Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Psichologė-seksologė Laura Butvilaitė. Pokalbių apie seksą atmintinė

Jei būtų sudaryti daugiausia kortizolio išsiskyrimo skatinančių frazių reitingai, virš frazės „reikia pakalbėti“ turbūt būtų nebent frazė, kad reikia pakalbėti apie seksą. Jei tokie pokalbiai nuoširdūs ir atviri, per juos apsinuoginame, ko gero, labiau nei paties sekso metu. Kad tie pokalbiai taptų labiau jungiančia nei skiriančia patirtimi, siūlau atkreipti dėmesį į šias dažniausiai pasitaikančias klaidas, apsunkinančias komunikavimą apie intymius tarpusavio reikalus.
Kaip kalbėtis apie seksą?
Kaip kalbėtis apie seksą? / 15min iliustracija

1. Mums trukdo įsitikinimas, kad jei būtų išties gerai, pokalbių apie seksą nereikėtų.

Ir jei yra tokių pokalbių poreikis, tai iš esmės reiškia, kad popieriai prasti, ir nieko čia jau nepadarysi. Paprastai tai veda prie didelės įtampos ir vengimo kalbėtis. Šitą mitą meskite iš galvos.

Su šiuo mitu susijusi ir fantazija, kad kitas žmogus turi be žodžių pajusti, kas vyksta. Tačiau niekas neturi galios skaityti mintis – kiek iškomunikuojate, tiek supratimo ir gaunate. Bet kad supratimas visgi įvyktų, reikia įsitikinti, ar jūsų išsakyti žodžiai išties tinkamai interpretuoti.

Kai pokalbių temos yra jautrios, o pokalbiai apie seksą visada būna jautrūs, tai mumyse labai lengvai aktyvuojasi įvairūs kompleksai ir emocinis mąstymas. Pavyzdžiui, galima pasakyti partneriui, kad norėčiau šiek tiek daugiau sekso žaislų sekso metu, ir gali būti tik tai ir tepasakyta, bet jam gali aktyvuotis visa begalybė abejonių savimi „mano penis per mažas“, „jai nepatinka su manimi mylėtis“, „jei tarp mūsų viskas būtų gerai, tai tik mūsų ir pakaktų“. Jei pokalbis aktyvuoja ne pačias pozityviausias emocijas, svarbu pasidalyti, kokios interpretacijos už to slypi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Butvilaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Butvilaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius