačiau bent jau bus pakankamai juokingų ir kvailų istorijų apie nepavykusius vakarus.

Svarbiausia čia – lūkesčių atitikimas. Pasirodo, šiose svetainėse dauguma vyrų ieško vienadienių nuotykių, todėl kuriozai neišvengiami. Tačiau žinau ir įkvepiantį pavyzdį, kai pažinčių svetainėje susitikę žmonės susituokė.

Moteris, ieškanti sielos dvynio, per daug sureikšmina visus ženklus ir prisisvajoja.

– Kaip moteriai teisingai perskaityti vyro siunčiamus ženklus? Situacija: žmonės savaitgalį praleido bendroje bičiulių kompanijoje. Du iš jų tarsi pajuto simpatiją. Vyras paėmė moteriai už rankos, vėliau – parašė žinutę. Klausimas: kokio dėmesio jis tikisi iš moters? Kaip moteris turėtų parodyti, kad vyras jai taip pat patinka?

– Šiuo atveju trūksta informacijos. Juk vyras gali būti vedęs. Jiems tai netrukdo keliauti į kairę. Vyras gali būti donžuanas, kuris dažnai keičia moteris. Vyrui pajusti simpatiją nėra sudėtinga: graži moteris, trumpa suknelė, dar ir smagiai pasijuokėm, ir nieko daugiau nereikia. Išgėrė kelias taures vyno, ir vidinė kontrolė dingo, tad paimti moterį už rankos daugeliui vyrų nieko nereiškia.

Mano patarimas: mažiau skaitykite knygų, žiūrėkite filmų ir svajokite namuose.

Deja, moteris, ieškanti sielos dvynio, per daug sureikšmina visus ženklus ir prisisvajoja.

Jeigu nutiko tik tai, reikia ramiai žiūrėti, kas vyks toliau. Jokiu būdu nerodyti dėmesio pirmai, leisti jam apsispręsti. Jei po to nėra jokio skambučio, jokio noro susitikti, vadinasi, jis greičiausiai turi draugę, žmoną, ir jam tai tebuvo smagus nuotykis.

Reikia suprasti, kad mes, moterys, esam romantikės ir daug dažniau ieškom draugystės, o vyrai daug dažniau ieško sekso. Tiesiog nuogo – be įsipareigojimų – sekso.

– Tad kaip neapsirikti „skaitant ženklus“ ir nesupainioti paprasto draugiškumo su simpatija?

– Jeigu trumpai, tai mažiau skaitykit ženklus ir daugiau gyvenkit. Mano patarimas: mažiau skaitykite knygų, žiūrėkite filmų ir svajokite namuose.

Išeikite į pasaulį, keliaukite, turėkite hobį, susitikinėkite su įvairiais vyrais ir įgysite gyvenimiškos patirties. Imsite suprasti, kuris vyras meluoja, kuris ieško nuotykių ir nenori įsipareigojimų, o kuriam jūs nuoširdžiai patinkate ir jis nebijo ilgalaikių santykių.

Loreta Vaičaitytė yra psichologė, sertifikuota Anthony Robbins gyvenimo koučerė, konsultuojanti santykių, konfliktų ir asmeninio efektyvumo srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius