-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 28 /2023 05 04

Psichologė-seksologė L.Butvilaitė: ar iš tiesų egzistuoja priklausomybė nuo sekso

Apie sekso priklausomybę turbūt yra girdėję visi – skamba grėsmingai ir labai egzotiškai, nes nori to ar nenori, kažkaip labai netikėtai šauna į galvą įvairių minčių, ką konkrečiai tie nuo sekso priklausomi žmonės vartoja. Ir jei jūs esate žiūrėję pakankamai daug amerikietiškų filmų, tikrai matėte bent keletą skirtingų scenų, kaip vyksta anoniminių seksoholikų susirinkimai ar individualios terapijos, per kurias žmonės dalijasi savo patirtimi. Ir paprastai po to seka scena, kaip po tokios terapijos žmonės susipažįsta ir naujomis įžvalgomis jau dalijasi lovoje.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Suprasti akimirksniu

Seksas apskritai visada traukia dėmesį ir juo galima manipuliuoti įvairiais lygmenimis. Todėl dabar, kai daugelio jau nebeatgrasysi nuodėmėmis ir pragaru, visuomenės davatkiškumas pasireiškia gąsdinimais apie priklausomybę nuo sekso. Bet priklausomybės nuo sekso nėra. Nėra ir tiek.

Yra pilna priklausomybės nuo sekso gydymo centrų, straipsnių apie tai, specialistų gąsdinimų, padorių visuomenės veikėjų ir t.t., bet seksas pats kaip toks ar masturbacija ir net pornografija nekelia priklausomybės.

Sutrikimas, nuo kurio kenčia žmonės, vadinasi kompulsyvaus seksualinio elgesio sutrikimas.

Taip, sutinku, seksas, fantazavimas, potraukis ir noras tą geismą kažkaip išveikti yra itin stipriai motyvuojantys veikti veiksniai ir gali priminti ne tik priklausomybę, bet ir visą beprotybę. Tačiau bendras mechanizmas, kas vyksta žmoguje, nėra priklausomybė, nors tai ir be galo panašiai reiškiasi – tai yra impulsų kontrolės klausimas.

Ir sutrikimas, nuo kurio kenčia žmonės, patiriantys sunkumų kontroliuoti tuos savo impulsus, vadinasi kompulsyvaus seksualinio elgesio sutrikimas. Kaip tai atrodo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius